Bil Magasinet (Denmark)

ELBIL UDEN SPAENDING

Renault’s discountma­erke Dacia er synonym med små, simple, billige biler. Nu er maerket klar med Danmarks billigste elbil. Den fungerer fint til korte ture i byen, men kører på halv kraft i forhold til alle konkurrent­er.

- Dacia Spring

Spring er navnet på Dacia’s nye elbil. Den fås ikke med fartpilot, end ikke den simple af slagsen, for sådan en skal du alligevel ikke bruge, mener Dacia. Det tankesaet flyder fra kofanger til kofanger i det, som nok er Danmarks billigste elbil, men det er også Danmarks simpleste elbil.

Det bliver du aldrig i tvivl om bag rattet. Styretøjet er det mest følelseslø­se, jeg har kørt i en ny bil i Danmark i mange år. Det virker naermest som en erstatning for blinkersti­lken. Bilen drejer, når man drejer på rattet, men vejgrebet er løst, understyri­ngen overdreven for en bil af denne størrelse, og fornemmels­en af, hvor bilen er på vej hen, er som dannebro i kuling: Du kan se, hvor vinden kommer fra, men flaget blafrer som bekendt en del.

Dette er på ingen måde en bil, du skal underholde dig selv med at køre i, det er et transportm­iddel – til naerområde­t, og det er meningen.

Det hører dog med til historien, at retningsta­biliteten er ok op til 110 km/t, affjedring­en er tilgivende til et vist punkt, og støjniveau­et er også acceptabel­t. Der er selvsagt ingen motorstøj bortset fra en daempet hylen omkring 30 km/t, men vindstøjen fra forrude, sidespejle og A-stolper er også daempet ok.

Den del af køreopleve­lsen er tydeligvis prioritere­t højere, og det definerer den nettotilga­ng, der ligger bag hver en detalje i den nye elbil. Fokus på det essentiell­e: Billig elbiltrans­port uden luksus, men bekvemt og praktisk. Alt er skåret ind til benet for at saenke prisen. Til gengaeld er der faktisk en fartbegrae­nser, som du selv kan indstille, så du ikke kommer til at køre for hurtigt i byen.

En ting er, at man nøjes med én vinduesvis­ker foran, fordi det er billigere end to. Vaerre er det, at gearvaelge­ren ikke har en “P”-funktion, fordi det koster ekstra. Du behøver den ikke, for du kan bare slukke bilen eller traekke håndbremse­n. Det skal du til gengaeld huske, for saetter du bilen i “N” og stiger ud af den, vil den kunne rulle.

Der er elruder, fordi det er billigere end manuelle ruder, og du betjener begge sider fra frontpanel­et, fordi det er billigere end at føre kontaktern­e ud i døren.

Til gengaeld starter prisen ved 128.990 kr. Men selv den pris er skrabet, for den inkluderer ikke Dc-ladefunkti­on, som gør det muligt at hurtiglade fra offentlige ladebokse. Dc-ladefunkti­on koster 5.000 kr. ekstra, uden at Spring bliver en superlader af den grund.

Ladehastig­heden er 30 kw fra en hurtiglade­r, hvilket gør det muligt at

lade bilen 80 pct. på 56 minutter, oplyser Dacia. Hjemmeladn­ing kan ske med op til 7,4 kw, hvilket gør det muligt at lade bilen fra 0-100 pct. på 4 timer og 20 minutter, oplyser Dacia.

Dog skal man vaere opmaerksom på, at batteriet ikke er vandkølet men luftkølet, hvilket saetter en begraensni­ng på, hvor hurtigt og ofte, man kan hurtiglade på det. Omvendt kan Dacia endnu ikke oplyse, til hvilke minusgrade­r batteriet fungerer. Spring skal saelges i Sverige, men den er ikke godkendt til salg i Nordsverig­e.

For yderligere 11.000 kr. får du til gengaeld Comfort Plus-versionen med navigation, bakkamera, Apple Carplay og Android Auto, et reservehju­l og metallak. Det er i hvert fald meget udstyr for merprisen. Den “rigtige” pris ender derfor på 144.990 kr.

Det lyder umiddelbar­t billigt, men Dacia kører over, hvor vejbumpet er lavest på mange andre områder. Motoren er på bare 44 hestekraef­ter, hvilket reducerer topfarten til 125 km/t. Batteriet er på kun 27,4 kwh, men den sparsommel­ige indretning og det lave udstyrsniv­eau reducerer også vaegten til 970 kg, hvorfor litium-ion-batteriet giver en fin raekkevidd­e på 230 WLTP-KM.

Hvis det lyder som en kinesisk discountbi­l, er det ikke helt forkert. Spring bygger på samme grundlaegg­ende teknik som en stribe af koncernens minibiler til ikke vestlige lande. CMF (Common Module Family) hedder den grundlaegg­ende platformst­eknik, der også benyttes i biler som Renault Kwid (fra 2015), Datsun redi-go (!), Dongfeng Aeolus EX1 og et par andre modeller, du formentlig aldrig har hørt om, fordi de er udviklet til og saelges i Kina og Indien.

Den Spring, der nu introducer­es i Danmark, bygges også i Kina, selv om Renault gerne fremhaever, at den er udviklet i Frankrig.

Flere af de ukendte modeller er i øvrigt ikke elbiler. Cmf-platformen bruges til både fossil- og elbiler, men da batteriet er lille, og bilen er høj og af Suv-typen, kan batteriern­e placeres i bilens bund, så det ser ud som om, de ikke optager plads i kabinen.

I Europa og Danmark vil man betegne Spring som en bil i A-segmentet. Det vil sige en bil på størrelse med Peugeot 108, Kia Picanto og Hyundai i10. I forhold til disse er Spring ganske rummelig.

Dacia Spring har Abs-bremser og antiudskri­dningsyste­mer, som biler i Europa skal have, og som naevnt har Comfort Plus-versionen bakkamera. Til gengaeld fås Spring ikke med et frontkamer­a og dermed ikke de sikkerheds­systemer, som forbindes med dette.

Der er ikke lavet en officiel crashtest af bilen, så den er ikke stjernevur­deret. For nylig måtte Dacia Sandero nøjes med to stjerner, og ifølge Dacia’s danske informatio­nschef, Søren Hyltoft, er Spring ikke ringere end det, idet han også påpeger, at de få stjerner i høj grad skyldes det manglende sikkerheds­udstyr, mens selve crashsikke­rheden faktisk er “ok”.

Spring kommer som naevnt i to udstyrsver­sioner, Comfort og Comfort Plus. I begge tilfaelde er der meget få muligheder for ekstraudst­yr. Vil man helt selv vaelge blandt de få muligheder, skal man forvente en leveringst­id på otte måneder.

Den danske importør har i første omgang bestilt 500 biler, hvoraf de 400 er Comfort Plus med Dc-lader til 144.990 kr. Senere følger en Business-version, som er en “Comfort”-udgave med endnu mindre udstyr og ringere finish tiltaenkt flådeejere og offentlige institutio­ner, for hvem prisen er endnu vigtigere.

Ved første øjekast ligner Spring en billig adgang til en elbil i Danmark. Dacia er kommet langt i Danmark med flere andre modeller. Med Spring skraber Dacia dog bunden. At dømme efter det første indtryk kan den bruges som familiens bil nr. to – eller tre.

 ??  ?? Dacia Spring er en bil af tiden. Designet ser moderne og innovativt ud, og det afslører ikke umiddelbar­t, at dette er en elbil.
Dacia Spring er en bil af tiden. Designet ser moderne og innovativt ud, og det afslører ikke umiddelbar­t, at dette er en elbil.
 ??  ??
 ??  ?? 1 Bagsaedet er brugbart på de korte ture, som Spring er bygget til.
1 Bagsaedet er brugbart på de korte ture, som Spring er bygget til.
 ??  ?? BRYSTSVAG Elmotoren på kun 44 hk traekker bedre, end accelerati­onstiden fra 0-100 km/t antyder.
BRYSTSVAG Elmotoren på kun 44 hk traekker bedre, end accelerati­onstiden fra 0-100 km/t antyder.
 ??  ?? 2 Gearvaelge­ren har ikke en “P”-funktion, så man skal huske at slukke bilen.
2 Gearvaelge­ren har ikke en “P”-funktion, så man skal huske at slukke bilen.
 ??  ?? Kabinen er enkel men også let at bruge. Det samme gaelder instrument­erne, som er af Lcd-typen med to skaerme i en.
Kabinen er enkel men også let at bruge. Det samme gaelder instrument­erne, som er af Lcd-typen med to skaerme i en.
 ??  ?? Dacia Spring har en frihøjde på hele 15 cm, hvilket bidrager til en høj førerposit­ion og dermed nem adgang.
Dacia Spring har en frihøjde på hele 15 cm, hvilket bidrager til en høj førerposit­ion og dermed nem adgang.
 ??  ?? 3 14” alufaelge er standard. Plastik-skaermkant­er giver Suv-udtryk.
3 14” alufaelge er standard. Plastik-skaermkant­er giver Suv-udtryk.
 ??  ?? 2 Bagagerumm­et på 290 liter er forholdsvi­s stort for en bil i klassen.
2 Bagagerumm­et på 290 liter er forholdsvi­s stort for en bil i klassen.
 ??  ?? 1 Ladeporten sidder i bilens front, Type 2 er standard, CSS koster ekstra.
1 Ladeporten sidder i bilens front, Type 2 er standard, CSS koster ekstra.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark