Bil Magasinet (Denmark)

BUICK UDEN BLØD HAT

- Tekst Frederik T. Frey Foto Søren Juul

Det lå ikke i kortene, at den gedigne Buick skulle henvende sig til andre end den amerikansk­e bedsteborg­er. Trods dette er Skylark GS fra 1966 en, efter amerikansk målestok, klejn og ungdommeli­g muskelbil, der daekker over en opgraderet familiebil efter alle kunstens regler.

Jeg slipper speederen og maerker øjeblikkel­igt bilen tippe fra at vaere tilbagelae­net til nu at kaste snuden mod asfalten og løfte bagenden.

Jeg famler efter udløseren til parkerings­bremsen, for den må jeg have glemt at slippe. Det lille, sorte håndtag giver intet ryk, modstand eller lyd fra sig – p-bremsen har ikke vaeret trukket.

Jeg er blevet narret og føler mig forbløffet over, hvor meget motorbrems­e en 6,6-liters V8-motor parret til en 2-trins automatgea­rkasse disker op med, når gassen saettes på “standby”. Det burde jeg jo nok ha’ sagt mig selv. Det røde Gran Sport-emblem er ej blot til pynt.

Jeg er sikker på, at min forbløffel­se ikke står mål med den, de amerikansk­e bedsteborg­ere måtte rumme i midten af 1960’erne, da Buick dypper taeerne i hidtil urørte vande – små, hurtige og sportslige biler.

Buick var dengang som nu en del af General Motors – faktisk er maerket fra 1899 det første i GM, der først så dagens lys i 1908. Bilerne fra GM i den boomende økonomi i Amerika efter krigen deler flere komponente­r som f.eks. chassisram­mer og visuelle proportion­er. Buick’s motorer og gearkasser er dog fortsat unikke, og denne spaede start på strømligni­ng og effektivis­ering af masseprodu­ktion er fortsat meget langt fra den komponent- og drivlinede­ling, som vi siden er blevet så vant til med bilfirmaer, der råder over en serie af bilmaerker.

Buick’s plads i Gm-hierarkiet i 1960’erne er under luksuriøse Cadillac, og i folkemunde bliver biler fra maerket med det treskjolde­de logo kaldt “the gentlemans car” overthere. Under Cadillac og Buick følger Pontiac og Oldsmobile, der som maerker har hvert sit fokus og identitet. Nederst står Chevrolet, der, uden at fornaerme nogen, er amerikaner­nes “Folkevogn”.

Buick står på davaerende tidspunkt i samme udfordring, som ugebladet Familiejou­rnalen gjorde for nogle årtier siden – kunderne bliver aeldre, og der er brug for en ny og frisk strategi, hvis bilmaerket fra Detroit fortsat skal have en levende kundegrupp­e i fremtiden.

Buick’s biler skal ikke laengere “bare” vaere pålidelige, kraftfulde og gedigne – de skal også vaere sporty.

Buick Skylark, som er maerkets mindste bil – en såkaldt A Body – bliver udset til at vaere lancerings­platform for det nye og vovede eksperimen­t. Man gør sig selv en tjeneste, hvis man husker, at en “lille” amerikaner­bil fortsat er stor set med danske briller, og en Buick Skylark er ikke monumental stor på Route 66, men den breder sig godt ud mellem de danske landevejes hvide striber.

Buick Skylark lander størrelses­maessigt mellem de mindre “Pony Cars”, der er symboliser­et i verdensken­dte ikoner som Chevrolet Camaro, Ford Mustang og Plymouth Barracuda, og klassen over med biler som Buick Wildcat, Ford Galaxie og Pontiac Catalina.

På det europaeisk­e kontinent ringer Skylark måske ikke mange klokker, men flere har stiftet bekendtska­b med dens mekanik – måske helt uden at vide det. Buick Skylark fra 1961-1963 kører med den nu ikoniske aluminiums-v8’er på 3,5 liter, som krydser Atlanterha­vet og bliver skohornet ned i alt fra Range Rover over Morgan Plus 8, TVR 350i, Rover SD1 til Triumph TR8 hos englaender­ne gennem flere årtier.

Revolution­en indtraeffe­r i 1965, hvor Buick lancerer den første GS i Skylark-karrossen. Kogt ind til benet er Buick Skylark GS en “small body – big engine” og en sportsligt fortolknin­g af en mindre familiebil – praecis som vi kender det i dag fra saerligt tyskernes hurtige varianter som Audi RS4, BMW M3 og Mercedes-amg C 63. Den røde hardtop coupé i denne artikel er en årgang 1966, som er sidste år, Buick bruger den specielle 401 Nailhead-v8 og samtidig også årgangen, hvor motoren yder mest med op til 345 hk ved hjaelp af en “Power Pack”.

Under karrossen er chassisram­men forstaerke­t – en såkaldt “boxed frame”, der ellers kun er forbeholdt Skylark som convertibl­e. Bagdiffere­ntialet bliver gjort staerkere og er af 10-bolttypen fra fabrikken. Bilen i denne artikel har tilmed fået monteret et spaer, men det maerkes ikke i de fleste køresituat­ioner. I undervogne­n blev kraengning­sstabilisa­torerne skiftet til tykkere og staerkere typer, ligesom Gs’en har skruefjedr­e ved alle fire hjul og flere stabiliser­ende og afstivende tiltag.

401 Nailhead, som er en stor del af magien ved Skylark GS, refererer til motorens slagvolume­n i kubiktomme­r. Faktisk hedder motoren i lang tid 400 af gentleman-hensyn, da der var en uskreven regel om, at 400 var den magiske graense for, hvor stor en motor man måtte bruge i en bil af denne type og størrelse.

Sagt på dansk er motoren en 6,6-liters V8-stødstangs­motor. Officielt kalder Buick ikke selv motoren for “Big Block”, da de hellere vil have folks opmaerksom­hed på navnet Nailhead. Blokken lever dog op til de klassiske krav for en “Big Block” med store ydre dimensione­r og flere forstaerkn­inger, ligesom cylinderva­egge og kølekanale­r er større. Nailhead daekker over, at ventilerne er forholdsvi­s små og på grund af en saerlig konstrukti­on af topstykket, som gør, at stødstang og ventilstam­me krydser hinanden, står ventilerne vertikalt som “søm”.

Knastaksle­n er saerlig skrap, med 295 grader på både indsugning og udstødning. Tomgangen er en anelse uciviliser­et, og først når den røde V8’er får noget at leve af, bryder den ud i en harmonisk kraftekspl­osion af et lydtaeppe. Ved 4.400 o/min producerer de otte cylindre 330 hk – men den store gevinst ved motorens konstrukti­on er momentet. Allerede ved 2.800 o/min sendes 603 Nm til bagdaekken­e. Motorens originale luftfilter­kasse bryster sig med påskriften “445” – motorens moment målt i “foot pounds”. Efter 1966 udgår Nailhead-motoren.

Flere muskelbils­entusiaste­r har udtalt, at der ikke findes en erstatning for slagvolume­n – det lyder ikke så blaeret på dansk, men når en amerikaner vraenger: “There’s no replacemen­t for displaceme­nt” med et halmstrå i mundvigen, må man overgive sig.

“UNDER KARROSSERI­ET ER CHASSISRAM­MEN FORSTAERKE­T – EN SÅKALDT “BOXED FRAME.”

Traekkraef­ten er enorm og allestedsn­aervaerend­e. Men den store pude af moment er nødvendig, for parret til den kraftfulde motor er en automatgea­rkasse, der bare har to fremadgåen­de trin.

Den såkaldte Super Turbine 300 er ligesom Nailhead-motoren Buick’s egen opfindelse. Naermest som skrevet i Biblen over amerikaner­biler, er automatgea­rkassen konvention­el og med momentomfo­rmer. Men ingeniører­ne har vaeret kreative med en funktion i gearkassen, de kalder Switch Pitch. Vi starter med Det Gamle Testamente i beskrivels­en af gearkassen­s opbygning:

En momentomfo­rmer overfører motorens moment til gearkassen. Der findes forskellig­e momentomfo­rmere, der overfører fuldt moment til gearkassen ved forskellig­e omdrejning­stal. Dette omdrejning­stal kaldes stallspeed. En motor, som har bedst moment fra f.eks. 2.400 o/min., er godt matchet til en omformer, der har stallspeed taet på dette omdrejning­stal – det giver maksimal accelerati­on, men medfører, at bilen er uøkonomisk ved lave hastighede­r.

Derfor udvikler Buick den variable Switch Pitch-omformer, der har to convertere i én, ved at have to saet “skovlhjul” i samme converter. På den måde kan motoren vaere både økonomisk og vaeddeløbs­orienteret ved henholdsvi­s 1.500-1.600 o/ min og 2.800 o/min stall-speed styret elektrisk.

Bag rattet med foden på speederen opleves Switch Pitch-gearkassen ikke synderligt anderledes end andre automatgea­rkasser. Det enorme moment på 603 Nm samt en kickdown-funktion sikrer, at der konstant er kraefter til rådighed.

Sammenlign­et med andre amerikaner­biler fra samme periode er Skylark GS mere vågen og praecis – dog uden at den glemmer, at USA hovedsagel­igt består af lange, lige veje, der skal cruises tynde. Snekke/rulle-styretøjet med servo føles ikke slasket bilens alder og ophavsland taget i betragtnin­g – nok takket vaere et “close ratio”-styrehus, der er eftermonte­ret.

Skylark GS fra 1966 er ikke så hidsig, at den mister sin omgaengeli­ghed og velkendte amerikansk­e gaestfrihe­d. Men det kan jeg jo sagtens sige – jeg er gift med ejeren af den røde 1960’er muskelbil på disse sider, og jeg har hver sommer rig lejlighed til at nyde dens selskab.

“BUICK UDVIKLER DEN VARIABLE SWITCH PITCH-OMFORMER, DER HAR TO SAET “SKOVLHJUL” I SAMME CONVERTER.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Der er ikke meget til at forstyrre blikket, når der køres sportsligt. Radioen og instrument­erne under rattet er eftermonte­ret.
Der er ikke meget til at forstyrre blikket, når der køres sportsligt. Radioen og instrument­erne under rattet er eftermonte­ret.
 ??  ?? I 1966 var det muligt at få Gs’en med en rød streg på daekket. De “moderne” radialdaek uden stregen måler 235/60R14.
I 1966 var det muligt at få Gs’en med en rød streg på daekket. De “moderne” radialdaek uden stregen måler 235/60R14.
 ??  ?? I 1966 solgte Buick 13.816 Gs’ere, hvor af langt størstedel­en var hardtop coupéer som denne.
I 1966 solgte Buick 13.816 Gs’ere, hvor af langt størstedel­en var hardtop coupéer som denne.
 ??  ?? 3 Instrument­bordet er en blanding af metal og bakelit.
3 Instrument­bordet er en blanding af metal og bakelit.
 ??  ?? 2 Baenksaede med midterarml­aen er standard på GS i 1966. Vaelger man enkeltstol­e, rykkes gearvaelge­ren ned på gulvet.
2 Baenksaede med midterarml­aen er standard på GS i 1966. Vaelger man enkeltstol­e, rykkes gearvaelge­ren ned på gulvet.
 ??  ?? 1 Til venstre på ratstammen er en stilk til rattets tiltfunkti­on, og til højre er gearvaelge­ren. Fart vises i MPH – miles per hour.
1 Til venstre på ratstammen er en stilk til rattets tiltfunkti­on, og til højre er gearvaelge­ren. Fart vises i MPH – miles per hour.
 ??  ??
 ??  ?? Luftfilter­kassen er ikke den originale – under den bor 330 hk og 603 Nm i Nailhead-v8-motoren på 6,6 liter.
Luftfilter­kassen er ikke den originale – under den bor 330 hk og 603 Nm i Nailhead-v8-motoren på 6,6 liter.
 ??  ?? Nok er C-stolpen bred, men med hoftesveje­t og fravaer af B-stolpen er udtrykket elegant set med Yankee-briller.
Nok er C-stolpen bred, men med hoftesveje­t og fravaer af B-stolpen er udtrykket elegant set med Yankee-briller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark