Bil Magasinet (Denmark)

IKKE HUL IGENNEM

Mathias Brandt er draget til tasterne for at understreg­e, at han ikke er fan af falske afgangsrør.

-

Nogle gange er der ganske enkelt ting, som man ikke forstår. Jeg har i lang tid undret mig over, hvad flere og flere bilproduce­nter har gang i.

Tiderne skifter og i nogle årgange er bilproduce­nter meget forhippede på at vise sine afgangsrør – og andre tidspunkte­r skal de helst gemmes vaek. Men de seneste par år har vi vaeret udsat en for en traels ubeslutsom­hed fra flere bilproduce­nter.

Konceptet med falske afgangsrør forstår jeg ganske enkelt ikke en meter af. En af de vaerste er Audi, og jeg begriber gudhjaelpe­mig ikke, hvad de har gang i. Det bliver vaerre og vaerre. Det er specielt deres dieseldrev­ne S-modeller, som lider af falske afgangsrør. Forleden, da jeg hentede en af ugens testbiler, ramlede det helt. Det var en Audi SQ5. Inden faceliftet kunne den fås med en V6-benzinmoto­r. Det er slut nu, hvor den igen er blevet “velsignet” med en momentstae­rk V6-dieselmoto­r.

Jeg spotter bilen på afstand og kan på det tidspunkt konstatere, at den tilsynelad­ende har fået rigtige afgangsrør igen. En beslutning jeg synes er god, taget forgaenger­ens bagende i betragtnin­g. Før SQ5 fik sit nylige facelift havde den kromdetalj­er nederst på bagkofange­ren, der delvist lignede afgangsrør – og virkede fjollet. Da jeg kom taettere på den nye SQ5, blev min afmålte begejstrin­g dog hurtigt slukket. I stedet for at lave rigtige afgangsrør med en udstødning inde bag ved, har tyskerne installere­t pivfalske afgangsrør – af plastik! Da jeg lader blikket glide ned under kofangeren, kan jeg se, at der inde bagved sidder en klassisk udstødning.

Jeg er helt med på, at trends skifter gennem tiden og i forhold til det øgede fokus på grønnere biler, ser man flere bilproduce­nter sløjfe de synlige afgangsrør, og det har jeg i og for sig intet problem med. Audi er langt fra ene om at installere falske afgangsrør, Mercedes-benz er også slemme til det. Det sker bare aldrig på deres Amg-modeller.

Audi gør det helt sikkert for at bibeholde noget af det klassiske udtryk ved deres biler, men hvorfor ikke bare føre de rigtige afgangsrør ud gennem kofangeren? En udstødning udleder vel akkurat samme maengde skadelige partikler, uanset om udstødning­sgassen ledes lodret ud i atmosfaere­n eller vinkles ned mod asfalten. Det kommer naeppe til at redde nogle menneskeli­v. Retfaerdig­vis bør jeg naevne, at vinklingen på udstødning­srørene er et forsøg på at gøre det mindre ubehagelig­t at køre bag en dieselbil. Når udstødning­sgassen sendes ned mod asfalten, har den laengere tid til at blande sig med den rene luft, og på den måde undgår man for meget ubehagelig diesellugt. Men udledninge­n af skadelige stoffer er naturligvi­s den samme.

Jeg er som sådan ikke en fortaler for, at samtlige bilproduce­nter skal vise udstødning­srør for enhver pris. Kunne de ikke bare vaelge side og beslutte sig for, om der skal vaere synlige udstødning­srør eller ej?

Den nye SQ5 var bilen, der fik mit baeger til at flyde over. Havde jeg selv brugt omkring de 994.990 kr., som er prisen for den billigste Audi SQ5 Sportback, så ville jeg vaere en smule skuffet over, at jeg trillede rundt med falske afgangsrør i plastik.

 ??  ?? På afstand ser “afgangsrør­ene” glimrende ud, men når man kommer taet på, er det tydeligt at se plastikpro­pperne.
På afstand ser “afgangsrør­ene” glimrende ud, men når man kommer taet på, er det tydeligt at se plastikpro­pperne.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark