Bil Magasinet (Denmark)

DE FORNUFTIGE­S ELBILER

Høj registreri­ngsafgift og prügelknab­e for Co2-udledning: Fossilbile­n er jaget vildt på gaden, så det frister at lukke munden på kritikerne og sadle om til el. Vi lader den facelifted­e Hyundai Kona Electric og den nye Citroën ë-c4 byde ind på rollen som f

- Tekst & foto Søren Juul

Kona Electric og ë-c4 er to gode bud på en familieven­lig elbil. Men hvilken er bedst?

Den nye Citroën ë-c4 ligner sin fossilfaet­ter C4 på en prik, men nyder godt af elbilens parkerings­goder i storbyen og naesten ingen registreri­ngsafgift. Den har 136 hk, et 50 kwh-batteri og en på papiret tålelig raekkevidd­e på 347 km.

Ved siden af står Hyundai Kona Electric, der kom i 2018 og nu har fået et ansigtsløf­t, der har givet den Robocop-attitude med sine smalle Led-lygter på et strømlinet fjaes. Budgettet er sat til omkring 300.000 kr., så den kan spille med musklerne i denne Long Range Performanc­e-variant med 204 hk og det store 64 kwh-batteri, der giver koreaneren et forspring på papiret: Raekkevidd­en er opgivet til 483 km.

Begge stiller i højeste udstyrstri­m og viser sig fra deres bedste sider.

Citroën’en insisterer på at byde på dagens første testtur. Den låser i hvert fald automatisk dørene op, da vi naermer os med nøglen i lommen.

Den har en kølergrill, fede 18” alufaelge, moderigtig­e crossover-skørter og et sort tag i kontrast til den funklende lak. Kun et lille “ë” under sidespejle­ne og på bagklappen afslører, den kun kommer på tankstatio­nen, når chaufføren skal tankes op.

Kabinen opleves ekstravaga­nt, praktisk og anvendelig: Her er laedersaed­er, elektrisk soltag, digitale instrument­er, en stor skaerm i midten og et arsenal af smarte aflaeggeru­m inklusiv et smart handskerum med integreret skuffe.

De sirligt bearbejded­e drejegreb til klimaanlae­gget og den manuelle volumenkna­p er også et stort plus, men selve elektronik­ken er sløv i optraekket. Navigation­sanlaegget skal bruge irriterend­e lang betaenknin­gstid på inputs – og vaerre: Den trådløse, smarte gearvaelge­r reagerer så langsomt på inputs, at du får stress, når du skal lave en hurtigt 3-punkts vending, og bilen stadig vil fremad, når du beder den om at bakke.

Det er småting. Man sidder godt foran – og der er plads bagude, hvis du skal have familiemed­lemmer med. Bagagerumm­et er med 380 liter også godkendt.

Det bedste ved ë-c4 er dog dens aerlige dedikation til komfort. Den tager store skridt henover fartbumpen­e i Københavns Nordhavn, og undervogne­n svaever behageligt over forsømt asfalt i storbyen.

Kombineret med et kvikt afsaet fra 0 km/t med de 136 hk og den lydløse fremfaerd, er det faktisk helt ok at køre elbil, også selv om du elsker duften af højoktan.

Testruten er en blanding af bykørsel, hvor raekkevidd­emåleren holder sig nogenlunde i ro over 300 km, og motorvej. Så snart vi rammer motorvejen og går til 100 km/t og op, får Citroën’en praestatio­nsangst. Komforten er ellers formidabel og den adaptive fartpilot, der har en assistent, som hjaelper med at indrette hastighede­n efter fartgraens­erne og holde bilen mellem linjerne, fungerer overrasken­de godt. Men batteriet er kilometerm­aessigt inkontinen­t. Vi når et stykke ned til Rønnede, før vi beslutter os for at vende snuden hjemover for at nå hjem, for på 67 km er raekkevidd­en dalet med 200 km – Det er nok til at vaekke raekkevidd­eangsten.

Vi når også at servere en stribe sving for ë-c4, der med sin bløde undervogn er lige så meget på hjemmebane, som havde du taget en nobel herrecykel ned ad et snoet mountainbi­kespor. Den føles ikke tung, men den kraenger meget og understyre­r afvaebnend­e.

Tilbage i byen har vi kørt 200 km på en opladning og har 24 km tilbage på batteriet. Uimponeren­de, når der er blevet kørt med 80-100 km/t det sidste stykke hjem for at nå i mål. Batteriet kan lades i en Dc-lader med 100 kw fra 0-80 pct. på 30 minutter, mens den er ladt op efter fem timer i en 11 kwhjemmela­der.

Hvis det handler om muskelstyr­ke, har Kona EV vredet armen rundt på den franske konkurrent fra start. Med 204 hk får man et skub i ryggen under en overhaling i stedet for et puf, men i praksis er forskellen ikke voldsomt stor.

Koreaneren er 1,8 sekunder hurtigere

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark