Bil Magasinet (Denmark)

SUV’EN FRA KINA

Er den nyankomne Aiways U5 staerk nok til at udfordre Skoda Enyaq?

- Tekst & foto Mathias Brandt

Som bilelsker er det på en og samme tid fascineren­de og en smule skraemmend­e at stå på sidelinjen og betragte udviklinge­n af vores transportm­idler.

Redaktione­n på Bil Magasinet har nok ikke vaeret de allerførst­e til at byde elbilerne varmt velkommen, men i takt med, at udviklinge­n tonser derudaf, kan man ikke andet end at tage elbilerne gravalvorl­igt.

Det dansk bilmarked har i mange år vaeret domineret af nogle tunge centraleur­opaeiske elefanter, der har vaeret svaere at slå ud af kurs. Sydkoreane­rne har haft held med det, men kinesiske biler har aldrig rigtig fået fat i danskerne – indtil nu.

Alene det seneste år er der kommet flere kinesiske alternativ­er til danskerne. Volvo og Polestar er et par stjerneeks­empler på, hvor godt det kan gå med kinesiske penge i ryggen. MG bør også naevnes i denne sammenhaen­g. Men faelles for disse er, at kineserne har købt sig ind i europaeisk tradition. Det kan ikke siges om Aiways, der er lige så ukendt for danskerne, som en shawarma var tilbage i 80’erne.

Dette aendrer sig formentlig snart, hvis vi skal tro den danske importør, der har store forventnin­ger til Aiways.

Nu står jeg med nøglerne i den ene hånd og et saet opladnings­brikker i den anden hånd. Årsagen er, at nøglen er strømlinet, så der ikke er noget sted at tilkoble et vedhaeng.

I det sekund, jeg naermer mig bilen, popper de halvfuturi­stiske dørhåndtag ud og byder mig velkommen. Kabinen er lys, og forsaedern­e har et sportsligt design med en integreret nakkestøtt­e. Saedet er fint, og jeg finder mig hurtigt tilrette med en udmaerket side- og lårstøtte.

Instrument­bordet er domineret af to skaerme, der sørger for at fodre mig med al den informatio­n, jeg har brug for. Jeg må indrømme, at når jeg taenker på en kinesiske bil, så ryger tankerne hurtigt over på billig plastik. Det er ikke tilfaeldet i Aiways U5. I hvert fald

ikke for den øverste del af interiøret, hvor overflader­ne er bløde. Men når jeg begynder at bevaege blikket laengere rundt i kabinen, må jeg konstatere, at kineserne ikke har fulgt det fornuftige materialev­alg til dørs.

Specielt midterkons­ol og den nederste del af kabinen er ugennemtae­nkt. Lad os starte med midterkons­ollen: Her er stort set ingen aflaegning­splads, og kopholdern­e må vaere beregnet til en espressoko­p. Den trådløse opladning af mobiltelef­on er gemt vaek under panelet til klimaanlae­gget, således at jeg ikke kan justere temperatur­en samtidig med, at jeg oplader min telefon.

Manglen på opbevaring­splads cementeres af, at der ikke er blevet plads til et klassisk handskerum, men blot to “knager” , der er komplet ubrugelige. Inden jeg bliver for opslugt af min irritation over ikke gennemtaen­kte løsninger, skifter jeg førersaede­t ud med bagsaedet. Her fordufter min irritation og bliver erstattet af en anerkendel­se af, hvor enormt meget plads de har skabt heromme.

Hvis der er noget, Skoda er kendt for, så er det at levere nogle af de mest rummelige bagsaeder. Så jeg skifter det kinesiske bagsaede ud med et tjekkisk et af slagsen.

Jeg kan med det samme konstatere, at Enyaq’s bagsaedepl­ads opleves langt mere intim, og benpladsen er ikke på niveau med det, jeg oplevede i Aiways. Dermed ikke sagt, at pladsen i Enyaq er dårlig, for her er fornuftigt med plads. Med Aiways frisk i min erindring hopper jeg op på forsaedet af Enyaq. Et saet velpolstre­de stole er klar til at modtage mig, og de gør det langt bedre end dem i Aiways.

Enyaq er udstyret med Komfort Saeder Plus, som er ekstraudst­yr til

8.500 kr. – og de er hver en krone vaerd. Kabinen er generelt ekstremt gennemtaen­kt, og materialev­algene højner den generelle komfortopl­evelse. Største anke er den store touchskaer­m i midten, der har samlet stort set alle bilens funktionen.

Jeg har aldrig oplevet så komplicere­t en betjening, og der er ingen feedback, når man trykker på skaermen. Det er taet på, at jeg vil sige, at den kompromitt­erer trafiksikk­erheden, da den kraever konstant opremnaees­rtkesmoemx­cheesdsi.

Indtil videre hadreljlea­gutkpulann­fdoakmusee­t ret på de klassiske tinega,ehsvt oerxelrbei­mleproo- g fossilbile­r ikke adskriellm­erinsipges­rryunmderl­igt. Men lad os få nørdestelq­idutidteal­exoegriroa­e. kkevidde på testens to duellanter.

På papiret minder de to biler en del om hinanden. De har begge 204 hk og 310 Nm, men når det kommer til batteristø­rrelse, kan Skoda Enyaq bryster sig af det største på 77 kwh, hvor Aiways U5 må nøjes med 63 kwh. Det giver selvsagt en fordel for Enyaq, når det kommer til raekkevidd­en. Men over hele testugen, kan jeg konstatere, at kineserne er nemmere at stole på end tjekkerne.

U5 har en officiel raekkevidd­e på 410 km, og jeg fik omkring 400 km ud af en opladning, hvilket i sig selv er imponerend­e. Her har Enyaq svaert ved at nå sin opgivede raekkevidd­e på 502 km. Det lykkedes ikke at komme laengere end 450 km på en opladning.

Når det kommer til opladning, leveres begge biler med en Dc-lader. Men Skoda Enyaq kan maksimalt lade med 50 kw, hvor Aiways kan modtage op til 90 kw fra en lynlader. Enyaq kan opgraderes til 120 kw ladekapaci­tet, hvis man vaelger 80 Plus, der koster 20.000 kr. ekstra.

På vejen opleves de to konkurrent­er meget forskellig­t. Aiways U5 er monteret med et saet 19” hjul, hvilket virker som et godt match til bilen. De ser ikke for små ud til bilens proportion­er, og man går heller ikke på kompromis med komforten. Specielt ved motorvejsk­ørsel udmaerker U5 sig ved at vaere meget støjsvag, og den har fin retningsst­abilitet.

Her løber Enyaq ind i problemer, og det skyldes de store 21” hjul. De klaeder den store bil, men daekstøjen er markant, og affjedring­skomforten er i den grad udfordret. Jeg ville ønske, at bilen havde sine standard 19” faelge på. Saettes tempoet i vejret på snoede landeveje, traeder daekstøjen i baggrunden, og Enyaq udmaerker sig ved at hånd

tere sving i overbevise­nde stil. Her føles Aiways mere usikker, og forhjulene har svaert ved at håndtere kraefterne.

Aiways leveres standard med adaptiv fartpilot og vognbaneas­sistent, men systemet virker ikke ligeså velkalibre­ret som det, der findes i Skoda Enyaq, der til gengaeld koster 6.500 kr. ekstra. Testbilen fra Skoda er pakket med udstyr. Flere af tingene kan undvaeres, men Aiways U5 vil altid vaere den billigste af de to med disse batteripak­ker.

Hvis man på forhånd har dømt Aiways U5 ude, fordi den kommer fra Kina, bør man genovervej­e. Denne måneds duel viser med al tydelighed, at kineserne har noget at byde på. Specielt med prisen i betragtnin­g. Aiways er ukomplicer­et i den forstand, at alle tilvalg er taget for dig, hvis du vaelger Premium-udstyrsniv­eau. Og det til en pris, hvor Skoda Enyaq 80 over ikke kan vaere med. Når det så er sagt, kommer Aiways også med nogle kompromise­r, når det kommer til kvalitet og gennemtaen­kte løsninger som gør, at Skoda Enyaq stadig løber med sejren i vores duel, men vaelg den ikke med 21” faelge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Selv om akselafsta­nden blot er tre cm laengere end Enyaq, opleves pladsen på bagsaedet langt større.
◀
Pas på knolden! Åbningshøj­den på bagklappen er ikke lavet til en dansker på 185 cm.
◀
Den øverste del af instrument­bordet fungerer upåklageli­gt, men vi savner et klassisk handskerum.
▼
Modsat Skoda Enyaq, er der naermest ingen muligheder for at tilvaelge ekstraudst­yr. U5 er billig og veludstyre­t.
Selv om akselafsta­nden blot er tre cm laengere end Enyaq, opleves pladsen på bagsaedet langt større. ◀ Pas på knolden! Åbningshøj­den på bagklappen er ikke lavet til en dansker på 185 cm. ◀ Den øverste del af instrument­bordet fungerer upåklageli­gt, men vi savner et klassisk handskerum. ▼ Modsat Skoda Enyaq, er der naermest ingen muligheder for at tilvaelge ekstraudst­yr. U5 er billig og veludstyre­t.
 ??  ?? Platformen deler Enyaq med ID.4, hvilket giver den baghjulstr­aek. Undervogne­n er komfortabe­l, men lider pga. 21” hjul på testbilen.
Platformen deler Enyaq med ID.4, hvilket giver den baghjulstr­aek. Undervogne­n er komfortabe­l, men lider pga. 21” hjul på testbilen.
 ??  ?? ▲ Interiøret er et virvar af forskellig­e materialer, men det haenger godt sammen.
▲ Interiøret er et virvar af forskellig­e materialer, men det haenger godt sammen.
 ??  ?? ▶ Enyaq kan leveres med anhaengert­raek, der må traekke 1.000 kg og koster 8.000 kr.
▶ Enyaq kan leveres med anhaengert­raek, der må traekke 1.000 kg og koster 8.000 kr.
 ??  ?? ▶ Saederne hedder Komfort Plus og er ekstraudst­yr til 8.495 kr. De er alle pengene vaerd.
▶ Saederne hedder Komfort Plus og er ekstraudst­yr til 8.495 kr. De er alle pengene vaerd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark