Bil Magasinet (Denmark)

Yndig alderdom

Den høje CX-5 er krumtappen i Mazda’s modelprogr­am, og selv om den har ni år på bagen, er den stadig moderne og klar til konkurrent­erne.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen

Mazda CX-5 er krumtappen i Mazda’s modelprogr­am. Efter løsrivelse­n fra Ford i 2008 tog Mazda fat på at udvikle sin egen grundlaegg­ende teknik og udtryk. Det første resultat var CX-5, der blev lanceret i 2012. Det var i denne bil, de lancerede deres nye teknik, platform, turboløse benzinmoto­rer og et nyt designudtr­yk kaldet Kodo, som siden er spredt ud i mange andre Mazda-modeller.

I 2017 fik CX-5 en større overhaling med revision af det ind- og udvendige design og en opdatering af teknikken. Udgangspun­ktet var det samme, og det er også tilfaeldet med 2021-årgangen af modellen.

Programmet er revideret. Den kraftige 2,5-liters variant af Skyactiv-g motoren med 194 hk fås kun med automatgea­r og øverste udstyrsniv­eau Cosmo. Det kan haenge sammen med, at gevinsten ved at vaelge dén frem for 2,0-liters motoren med 165 hk er forholdsvi­s lille. Officielt reduceres 0-100 km/t-tiden med 0,9 sekunder, men det føles knapt, måske også fordi Mazda’s benzinmoto­rer fortsat er uden turbo.

Mens vi er vaennet til, at små turbomotor­er traekker ihaerdigt fra 1.500 o/min, så praesterer Cx-5-motoren først sit maksimale moment ved 4.000 o/min.

2,5-motoren har automatisk cylinderfr­akobling, så den kan køre på to cylindre, når man cruiser med lav belastning – det skulle gavne braendstof­økonomien. Den er opgivet til 13,2 km/l, som er et forholdsvi­s højt forbrug for klassen, hvilket igen afføder en forholdsvi­s høj årlig afgift. Til gengaeld er det let at opnå forbruget i virkelighe­den.

Der er angiveligt ikke aendret på den 6-trins automatgea­rkasse af den konvention­elle slags, men det virker som om, den fungerer bedre, end vi hidtil har oplevet. Skiftene er blødere og falder mere praecist i forhold til køremåden.

Kabinen er meget sort i sort, men materialer­ne er laekre og finishen flot. Nyt i 2021-udgaven af CX-5 er infotainme­nt-systemet. Skaermen er vokset fra 8” til 10,25” og er blevet skarpere, og systemet er optimeret, så det virker hurtigere. Og så er der kommet styr på natbelysni­ngen, som man var nødt til at justere manuelt på det gamle system. Bilen holder nu selv styr på lysmaengde­n i kabinen.

Mazda CX-5 har ni år på bagen, men den virker stadig som en relevant konkurrent i klassen.

 ??  ?? Mazda CX-5 vandt en stortest her i bladet allerede i 2013, men holder sig frisk.
Mazda CX-5 vandt en stortest her i bladet allerede i 2013, men holder sig frisk.
 ??  ?? ▲ Der er ikke mange muligheder for at differenti­ere kabinens farvevalg, men finishen er flot.
▲ Der er ikke mange muligheder for at differenti­ere kabinens farvevalg, men finishen er flot.
 ??  ?? ▶ Mazda’s signatur-lys har et destinkt udtryk, som skiller den ud.
▶ Mazda’s signatur-lys har et destinkt udtryk, som skiller den ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark