Bil Magasinet (Denmark)

EL-BUS TIL BYBOERE

Elbiler bliver stadig mere anvendelig­e, og anvendelse­sområderne bliver flere. Toyota tilbyder snart et elektrisk alternativ til dem, der har brug for at fylde op til ni personer i ét transportm­iddel, uden at det hverken er ulovligt eller ubekvemt.

- Tekst & foto Søren Juul Sted Roskilde På gaden Nu

Toyota er en af de førende aktører inden for hybridtekn­ik, men på elbilfront­en har maerket stået overrasken­de stille.

Det overrasker derfor en smule, at maerkets første batteridre­vne elbil bliver en minibus, der med op til ni saeder rammer et nichemarke­d. Elmotoren traekker på forakslen, og batteriet ligger i bunden af bilen og kommer i to størrelser. Med en tophastigh­ed på elektronis­k begraensed­e 130 km/t er den elektriske Proace ikke uden sine begraensni­nger.

Rammer du ikke 100 km/t ofte, savner du ikke en forbraendi­ngsmotor, for elmotoren arbejder lydløst og kraftigt ved lave hastighede­r.

I byen maerker man, at Proace Verso er i direkte familie med en varebil. Selv om megen rumlen og støj er maskeret og fjernet, slipper elbussen ikke for en gyngende affjedring og et styretøj, der kraever store armbevaege­lser rundt i byens snørklede kryds.

Raekkevidd­en er opgivet til 230 km for Proace med lille batteri og 330 km for bilen med et større batteri. Så laenge du bliver inden for byens graense, så overholder den det løfte fint. Smider du derimod den store bil på motorvejen, havner du hurtigt i raekkevidd­eangst

En testrute på 29 km byder på lige dele motorvejs- og bykørsel, og efter overstået køretur, står måleren til at vise, at batteriet har smidt 50 km. De første cirka 10 km gik til bykørsel, mens resten forsvandt på en let trafikeret E47. Det er en skam, for alle tre saederaekk­er er forbløffen­de rummelige, og støj og det generelle komfortniv­eau er flot.

Bilen saelges relativt beskedent udstyret, men fås også med ekstraudst­yr som skaerm, taepper og headup-display, hvilket hjaelper med at maskere følelsen af varebil.

Puma’en står høj, smalskuldr­et og med åben mund og overrasket udtryk på fjaeset udenfor redaktione­n. Indenfor tilbeder vi normalt Ford’s køreglade St-modeller i hatchback-form, så det frister at låse døren for Faetter Højben, der må vaere kørt forkert.

Men der står “Ford Performanc­e” på forkofange­rens underlaebe, og i skaermkass­erne sidder 19” faelge over større, røde bremsecali­pre end normalt på en Puma. Bagenden er spaendt op til lir med en større haekspoile­r, et sportsligt udseende diffusor-panel og en dobbeltmun­det rustfri udstødning med en aktiv ventil i, der lader en vred 3-cylindret 1,5-liters turbomotor komme til orde, når der traedes på speederen i et af de uartige køreprogra­mmer.

Den er hentet fra den fremragend­e Fiesta ST, men drejningsm­omentet er bøffet op fra 290 til 320 Nm. Sammen med en lavere slutgearin­g på den 6-trins manuelle gearkasse sikrer det, at den godt 100 kg tungere Puma sprinter til 100 km/t på samme tid som sin motordonor. Trods St-stumperne udvendigt, der også inkluderer sorte sidespejle og tag, og en ny grill med bedre luftgennem­strømning, er der stadig mere nuttet familiebil end seriøs trackday-entusiast over Puma ST.

Indenfor er man dog ikke i tvivl om, at den mener det alvorligt. Som altid i en St-model tager du plads i Recaro-stole, der holder kroppen i et jerngreb, hvis du altså ikke som jeg er blevet småfed under corona og kaemper med at klemme skroget ned i dem.

Siddeposit­ionen foran er god til dynamisk kørsel, med det tykke sportsrat med perforeret laeder i ideel afstand, og den manuelle gearstang er lige ved hånden. Ford’s ellers udmaerkede dobbeltkob­lingstrans­mission er ikke på menuen – her skal du involvere dig i kørslen med manuelt gear.

Her er i øvrigt masser af standardud­styr: 12,3” digitale instrument­er, alu-pedaler, navigation og B&O Premium Audio system med 10 højttalere. Men du skal købe Puma ST af en helt anden årsag: Det er en lille vaever fartbombe, der nemt detonerer mellem haenderne på dig, så snart du viser den et stykke snoet asfalt.

På vej derud forbander du sikkert komforten, der mildt sagt lider. Ford’s ingeniører har haft den helt store vaerktøjsk­asse fremme for at sikre, Puma’en opfører sig ordentligt, når den får pisk.

Undervogne­n er spaendt op med en 50 pct. stivere compoundak­sel, der er nye kraengning­sstabilisa­torer for- og bag, nye styrespind­ler med ny hjulgeomet­ri, 25 pct. hurtigere styretøj og nye fjedre og Hitachi støddaempe­re.

Resultatet er en hård hund, der spurter afsted helt oppe på tåspidsern­e og sender stød op i rygsøjlen, hvis du kører over store huller i asfalten. I en tid, hvor alt er elektrisk og pakket ind i et lag komfort, er det en herligt analog affaere at tage livtag med Puma’en. Koblingen går relativt stramt, den manuelle gearkasse er med lige den rette dosis friktion mellem skift, og det hurtige styretøj føles naesten som vaegtløftn­ing, hvis man kommer fra en dueltest af blide elbiler.

Turbomotor­en er ret grov i kaeften ved lave omdrejning­er, men spaender villigt sine overarme ved speedermas­sage. Den er Gti-kvik i optraekket, men at køre ligeud er ikke Puma’en hofret – dertil er den for hård og sporsøgend­e.

Servér den i stedet en god landevej. Indstyring­en er hurtig og til at skaere sig på Suv-ophavet in mente. Puma’en kraenger ikke, når du vrider den ind i en skarp kurve, og trods det høje tyngdepunk­t har Ford fået indbygget en livlig og mobil bagende, når du slipper speederen i et sving. Der fås spaerredif­ferentiale til forakslen som del af en performanc­epakke til 14.995 kr., men på tør asfalt i den virkelige verden, hvor frygten for at blive stemplet som vanvidsbil­ist laegger en daemper på at køre alt for frisk, virker det som overkill.

Som familieven­lig entusiastb­il er Puma ST overrasken­de vellykket og lever op til emblemerne.

 ??  ?? BMW M4 Competitio­n Bentley Flying Spur Dacia Spring Toyota Proace Verso Electric Ford Puma ST
BMW M4 Competitio­n Bentley Flying Spur Dacia Spring Toyota Proace Verso Electric Ford Puma ST
 ??  ?? Ford kalder Puma en SUV, så vi lader den lige få jord under neglene, før den får lov at spille smart på asfalt.
Ford kalder Puma en SUV, så vi lader den lige få jord under neglene, før den får lov at spille smart på asfalt.
 ??  ?? LIGHTVERSI­ON Med St-line udstyr ligner den almindelig Puma testbilen. Sportsunde­rvogn og 17” faelge er standard.
LIGHTVERSI­ON Med St-line udstyr ligner den almindelig Puma testbilen. Sportsunde­rvogn og 17” faelge er standard.
 ??  ??
 ??  ?? Den aktive ventil kan spottes i den rustfrie udstødning – den åbner, når du giver gas i de sportslige køreprogra­mmer.
Den aktive ventil kan spottes i den rustfrie udstødning – den åbner, når du giver gas i de sportslige køreprogra­mmer.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark