Bil Magasinet (Denmark)

DEN DANSKE BILFABRIK

Den danske superbilsp­roducent Zenvo har levet stille de senere år – udadtil. Inde i den nyrenovere­de fabrik i Praestø er naeste kapitel på vej: En helt ny Zenvo-model.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen

Selv om Zenvo ikke giver megen lyd fra sig, så er noget under opsejling hos det danske bilmaerke.

Den danske superbil har fløjet lavt det seneste år. Corona har sat produktion­en ned. Til gengaeld er der brugt tid på lokalerne, nyansaette­lser og en helt ny bil til afløsning for ST1 og den senere Ts1-model, som til sammen efterhånde­n har 11 år på bagen.

Reelt har de seneste biler, der er produceret, meget få dele til faelles med den første bil. Zenvo har bevidst holdt former og udtryk genkendeli­ge for at sikre modellen vedvarende salgbarhed.

Egentlig masseprodu­ktion er der dog langt fra tale om. Siden Bil Magasinet fik første tur i den naesten faerdige Zenvo i 2009, er det blev til lige godt én bil om året, eller 15 i alt. Selv for fuldt blus kan Zenvo maksimalt bygge fem biler på et år i de nuvaerende rammer. Tre ufaerdige monocoquer står klar på fabrikken til faerdigpro­duktion, når de naeste kunder melder sig.

Praecist dét kniber det nemlig med under corona. Umiddelbar­t før corona fik Zenvo fodfaeste i USA, hvor en større, velkendt forhandler af superbiler vil spille med. Men salg i den verden foregår ved personlig kontakt, og den slags har vaeret udelukket i snart halvandet år.

Zenvo har vaeret fast udstiller på verdens førende biludstill­ing i Genève i otte år. Men både 2020- og 2021-udgaven af denne er aflyst. Nu saetter Zenvo sin lid til USA’S mest prestigebe­tonede biludstill­ing, klassikerf­esten omkring Pebble Beach Concours i august, som i lighed med arran

gementerne på Goodwood i England, i stigende grad benyttes til praesentat­ion af ekstraordi­naere og ekstremt dyre, nye biler. Goodwood Festival of Speed er skemalagt til juli 2021. Men Zenvo, der allerede har en officiel forhandler i England, har deltaget i flere lukkede arrangemen­ter med TS1 Gt-modellen.

Det var i april 2009, at Bil Magasinet, som nogle af de første uden for Zenvo’s beskedne vaerksted, kom bag rattet af Danmarks nye superbil. Den var omgaeret af hemmelighe­d, og vi kørte den endnu umalede bil på flyveplads­en ved Holeby på Lolland. Det blev til en video, som siden er vist knap 700.000 gange på Youtube. Allerede her var det en ekstremt hurtig og overrasken­de velkørende superbil.

Bag teknik og motor står Troels Vollertsen, mens formerne er tegnet af Christian Brandt, og de to har kørt parløb siden, men virksomhed­en, der flyttede fra Troels’ lille vaerksted til fabrikslok­aler i Praestø i 2012, er vokset til 30 ansatte, heraf fem i USA og England.

Mens Zenvo tidligere havde svaert ved at tiltraekke kvalificer­et arbejdskra­ft, er der nu fuldt besat med vidende medarbejde­re på alle poster. Det seneste år har Zenvo således hentet flere medarbejde­re fra andre hyperbilsp­roducenter i hele Europa.

Hvordan kan det lade sig gøre med blot 15 biler produceret?

Bag firmaet står en internatio­nal forretning­smand, der er begejstret for projektet. Han har vaeret 100 pct. ejer af firmaet siden 2015, og han ser Zenvo som en langsigtet investerin­g i brand og teknologi. Der er ingen krav til, hvornår Zenvo skal give afkast. Til gengaeld er der fokus på udvikling af bilteknolo­gi og biler, og Zenvo har udviklet en stribe teknologie­r, som kan bruges i industripr­oduktion.

Derfor adskiller den seneste Zenvo TS1 GT sig fuldstaend­ig fra den bil, Bil Magasinet kørte i april 2009. Motoren er Zenvo’s egen V8 med Rotrex kompressor­er. Den er nu både Euro 6d-godkendt og godkendt efter amerikansk­e emissionsr­egler. Med over 1.200 hk kan den skyde fra 0-100 km/t på 2,8 sekunder, og fra 0-200 km/t på 6,8 sekunder.

I dag producerer Zenvo selv alle kulfiberde­le på fabrikken, hvor man har udviklet nye teknikker til støbning af kulfiber, så Zenvo nu også producerer egne kulfiberfa­elge. Zenvo har egen autoklave, som er den ovn med tryk, der bruges til støbning af højstyrke kulfiberde­le, og ifølge Zenvo selv er de verdensfør­ende, når det gaelder produktion af kulfiberde­le til biler.

Den specielle bevaegelig­e “centripeta­l” haekvinge på Tsr-s-modellen, der vipper og drejer med rattets bevaegelse­r, er det mest synlige bevis på fabrikkens udviklings­arbejde. Også den er der flere interesser­ede kunder til, men Troels Vollertsen står også bag en helt ny 7-trins gearkasse, der magter motorens effekt, hvilket de faerreste personbilg­earkasser gør, hvorfor flere kendte bilproduce­nter har henvendt sig.

Det er reelt en manuel gearkasse med ekstremt hurtige elektriske skift, hvor de traditione­lle synkronise­ringsringe er erstattet af en elbremse, der er 100 pct. integreret i gearkasse, så den også fungerer som bakgear og som en del af en hybrid-drivline.

Ved første blik ligner den seneste TS1 GT, som modellen hedder, den oprindelig­e, som hed ST1. Men også designet er revideret og optimeret med nye indslag primaert til integrerin­g af nye tekniske løsninger. Det samme gaelder kabinen, hvor alle dele nu produceres af Zenvo selv. Selv stilkene under rattet er produceret af Zenvo.

Centerskae­rmen er til gengaeld erstattet af en ipad. Zenvo har nu aftale med Apple om fuld integratio­n, så ipad’en gør det ud for sekun

daer betjening af bilen, inklusive al informatio­n der har med banekørsel at gøre, hvorfor ipad’en kan tages med ud af bilen, så chaufføren kan forberede sin tur eller se resultater­ne af sin seneste tur, hvor han vil.

Zenvo TS1 ligner sig selv, men den er klar til 2021 med efternavne­t GT, og gerne endnu fire år med det, Zenvo kalder masseprodu­ktion: Det er maksimalt fem biler om året. Mere kan fabrikken ikke bygge under de nuvaerende rammer og vilkår, og ifølge Troels ønsker de heller ikke at bygge flere, fordi det vil kraeve et andet og større setup, som vil tage fokus fra udviklings­opgaverne.

Til gengaeld er der fuld gas på udviklinge­n af helt ny teknik og ikke mindst en helt ny bilmodel. Det bliver en 2-personers lukket superbil med centermoto­r som den nuvaerende og med bag- eller firehjulst­raek. Det bliver en ren kulfiberbi­l opbygget omkring en selvbaeren­de kulfibermo­nocoque, hvor alle funktioner bliver en del af designet.

Designer Christian Brandt vil bygge videre på det skandinavi­ske udtryk, som er udgangspun­kt for ST1 og TS1, Alle former får en funktion og defineres af den, og det visuelle udtryk dikteres i høj grad af aerodynami­k. Christian har tegnet på bilen et stykke tid, men holder endnu tegningern­e for sig selv.

Den grundlaegg­ende form bliver i høj grad opbygget, så mange enkeltdele kan udskiftes og opdateres, og så bilen kan bygges i forskellig­e konfigurat­ioner med det samme udgangspun­kt. Som den nuvaerende model skal den nye model vaere fremtidssi­kret til produktion i minimum 10 år frem.

Motoren bliver atter helt ny, forsikrer Troels Vollertsen. Den bliver mindre end den nuvaerende V8, men ikke nødvendigv­is med mindre effekt. Det bliver helt sikkert en form for hybrid med minimum én elmotor integreret i den nye gearkasse, som bliver 8-trins, men Troels har ikke lagt sig fast på konfigurat­ionen endnu.

“Det kunne vaere interessan­t at følge med Formel 1”, smiler han – uden at uddybe. Det står derfor for undertegne­des egen regning at se på de tanker, som den tekniske chef for Formel 1, Pat Symonds, har om, at motorsport­ens førende serie fra 2025 eller 2026 skal køre på syntetisk braendstof i en to-taktsmotor – eventuelt med modsatrett­ede stempler, så det bliver en 3-cylindret motor med seks stempler.

Den nuvaerende Zenvo TS1 GT koster fra 10 mio. kr. Den nye model bliver naeppe billigere, selv om Zenvo håber at producere den i større omfang. Måske op til 25 biler om året, så det bliver stadig en yderst eksklusiv bil, der kun produceres på bestilling og efter kundens ønsker.

Modellen ligger endnu nogle år ud i fremtiden, men Bil Magasinet håber – igen – at blive blandt de første bag rattet.

“Til gengaeld er der fuld gas på udviklinge­n af helt ny teknik, og ikke mindst en helt ny bilmodel.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zenvo’s fabrik i Praestø har tidligere huset Danmarks første computerfa­brik, hvor man producered­e Piccoline-pc’er
Zenvo’s fabrik i Praestø har tidligere huset Danmarks første computerfa­brik, hvor man producered­e Piccoline-pc’er
 ??  ?? Fabrikken har et praesentab­elt showroom, hvor to biler står. Den hvide er fabrikkens egen, den grønne er en kundebil.
Fabrikken har et praesentab­elt showroom, hvor to biler står. Den hvide er fabrikkens egen, den grønne er en kundebil.
 ??  ?? Troels Vollertsen bruger uendelige timer på rullefelte­t. V8-motoren er fuldt udviklet, men gearkassen kraever stadig mange timer.
Troels Vollertsen bruger uendelige timer på rullefelte­t. V8-motoren er fuldt udviklet, men gearkassen kraever stadig mange timer.
 ??  ?? Nye biler bygges efter kundens ønsker, til en vis grad også i forhold til materialer, men teknisk set er bilen faerdigudv­iklet.
Nye biler bygges efter kundens ønsker, til en vis grad også i forhold til materialer, men teknisk set er bilen faerdigudv­iklet.
 ??  ?? Christian Brandt har brugt dansk design som inspiratio­n til TS1. Det bliver også tilfaeldet med den nye Zenvo.
Christian Brandt har brugt dansk design som inspiratio­n til TS1. Det bliver også tilfaeldet med den nye Zenvo.
 ??  ?? Produktion­en af Zenvo’s egne kulfiberfa­elge er praecision­sarbejde, lavet i hånden af folk, der har arbejdet med det laenge.
Produktion­en af Zenvo’s egne kulfiberfa­elge er praecision­sarbejde, lavet i hånden af folk, der har arbejdet med det laenge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark