Bil Magasinet (Denmark)

Kun to ekstra hestekraef­ter blev det til

-

Der er ikke meget at hente i ydelse i en 160-hestes Kia Xceed ved at gå fra oktan 95 til oktan 100. Det viser resultatet fra rullefelte­t hos Palms Auto i Ballerup.

Rullefelte­t bruges til at simulere forskellig­e ting, for eksempel hvis en kunde har et problem, som ikke kan genskabes på offentlig vej. Her kan operatøren efterligne bestemte forhold, hvor der måske opstår et problem med en funktion eller en gearkasse. Den primaere funktion af rullefelte­t er at måle en bils effekt og moment. Det gør den ved at køre en masse op i hastighed; hos Palms Auto er der tale om en mekanisk test, hvor bilen kører to ruller a 408 kg op i omdrejning­er.

Hvorfor får vi den samme ydelse på oktan 95 og oktan 100?

“Det kan der vaere flere årsager til. For det første kan selv en lille temperatur­forskel gøre en forskel på en eller to hestekraef­ter,” siger tuningseks­pert Bent Ursin fra Palms Auto.

“Oktan 95 har nemmere ved at antaende selv, og det går bilen ind og korrigerer for. Oktan 100 har svaerere ved at antaende, og det betyder, at bilen kan aendre sin taending en smule for at blive mere effektiv. Nye biler i dag er ekstremt effektive og tilpasser sig nemt det braendstof, du haelder på. Der bliver mindre og mindre forskel i effekt i forhold til oktantal. For 10 eller 15 år siden var det normalt med udsving i taendingsu­dveksling, men vi ser det kun sjaeldent i nye biler i dag”, lyder det.

 ??  ?? Kia’en finder sig i at komme på rullefelte­t, hvor den accelerere­s op til 200 km/t for at måle motorens maksimale effekt.
Kia’en finder sig i at komme på rullefelte­t, hvor den accelerere­s op til 200 km/t for at måle motorens maksimale effekt.
 ??  ?? Hos Palms Auto ydede VW Golf VIII mild-hybrid det samme på oktan 95 og oktan 100, men kørte 1,0 km/l laengere på literen på oktan 100.
Hos Palms Auto ydede VW Golf VIII mild-hybrid det samme på oktan 95 og oktan 100, men kørte 1,0 km/l laengere på literen på oktan 100.
 ??  ?? Ydelsen fra Kia’s 1,5-liters turbobenzi­ner med direkte indsprøjtn­ing og benzinpart­ikelfilter er naermest identisk på oktan 95 og 100. Den eneste forskel er to hestekraef­ter omkring 5.000 o/min.
Ydelsen fra Kia’s 1,5-liters turbobenzi­ner med direkte indsprøjtn­ing og benzinpart­ikelfilter er naermest identisk på oktan 95 og 100. Den eneste forskel er to hestekraef­ter omkring 5.000 o/min.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark