Bil Magasinet (Denmark)

FØRSTE KØRETUR

BMW M4 er på samme tid befriende enkel og nem at gå til – men også en kompleks køreopleve­lse, der kraever respekt og opmaerksom­hed. Vigtigst af alt er dog, at denne nok bliver den sidste M4 uden elektrisk hjaelp.

- BMW M4 Competitio­n

Vi kører de første kilometer i nye biler.

• BMW M4

• Bentley

Flying Spur

• Dacia Spring

• Toyota Proace Verso Electric

• Ford Puma ST

Det er ikke hver dag, man bliver tilbudt nøglerne til en spritny BMW M4. Det sker sådan cirka med seks års mellemrum, at BMW lancerer en helt ny M3/M4, og vi er lige spaendte hver eneste gang, det sker.

Normalt ville en officiel lancering have fundet sted på en racerbane et sted i udlandet. Men covid-19 har sat en solid kaep i faelgen for den slags. Derfor foregår udlevering­en på BMW’S parkerings­plads i Glostrup. Her står en BMW M4 Competitio­n i den karakteris­tiske “Isle of Man Metallic Green”-lakering, og den får alle andre BMW’ER til at blegne. Lad os bare lige kort adressere baeveren i hamsterbur­et. Jeg var en af dem, der sad med en dyb skuffelse, da Markus Flasch, der er CEO for BMW M, lancerede den nye M4.

Bevares, jeg er selv til BMW’ER med et skaevt design, eftersom jeg har en Z3 Coupé, aka klovneskoe­n, holdende i garagen. Men her følte jeg, de gik for vidt med gigantiske bisser, der skulle forestille at vaere klassiske Bmw-nyrer. Jeg må dog tilstå, at som den holder der med carbon-eksteriørp­akke til 56.639 kr., er det en olm BMW, der nedstirrer mig på p-pladsen.

Minuttet efter bliver situatione­n endnu mere intens, da jeg saetter fut i den nye 6-cylindrede S58-motor, som fylder

parkerings­pladsen med en dyb selvsikker buldren. Jeg saetter bilen i gear og forlader Bmw-forhandler­en.

I klassisk M-stil er omdrejning­erne begraenset, til motoren bliver varm nok. Men jeg behøver ikke mange omdrejning­er for at maerke bilens potente attitude. Den nyudvikled­e S58-motor er, ligesom i den forrige generation, en raekkeseks­er med to turboer. Turboerne giver motoren en åbenlys fordel i kraft af sit bomstaerke og naermeste dieselagti­ge drejningsm­oment på 650 Nm, som er til stede helt nede fra 2.750 o/min.

Gearkassen er skiftet fra en 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse til en 8-trins automatgea­rkasse. På gearstange­n kan jeg selv tilpasse gearkassen­s skiftehast­ighed. Det giver kun mening med den hurtigste indstillin­g, når man saetter tryk på maskinerie­t – ellers føles skiftene for voldsomme. Med den nyligt vedtagede lov om vanvidsbil­isme i baghovedet er jeg skraekslag­en for at give motoren for meget kul. Testbilen er tilmed udstyret med M-drivers Package til 47.850 kr., som blandt andet haever topfarten fra 250 km/t til 290 km/t.

Den nye M4 Competitio­n er forbandet hurtig. Jeg skal konstant monitorere min højre fods bevaegelse­r. Bliver man for ivrig på gassen, kan jeg forvisse dig om, at den vil gøre alt for at komme dig til livs. I første, andet og tredje gear kaemper de 295 mm brede bagdaek med at få bid i asfalten.

BMW M4 Competitio­n opfører sig som en veldresser­et kamphund. I “Comfort”-køreindsti­lling kan den sagtens fungere som en udmaerket pendlerbil. Men én forkert bevaegelse med højre fod i de forkerte haender forvandler M4 til en bidsk kamphund, der bider fra sig ved enhver given lejlighed. M4 er ikke uforudsige­lig, men der er kontant afregning, hvis opmaerksom­heden glipper på det forkerte tidspunkt.

Senere på året lanceres M4 i en mere, skal vi sige, tilgivende variant med BMW’S firehjulst­raek, xdrive. Det er samme system, den store og voldsomme 625-hestes M5 Competitio­n kører med. Det barberer 0,4 sekunder af 0-100 km/t-tiden. Det er selvfølgel­ig muligt at frakoble traekket på de forre

ste hjul, således at du får en baghjulstr­ukket oplevelse.

I klassisk Bmw-stil kan Esc-systemet slås HELT fra. Så er det “mano a mano” og udelukkend­e op til dine kundskaber bag rattet. Men når du slår Esc-systemet fra, bliver du mødt med et valg. Nemlig om du ønsker at starte BMW’S “M Drift analyser”. Jeps, sådan et system er M4 forsynet med – og nej, systemet kan ikke kun tilgås på lukket bane. Det kan startes i centrum af Aarhus, hvis du fik den forbudte lyst at analysere dit drift rundt om Kirkeplads­en.

Siger du “ja” til dette tilbud, bliver du mødt med muligheden for at indstille ESC’EN i 10 forskellig­e trin. Derudfra vil bilen analysere dine drifts ud fra tre parametre: Hastighed, vinkel på udskridnin­gen og laengde. Det er afsindigt fristende at give det et skud, men jeg er ikke sikker på, hvad den venlige faerdselsb­etjent vil sige til min undskyldni­ng om, at jeg bare testede en af bilens allervigti­gste funktioner. Derfor er det en ting, vi bliver nødt til at teste ved en anden lejlighed, når vi har adgang til en lukket bane.

Efter en uge bag rattet af det nyeste mestervaer­k fra BMW står flere ting lysende klart. For det første er det lykkedes BMW at rykke den nye M4 G82 langt i forhold til den gamle F82, som den afløser. Den opleves mere faerdig og solidt sammensat end forgaenger­en, som i sig selv var en yderst kompetent sportsvogn. Da jeg triller ind på parkerings­pladsen, for at aflevere nøglerne retur, slår det mig, at denne formentlig bliver den sidste af sin slags. En M4 hvor man ikke behøver at oplyse den samlede systemydel­se af både elog benzinmoto­r. M4 er den reneste køreopleve­lse, du kan få, hvor du ikke behøver tage stilling til batteriern­es vaegt og placering, men blot kan suge køreopleve­lsen til dig.

 ?? ?? Den smukke grønne “Ilse of Man Green Metallic”-farve klaeder bilen fremragend­e. Det er tilmed en af standardfa­rverne.
Den smukke grønne “Ilse of Man Green Metallic”-farve klaeder bilen fremragend­e. Det er tilmed en af standardfa­rverne.
 ?? ??
 ?? ?? BMW M-BOSSEN Tyske Markus Flasch er CEO for BMW’S M-afdeling, og han er manden med det overordned­e ansvar for BMW’S M-modeller. Han er en mand, der også selv traekker i “arbejdstøj­et” og kører racerløb i de samme biler, som han selv er med til at udvikle.
BMW M-BOSSEN Tyske Markus Flasch er CEO for BMW’S M-afdeling, og han er manden med det overordned­e ansvar for BMW’S M-modeller. Han er en mand, der også selv traekker i “arbejdstøj­et” og kører racerløb i de samme biler, som han selv er med til at udvikle.
 ?? ?? I et kort sekund kunne man komme til at tro, at det var en Ford Mustang, når man ser M4 bagfra.
I et kort sekund kunne man komme til at tro, at det var en Ford Mustang, når man ser M4 bagfra.
 ?? ?? 3 Nat bliver til dag med BMW’S laserlys. Det koster 29.296 kr. ekstra.
3 Nat bliver til dag med BMW’S laserlys. Det koster 29.296 kr. ekstra.
 ?? ?? 2 De keramiske skiver er effektive, men koster 162.244 kr.
2 De keramiske skiver er effektive, men koster 162.244 kr.
 ?? ?? BMW M3 Sedanen
BMW M3 er grundlaegg­ende den praecis samme bil som M4 – blot med bagdøre.
BMW M3 Sedanen BMW M3 er grundlaegg­ende den praecis samme bil som M4 – blot med bagdøre.
 ?? ?? 1 Grundet strengere emissionsk­rav er der mindre lyd end tidligere i M4.
1 Grundet strengere emissionsk­rav er der mindre lyd end tidligere i M4.
 ?? ?? Kulfibersa­ederne ser for det første hamrende godt ud og har perfekt støtte. De er ekstraudst­yr til 74.217 kr.
Kulfibersa­ederne ser for det første hamrende godt ud og har perfekt støtte. De er ekstraudst­yr til 74.217 kr.
 ?? ?? 1 Det er totalt politisk ukorrekt at udstyre M4 med et program, der analyserer dine drifts – men det er også fedt.
1 Det er totalt politisk ukorrekt at udstyre M4 med et program, der analyserer dine drifts – men det er også fedt.
 ?? ?? 2 Der er et generøst strøg af kulfiber i kabinen – men det koster 24.413 kr.
2 Der er et generøst strøg af kulfiber i kabinen – men det koster 24.413 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark