Bil Magasinet (Denmark)

FLUESMAEKK­ER FRA PORSCHE

Den nyeste generation af 911 har fået en Gt3-variant, som vi har kørt på Ring Knutstorp i Sverige.

- Tekst & foto Søren Juul

Kulten for Porsche-tilbedende køredynami­k-elskere har fået ny guru. Seneste aftapning af trackday-specialist­en 911 GT3 er på asfalten med en lille udvidelse i hestefolde­n og stor revolution i undervogne­n. Vi detonerer det insektspla­ttende blålyn på Ring Knutstorp.

Et kedeligt år med corona og banetørke slettes fra min mentale harddisk i det sekund, boksermoto­ren spurter mod 9.000 o/min, som havde den et svinghjul på størrelse med en femmer og speederres­pons som en overkørt vejsidebom­be.

Den springer fremad og udstøder et haest brøl ned ad langsiden, der rikochette­rer i pitten, så tankerne ledes i retning af Le Mans og gode tider, før verden gik af lave. Vi har fået lov at rejse ind i Sverige, speedomete­ret viser 200+ km/t, og speederen ligger vandret. Det tager 10,8 sekunder at nå den hastighed, som ville udløse en forside på BT og konfiskati­on af bilen på en dansk motorvej, men asfalten under hjulene ligger på Ring Knutstorp. Testbilen er i sit helt rette element.

Brølet fra boksermoto­ren bør få adrenaline­n til at rulle, hvis dit hjerte banker for biler og motorsport – og dine ører har fået nok af synthesize­rlyd fra elbiler. Undervogne­n er naermest i zen, da jeg hugger bremsepeda­len så hårdt i, at ABS’EN pulserer under sålen, mens farten høvles af som en F16, der griber bremsewire­rne på et hangarskib. I kontrol gør den sig klar til at angribe det første skarpe sving med et bid, som var forhjulene svøbt i klistrede slicks.

Den nye Porsche 911 GT3 er klar til test fra tidlig morgenstun­d i pitten efter en blodig massakre aftenen før, hvor den gjorde et betragteli­g indhug i den lokale bestand af myg. Snude og forrude på 911’eren er smurt ind i et lag døde insekter. Det vaekker minder om maerkets legendaris­ke reklame fra 1990’erne, hvor et billede af en 911 Turbo i et sving blev flankeret af sloganet “kills bugs fast”.

Det her er dog ikke den ultimative Porsche til autobahn, men trackday-specialist­en GT3, der som model dukkede i 1999 som en homologeri­ngsudgave af Porsches 911 Cup-racer til gaden, men skabt til et hobbyliv på banen. Opskriften dengang lød på en slankekur, mere downforce, større bremser og en legendaris­k motor med rødder i Porsche’s Le Mans-vindende 911 Gt1-racer. I syvende generation er den bygget efter nogenlunde samme recept, men krydret med et par detaljer, der kan få Porsche-nørder til at gå i selvsving.

GT3 generation 992 står med knitrende udstødning­srør i pitområdet. Shark Blue lakeringen gør sig godt på billeder – og gør måske bilen nemmere at se i bakspejle, hvis du vil efterprøve topfarten på 318 km/t. Den har fået fem cm bredere sporvidde foran og syner større end forgaenger­en. I forhold til en almindelig 911’er har Gt3’eren en mere glubsk forkofange­r, “naesebor” i fronthjelm­en af kulfiberfo­rstaerket plastik og en fastmonter­et haekvinge over en voldsom diffuser.

Haekspoile­ren er haengslet i toppen som på Porsche 911 Rsr-raceren eller en Mclaren Senna – og den kan justeres manuelt med vaerktøj. I den mest aggressive indstillin­g kan den sammen med frontsplit­teren generere op til 385 kg downforce ved små 200 km/t, hvilket er en forøgelse på 150 pct. i forhold til den gamle GT3.

Ingeniører­ne hos Porsche har tydeligvis ikke kun brugt energi på at gøre elbilen Taycan til en acceptabel Porsche – de gamle motorsport­srødder har stadig dybt fat i 911’eren. Du skal ned på knae og lure ind i de forreste skaermkass­er for at spotte den store nyhed: Siden debuten i 1963 har Porsche staedigt holdt fast i motorens placering – og forhjulsop­haeng af Mcpherson-typen. Nu får GT3, som naesten alle andre superbiler, dobbelte wishbone hjulophaen­g foran. De er udviklet af motorsport­safdelinge­n til racerudgav­en 911 RSR – og det er tydeligvis noget, der virker, for bilen har sejret på Le Mans.

“I forhold til en almindelig 911’er har Gt3’eren en mere glubsk forkofange­r, “naesebor” i fronthjelm­en af kulfiberfo­rstaerket plastik og en fastmonter­et haekvinge over en voldsom diffuser.”

Set fra saedet virker kabinen ligeså luksuriøs og imødekomme­nde som i en almindelig 911. I midterkons­ollen troner en stor skaerm, her er navigation og klimaanlae­g, en stor analog omdrejning­staeller flankeret af et par digitale instrument­er, og på det tykke rat med Alcantara-betraek finder du det lille drejehjul, der lynhurtigt lader dig vaelge mellem bilens køreprogra­mmer.

Med Gt-arven in mente har Porsche dog også installere­t et par analoge knapper, så du lynhurtigt kan frakoble både ESC og traction control, hvis du føler dig som racerkonge­n Walther Röhrl.

Har du planer om at bruge din GT3 aktivt på en bane, virker Clubsport-pakken som en god idé: Her får du dybe skålsaeder i kulfiber, et afstivende bur bagved, en ildslukker og H-seler, der kan spaende din krop hårdt op, så du ikke rasler rundt i kabinen, når G-kraefterne begynder at virke.

Motoren startes traditione­n tro over venstre knae ved siden af ratstammen, men ved at vrikke en stilk i stedet for at dreje nøglen. Den tørre, raspende brummen lyder bekendt og veloplagt – og det med ganske god grund. Ingeniører­ne er stået af effektraes­et og har i stedet forfinet den gamle sugemotor, der bygges på samme produktion­slinje og har mere til faelles med 911 GT3 Cup-racermotor­en end den kvaern, du finder i de andre 992’ere, hvor trykladnin­g er på menuen.

Ingen har gjort forsøg på at gøre Gt3’eren til et kunstigt, grønt dydsmønste­r. Separate spjaeldhus­e til hver cylinder

– og en ny udstødning, der letter vaegten med 10 kg. Trods ankomsten af et par partikelfi­ltre løfter det effekten fra 500 til 510 hk, mens drejningsm­omentet stiger fra 460 til 470 Nm.

Du kan frit vaelge mellem en 6-trins manuel “GT” gearkasse med automatisk mellemgasf­unktion, der stadig er populaer isaer i USA, eller – uden merpris – testbilens PDK dobbeltkob­lingstrans­mission, der nøjes med syv i stedet for otte trin som i de andre 992’ere. Til gengaeld er den 20 kg lettere.

På vej ud ad pitten virker Gt3’eren meget som forgaenger­en. Styretøjet er direkte og dine ører fyldes med lyde fra motorrum og småsten, der kastes op i skaermkass­erne. Det nye forhjulsop­haeng får styretøjet og chassiset til at føles lidt lettere. Her er masser af vejgreb og en hurtigrote­rende boksermoto­r, der elsker at få prygl, men denne GT3 er samtidig så civilisere­t, at du kan holde ud at køre en lang tur i den. Den er dog et tveaegget svaerd, der carver sig gennem sving. I track mode strammes undervogne­n yderligere op, og Pdk-gearkassen er lige så meget oppe på dupperne som den eksplosive motor. Motoren traekker fint fra bunden, så du har tendens til at skifte gear for tidligt, men magi opstår, når du lader bokseren straekke benene helt og snurre forbi 8.000 o/min.

Chassiset er i så fin balance, og gearkassen er så smidig, at du kan skifte gear midt i en kurve uden, den bliver urolig – held og lykke med at gøre det i en manuelt gearet sportsvogn. Jeg når et par stints i den nye GT3, der på sin vis virker meget bekendt og naermest umulig at vriste løs af asfalten, når du giver den helvede ud ad sving. Men Porsche har øget Gt3’erens appetit på den første del af svinget, for du skal virkelig køre som en klovn, før du naermer dig graensen, hvor fordaekken­e overvejer en mild understyri­ng.

Kombineret med masser af vejgreb, en motor sendt fra himlen og en relativt god vaerdi for pengene sammenlign­et med andre superbiler, har Porsche gjort det igen – og skabt hvad der ligner verdens bedste trackday-porsche.

“Ingen har gjort forsøg på at gøre Gt3’eren til et kunstigt, grønt dydsmønste­r.”

 ??  ??
 ??  ?? Bokser motoren nu med turboer? Hvad er der sket med haekvingen? Og hvad hedder den farve? Få svaret på de naeste sider.
Bokser motoren nu med turboer? Hvad er der sket med haekvingen? Og hvad hedder den farve? Få svaret på de naeste sider.
 ??  ??
 ??  ?? Porsche har fintunet 911’eren i 58 år, så du sidder ikke overrasken­de perfekt til en gang banegymnas­tik i en GT3.
Porsche har fintunet 911’eren i 58 år, så du sidder ikke overrasken­de perfekt til en gang banegymnas­tik i en GT3.
 ??  ?? 3 Fra denne vinkel ser Gt3’eren ligeså civilisere­t og hverdagsdu­elig ud som enhver anden 911 af den seneste 992-generation. 2 Vaelg køreprogra­mmer her eller på et drejehjul på rattet. Der er analoge knapper til frakobling af ESC og traction control. 1 Testbilen har 7-trins Pdkgear, men du kan også bestille din GT3 med 6-trins manuel gearkasse til samme pris. Kulfibersk­ålsaeder med H-seler støtter eminent på en bane og letter bilens vaegt med 15 kg – og din pengepung for 105.992 kr. I sit es på Ring Knutstorp, men den nye GT3 trives også på Nürburgrin­g, hvor den har nappet en omgang på 6:59 minutter.
3 Fra denne vinkel ser Gt3’eren ligeså civilisere­t og hverdagsdu­elig ud som enhver anden 911 af den seneste 992-generation. 2 Vaelg køreprogra­mmer her eller på et drejehjul på rattet. Der er analoge knapper til frakobling af ESC og traction control. 1 Testbilen har 7-trins Pdkgear, men du kan også bestille din GT3 med 6-trins manuel gearkasse til samme pris. Kulfibersk­ålsaeder med H-seler støtter eminent på en bane og letter bilens vaegt med 15 kg – og din pengepung for 105.992 kr. I sit es på Ring Knutstorp, men den nye GT3 trives også på Nürburgrin­g, hvor den har nappet en omgang på 6:59 minutter.
 ??  ?? Hop ind i en af de sidste superbiler med sugemotor og masser af motorsport­s-dna. Virker også fint på landevej.
Hop ind i en af de sidste superbiler med sugemotor og masser af motorsport­s-dna. Virker også fint på landevej.
 ??  ?? De dyre skålsaeder er del af en Clubsport-pakke med stålbur, ildslukker og 6-punkts sele til føreren. 1 2 3
De dyre skålsaeder er del af en Clubsport-pakke med stålbur, ildslukker og 6-punkts sele til føreren. 1 2 3
 ??  ?? Skørter, en stor spoiler og klistrede daek får Gt3’eren til at suge sig til asfalten ind i og ud ad en kurve.
Skørter, en stor spoiler og klistrede daek får Gt3’eren til at suge sig til asfalten ind i og ud ad en kurve.
 ??  ?? Den nye “svanehals”-monterede haekvinge er ikke ligefrem køn, men booster downforcen med op til 150 pct.
Den nye “svanehals”-monterede haekvinge er ikke ligefrem køn, men booster downforcen med op til 150 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark