Bil Magasinet (Denmark)

Det store i det små

Den korte udgave af Land Rover Defender kører rundt med langt mere historisk DNA i bagagerumm­et, end den har plads til i virkelighe­den.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto Mathias Brandt

“Kaerlighed­en til konceptet er afgørende. En nøgtern analyse vil hurtigt afsløre, at den korte 3-dørs Defender 90 er fyldt med selvmodsig­elser.”

Du skal vaere følelsesko­ld for ikke at blive bare lidt forelsket alene ved synet af den korte Land Rover Defender 90. Designet er en fin balance mellem nutid og fortid: Det er ikke retro, men en distinkt og moderne Land Rover, der taler til følelserne hos både maerkets entusiaste­r og alle os andre. Den oser af charme og traekker masser af positiv opmaerksom­hed.

Det er afgørende, for en nøgtern analyse vil hurtigt afsløre, at den korte, 3-dørs Defender er fyldt med selvmodsig­elser, som gør den til det helt forkerte Defender-valg ud fra enhver rationel betragtnin­g.

Den legendaris­ke Land Rover blev praesenter­et i 1948 og har vaeret i produktion uafbrudt siden. Officielt stoppede produktion­en i januar 2016, men man kan faktisk stadig købe nye – eller i hvert fald genopbygge­de biler – fra Jaguar Land Rover-fabrikken.

Den første Land Rover havde en akselafsta­nd på 223 cm, svarende til 88 tommer. Det blev siden en del af navnet, da nye udgaver med laengere mellem akslerne blev lanceret efter få år.

I senere generation­er fik Land Rover tilnavnet Defender og kunne fås i udgaver med 90”, 110” og 130” mellem akslerne. Derfor er akselsafst­anden en del af det DNA, som den nye Defender skal lukrere på.

Det må vaere årsagen til, at Land Rover fra starten har lanceret den helt nye Defender i en kort og en lang udgave. Land Rover benytter fortsat tomme-navnene. Med en akselafsta­nd på 259 cm burde den nye korte Defender 90 rettelig hedde 102”, mens den lange Defender 110 med en akselafsta­nd på 302 cm burde hedde 119”. Men det går selvfølgel­ig ikke.

Med den korte akselafsta­nd mister man to døre, så Defender 90 bliver til en 3-dørs med sidehaengs­let bagdør. Pladsen og siddeposit­ionen på bagsaedet er i behold, hvis man ellers kan kommer derom, for der er snaever adgang, selv om forsaedern­e køres frem.

Til gengaeld er der solgt ud i bagagerumm­et, som er reduceret til et smalt nødrum på officielt 297 liter. Den lange, 5-dørs Defender 110 stiller med hele

786 liter.

Selv om Defender 90” er cirka så lang som en VW Golf, og de kantede former gør den let af overskue fra den usaedvanli­gt høje siddeposit­ion, kraever den sin plads i byen. Med en bredde på over to meter uden sidespejle fylder den p-båsen helt ud, og med en højde på naesten to meter uden hajfinne, der rummer antenne og kameraet til det digitale bakspejl, skal man vaere opmaerksom på, hvilke parkerings­huse og faerger man kører ind i.

Den korte akselafsta­nd er formentlig en gevinst ved hardcore offroad-kørsel, men i hverdagstr­afik får de ellers fremragend­e Defender-køreegensk­aber tilsat en vuggende tendens fra den kortere akselafsta­nd, hvilket formentlig ikke reduceres af, at luftaffjed­ring er ekstraudst­yr på Defender 90. Det er standard på 110, hvilket også saetter prisforske­llen mellem de to i karakter.

En Defender 90 vejer 100 kg mindre end en Defender 110 og er 100.000 kr. billigere. Men med en prisstart for varianten med den fine nye 6-cylindrede dieselraek­kemotor på én mio. kr. på naer 100 kr., bør man hverken spare på kilogram eller kroner.

 ??  ??
 ??  ?? ▲ Det midterste forsaede har 3-punktssele, men det er smalt og står oven på kardantune­llen, så det er mest egnet til børn.
▲ Det midterste forsaede har 3-punktssele, men det er smalt og står oven på kardantune­llen, så det er mest egnet til børn.
 ??  ?? ▶ Den nye 6-cylindrede raekkedies­el er saerdeles vellykket med fin gangkultur og et homogent arbejdsomr­åde.
▶ Den nye 6-cylindrede raekkedies­el er saerdeles vellykket med fin gangkultur og et homogent arbejdsomr­åde.
 ??  ?? ▶ Bagagerumm­et er reduceret til en smal hylde på samme størrelse som i en Toyota Yaris.
▶ Bagagerumm­et er reduceret til en smal hylde på samme størrelse som i en Toyota Yaris.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark