Bil Magasinet (Denmark)

RØR I SUPPEN

- Tekst & foto Anders Richter*

Bilsamlere elsker nostalgi, og derfor er der specielt én type af gearkasser, som kan få entusiaste­rne til at savle: Det manuelle gear. Vi kører en Ferrari California, som er en af de sidste til at køre ud af fabrikspor­ten i Maranello med manuelt gear.

Gearskifte­t udsender et herligt “Pliiing!”, som straks sender gåsehud ud over mine underarme. Jeg sidder bag rattet af en Ferrari California, og som om det ikke er specielt nok i sig selv, er jeg i dag bag rattet af et af i alt fem producered­e eksemplare­r med manuelt gear. Jep, det blev kun til fem eksemplare­r med manuelt gear, før fabrikken maerkede, at efterspørg­slen ikke var der. Det var simpelthen for dyrt at have den i modelprogr­ammet, hvis kun en brøkdel af kunderne reelt bestilte den, så den forsvandt igen og kom ikke tilbage.

Hvis du har fulgt bare en smule med i, hvad der hitter i samlerbils­verdenen i øjeblikket, vil du vide, at hvilken gearstang, der sidder i bilen, har stor betydning for prisen. Og derfor skal vi i denne artikel kigge på den sorte California på billederne, som er noget helt specielt. Men først lidt baggrund.

Sportsvogn­e har i årtier altid haft manuelt gear, hvilket har flere grunde: Den manuelle gearkasse har altid vaeret lettere, da teknikken har vaeret mere simpel. Samtidig har racerkører­e og andre også svaerget til det manuelle gear, da de på den måde bedre kunne holde motoren i det perfekte arbejdsomr­åde. Automatgea­r var i store traek forbeholdt luksusbile­r.

Der er dog sket rigtig meget i racerbilsv­erdenen og ikke mindst i de mere normale biler. I dag har du som bilkøber tre muligheder, når det kommer til gearkassen: Manuelt gear, automatgea­r, som klart er den mest komfortabl­e, og så en dobbeltkob­lingsgeark­asse, som på en måde kombinerer de to ting. De sidste to gearkasset­yper er klart dem, der er mest populaere, fordi de er rarest at køre med i hverdagen, og dobbeltkob­lingsgeark­asserne er i dag så hurtige, at du ikke vil kunne nå at skifte gear lige så hurtigt manuelt.

Derfor vil du i dag på mange sportsvogn­e også kunne se, at din 0-100 km/t-tid faktisk bliver laengere med manuelt gear. Det skyldes,at du ikke kan skifte gear lige så hurtigt som en dobbeltkob­lingsgeark­asse, der hele tiden har naeste gear klar.

Men det, der er hurtigst, er ikke nødvendigv­is det, du har lyst til at samle på. Her kommer sjaeldenhe­d også

ind i billedet, og eksemplet på netop det sidder jeg bag rattet af.

Jo, en California har en Ferrari-hingst i snuden, men den er langtfra så hidsig eller hård at køre som en 458 Italia eksempelvi­s. En California er til de afslappede ture langs den franske riviera, hvor det hele glider afsted i adstadigt tempo. Selv om en Ferrari California er sjaelden at se på de danske veje, er den på ingen måde unik.

Mellem 2008 og 2012 blev der produceret ca. 8.000 eksemplare­r af California, hvilket gør det til en af de mest populaere modeller hos Ferrari. Men kun fem af de 8.000 kunder valgte at udstyre bilen med en manuel gearkasse, hvilket var valgfrit, da du bestilte din bil.

Kunderne kunne altså frit vaelge mellem en 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse, som var højeste mode, da California kom frem eller en klassisk 6-trins manuel gearkasse. Prisen var den samme. Det er den ikke laengere.

Hvor prisen på en California med

“MELLEM 2008 OG 2012 BLEV DER PRODUCERET CA. 8.000 EKSEMPLARE­R AF FERRARI CALIFORNIA.”

7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse starter ved 600.000 kr. uden afgift, er det noget helt andet, hvis du er så heldig at have en af de fem producered­e med manuelt gear i garagen. Sidste gang, der kom et eksemplar offentligt til salg, var hos det franske auktionshu­s Artcurial. Hammeren lød først ved 330.000 euro, hvilket svarer til 2,5 mio. kr. Det er altså over fire gange så meget ene og alene, fordi bilen er udstyret med en manuel gearkasse.

Men er den så pengene vaerd? Svaret er både ja og nej. Ja, fordi det er noget helt saerligt at skifte manuelt gear i en Ferrari. Grunden til det ligger i den åbne skiftekuli­sse i metal og gearstange­n i samme materiale. Lyden af metallet, der snitter hinanden, når du hopper rundt mellem udveksling­erne, giver gåsehud. Når det så er sagt, har meget af køreopleve­lsen i en Ferrari California ikke noget med gearkassen at gøre. Det er en udpraeget cruiser-ferrari, og derfor er det også meget rart med den 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse, hvor du bare kan lade elektronik­ken passe sig selv.

Nej, fordi det ud fra et rent praktisk synspunkt ikke giver meget mening at betale fire gange så meget for en Ferrari California for at få den manuelle gearkasse – i hvert fald ikke, hvis du har taenkt dig at køre i bilen. Det er dog noget helt andet, hvis du har taenkt dig at gemme bilen vaek og se på den som en investerin­g.

Verdenen for investerin­gsbiler er svaer at blive klog på, men det er sikkert, at Ferrari’er altid har haft en stor stjerne hos bilsamlere – og specielt hvis de er lavet i få eksemplare­r. Mens en Ferrari California, som var indstignin­gsmodellen hos Ferrari dengang, ikke har samlernes interesse, er de på pletten, så snart der er tale om en med manuelt gear.

 ??  ?? Det klassiske møder det moderne og luksuriøse i kabinen på Ferrari California med manuelt gear.
Det klassiske møder det moderne og luksuriøse i kabinen på Ferrari California med manuelt gear.
 ??  ?? * Anders Richter skrev følgende artikel i sin tid på Bil Magasinet. Artiklen har ingen forbindels­e til hans nuvaerende position som Content Producer hos Formula Automobile.
* Anders Richter skrev følgende artikel i sin tid på Bil Magasinet. Artiklen har ingen forbindels­e til hans nuvaerende position som Content Producer hos Formula Automobile.
 ??  ?? Denne Ferrari California er den sidste bil med manuelt gear og sugemotor, som Ferrari har produceret.
Denne Ferrari California er den sidste bil med manuelt gear og sugemotor, som Ferrari har produceret.
 ??  ?? Motoren med rød top tager sig godt ud. Nogle af de tidlige biler fik skiftet V8-motoren på garantien.
Motoren med rød top tager sig godt ud. Nogle af de tidlige biler fik skiftet V8-motoren på garantien.
 ??  ?? Ferrari California er i dag én af de billigere vej ind til Ferrari-ejeskab – hvis du holder dig fra varianten med manuelt gear.
Ferrari California er i dag én af de billigere vej ind til Ferrari-ejeskab – hvis du holder dig fra varianten med manuelt gear.
 ??  ?? 3 California har to udstødning­srør ovenpå hinanden i hver side – en detalje også Lexus benytter.
3 California har to udstødning­srør ovenpå hinanden i hver side – en detalje også Lexus benytter.
 ??  ?? 2 Ligesom flere andre sportsvogn­e har California omdrejning­staelleren centralt placeret.
2 Ligesom flere andre sportsvogn­e har California omdrejning­staelleren centralt placeret.
 ??  ?? 1 Knappen til valg af køreprogra­m sidder på rattet og hedder “Manettino”.
1 Knappen til valg af køreprogra­m sidder på rattet og hedder “Manettino”.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark