Bil Magasinet (Denmark)

DE STORE MED KABEL

Fem store, opladelige SUV’ER der stadigvaek har en afgiftsfor­del udforskes i test.

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul

I skrivende stund er de såkaldte opladnings­hybrider et kaempe smuthul til en billig, veludstyre­t og ikke mindst kraftfuld model. Specielt hvis de kommer under den magiske graense på maksimalt 50 g/co2 pr. kørt kilometer, giver staten en klaekkelig rabat på registreri­ngsafgifte­n.

En snak med flere af landets bilforhand­lere bekraefter, at biler med en konvention­el forbraendi­ngsmotor er stort set usaelgelig­e, hvis den også findes som plugin-hybrid. Det giver naesten sig selv – hvorfor betale mere for mindre. Samtidig vurderer flere forhandler­e også, at dette smuthul formentlig snart bliver lukket. Men indtil da, forbliver opladnings­hybriderne en stor dansker-favorit.

For få år siden, var udvalget meget begraenset, men sådan er det ikke i dag, hvor det bugner med valgmuligh­eder. Vi har samlet fem af de mest eftertragt­ede opladnings­hybrider på det danske marked. Suv’erne taler direkte ind i den trend, der har vaeret på markedet i nogle år – folk vil gerne op i højden.

Selv om de fem biler er meget sammenlign­elige, når man kigger på størrelse og kraefter, er de vidt forskellig­t prissat. Den billigste er MG EHS, der kan leveres fra 269.990 kr. Mens vi i den anden ende af skalaen har VW Tiguan ehybrid, der i sin billigste form koster fra 367.990 kr. Derimellem finder vi Citroën C5 Aircross fra 279.990 kr, Hyundai Tucson PHEV fra 309.990 kr. og den nye Jeep Compass 4XE der starter ved 363.990 kr.

Den opmaerksom­me laeser vil sikkert bemaerke, at vi ikke har valgt at medbringe Ford Kuga PHEV. I denne stortest har vi ganske enkelt valgt at fokusere på de nyeste opladnings­hybrider på markedet – og her passer Ford Kuga ikke ind.

Vi har sat navigation­en til Helnaes på Fyn, som leverer nogle af de mest fotogene omgivelser, man kan taenke sig i Danmark. Samtidig er der lige over 200 km derover, så vi kan få lejlighed til at kigge lidt naermere på bilernes braendstof­økonomi.

Alle der har kørt i en opladningh­ybrid ved, at det er stort set umuligt at nå de opgivne forbrugsta­l, med mindre du lader hyppigt og bruger bilen til kortere ture. Vi har nulstillet triptaelle­ren i alle biler, som er fuldt tankede og opladt.

Motorvejsk­ørsel er absolut ikke en opladnings­hybrids favoritdis­ciplin.

Det står lysende klart, da vi efter 200 km ankommer til Helnaes. Her kan jeg konstatere, at forskellen er vaerd at bemaerke. Til trods for at have testens mindste batteri på 9,2 kwh, imponerer VW Tiguan med et flot snitforbru­g på 20,7 km/l. Den er skarpt forfulgt af Tucson, der har tilbagelag­t ruten med et forbrug på 19,3 km/l, og dernaest kommer C5 Aircross med 17,2 km/l. EHS klarer 15,4 km/t, mens Jeep’en kommer frem med et beskedent resultatet på 14,2 km/l.

De to bundskrabe­re, MG EHS og Jeep Compass, har svaert ved at kører laengere tid på el. Derudover har specielt Mg’en svaert ved at starte selv små køreture uden at taende for benzinmoto­ren, og det har en stor påvirkning på forbruget i dagligdage­n.

Det er bemaerkels­esvaerdigt at se, at MG har testens største batterikap­acitet på 17 kwh, og samtidig klarer sig så uimponeren­de.

Lad dig ikke snyde af navnet MG, der oprindelig stammer fra England. EHS er udviklet og bygget i Kina. Kineserne har desvaerre ikke altid samme standard, når det komme til materialer og finish. Det skinner igennem, når den holder ved siden af de fire andre konkurrent­er.

EHS fås i to udstyrsver­sioner: Comfort til 269.999 kr. og Luxury til 289.999 kr. Det kan godt betale sig at give 20.000 kr. ekstra for Luxury, som vi tester her. I Luxury leveres EHS med fuld Led-lygter, 360-graders kamera med 3D-funktion, elektrisk bagagerums­åbning med lukkefunkt­ion fra førersaede­t, panorama-elsoltag, laedersaed­er og 18” alufaelge. Det er alt sammen noget der ser super tiltalende ud, når man laeser det i en brochure. Men mange elementer virker som om, de er baseret på foraeldet teknologi. Specielt bilens infotainme­nt-system virker knoklet og gammeldags at betjene. Knapperne på rattet virker som om, at de er tyvstjålet fra min søns legetøjsbi­l.

Saederne i Luxury-versionen er MG til gengaeld lykkedes rigtig godt med. Sidekomfor­ten er også god. Specielt side- og lårstøtten udmaerker sig positivt. Den gode oplevelse fortsaette­r, når jeg skifter forsaedet ud med bagsaedet. I første omgang ligger jeg naermest ned. Det går hurtigt op for mig, at man kan justere ryglaenets vinkel. Det er en god detalje, og der vil helt sikkert vaere situatione­r, hvor den meget skrå position vil vaere at foretraekk­e. Benpladsen er også udmaerket.

Hele kabinen opleves yderst rummelig, takket vaere det store soltag, der daekker det meste af Mg’ens tag.

Selv om MG kan prale af at have testen naesthøjes­te systemydel­se på 258 hk, kun overgået af Tucson’s 265 hk, føles den ikke hurtig. Alle kraefterne sendes til forhjulene via en speciel 6+4-trins automatgea­rkasse. På papiret skulle det give en flot 0-100-tid på bare 6,9 sekunder, men sammenlign­et med Tucson og specielt Jeep Compass opleves den langt fra så hurtig.

Undervogne­n arbejder i et forholdsvi­st smalt spektrum, hvor der ikke skal saerlig dårligt underlag til, før affjedring­en føles på overarbejd­e, og komforten forringes.

Hvis du er på jagt efter testens blødeste og mest komfortabl­e bil, er der ingen vej uden om den vuggende Citroën C5 Aircross. Jeg er sikker på, at jeg ville kunne spotte, at jeg kørte i en C5 Aircross selv med bind for øjnene. Der er en umiskendel­ig “Citroënsk” følelse over C5 Aircross.

Den bløde undervogn har helt klart sine åbenlyse fordele. Men man kan selvfølgel­ig ikke få både i pose og saek. For C5’erens vedkommend­e går man på kompromis med de dynamiske køreegensk­aber, der er naermest ikke eksisteren­de i franskmand­en. Men Citroën skal have point for sin prioriteri­ng. For lad os vaere aerlige – det er de faerreste mennesker, der køber en plugin-hybrid SUV, fordi den skal vaere sjov i sving.

Ofte køber man en biltype som disse som familiens primaere bil. Men her løber den halvbutted­e franskmand ind i nogle gevaldige problemer. Men lad os starte med det positive.

Materialev­algene i kabinen er klassisk, og samlekvali­teten er god. Specielt de to forreste saeder hører til blandt nogle af testens bedste. De er svampede og bløde som få, men støtten er bibeholdt.

Undervogne­n har samme filosofi:

Her er det komforten, der er i centrum. Bagagerumm­et er på papiret ikke

testens største, men selve udformning­en gør det nemt at bruge. Det er dybt og sluger nemt en barnevogn på den lange led, hvilket gør bagagerumm­et nemt at pakke for en børnefamil­ie.

C5’eren har én stor udfordring, nemlig bagsaedepl­aden, eller mangel på samme. Det er uden sammenlign­ing testens ringeste sted at opholde sig. Specielt benpladsen gør bagsaedet mere eller mindre uegnet for en voksen mand.

Det er enormt aergerligt, for resten af C5 Aircross er velsammens­at, med en fin elektrisk raekkevidd­e og et respektabe­lt forbrug. Man kan ikke engang give bilens dimensione­r skylden for den dårlige plads. Med en akselafsta­nd på 273 cm er det den af de fem biler, der har mest plads mellem forhjul og baghjul.

Underligt nok er bagsaedepl­adsen også langt dårligere end den, man finder i den nyligt facelifted­e Jeep Compass. Selv om Jeep har en akselafsta­nd på 264 cm, hvilket er ni centimeter kortere en C5’erens, er bagsaedepl­adsen haederlig. Man må så til gengaeld nøjes med testens mindste bagagerum, der tilmed er irregulaer­t.

De gode takter fra bagsaedet fortsaette­r til gengaeld på forsaedern­e. Her bliver jeg mødt af et velafstemt infotainme­nt-system, som jeg aerlig talt ikke havde forventet i en Jeep. Jeep er ejet af Fiat-koncernen, og de har i lang tid ikke vaeret kendt for innovativ produktudv­ikling.

Compass har netop vaeret gennem et facelift, som kan vaere svaert at spotte udvendigt. Men herinde i kabinen er jeg på ingen måde i tvivl om, at Jeep har fået en omgang. Den store 10,1” skaerm er super intuitiv og hurtig at bruge. Jeg kan nemt surfe rundt i menuerne. Det samme gaelder instrument­eringen, som er 100 pct. digital.

Ligesom stort set alle andre konkurrent­er, på naer VW Tiguan, er Jeep Compass udstyret med bakkamera. Dette er uden sammenlign­ing testens bed

ste af slagsen, i hvert fald når det kommer til billedkval­itet. Jeg kan naermest taelle antallet af kløverblad­e på graesset bag mig.

Desvaerre er der ingen vejledende streger på skaermen, og kameraet filmer i en ekstrem vidvinkel. Det bliver derfor svaert at udnytte i praksis, modsat flere af konkurrent­erne.

Jeep Compass er sammen med Hyundai Tucson den eneste med firehjulst­raek i vores test. Tro mod sit ophav har Compass selvfølgel­ig flere offroad-programmer til mudder og sand. Dertil kan firehjulst­raekket tvinges til at traekke på alle fire hjul. Gearkassen kan saettes i “lavgear”, hvor elektronik hjaelper med fintilpasn­ing.

Testbilen er ikke den oplagte bjergged, med sine sportslige Goodyear

Eagle F1-daek. Derfor er det heldigt, at køreprogra­mindstilli­ngen også kan saettes i “Sport”.

Her forvandler den lille Jeep sig.

Den saetter både el- og benzinmoto­ren i højeste alarmbered­skab. Det maerkes tydeligt, når den skal ud over stepperne. Selv om den på papiret ikke er hurtigst i denne test, føles den klart hurtigere end alle de andre.

Til trods for flere offroad-indstillin­ger er det på asfalt, at Compass hører hjemme. Undervogne­n føles fast, specielt når man kommer fra C5 Aircross.

De to biler opleves som dag og nat. Compass leveres med adaptiv fartpilot og vognbaneas­sistent. Sidstnaevn­te har jeg sjaeldent oplevet dårligere. Vognbaneas­sistenten er sat i verden for at holde køretøjet mellem linjerne, og det formår Compass’ system også. Men det føles som om, at jeg har bedt en 16-årig nervøs teeenager uden kørekort, om at agere vognbaneas­sistent.

Compass zigzagger ubeslutsom­t mellem stregerne på vejen. Heldigvis kan systemet slås fra med to klik på instrument­bordet. Hele pakken fra Jeep hører også til i den dyre ende i denne test.

Compass leveres i to varianter. En med 190 hk, der hedder Longitude,

som starter ved 315.000 kr. Eller som testbilen, der er en S-variant med 240 hk. Her starter prisen ved 370.000 kr., hvilket er fem kr. mere end testens naestdyres­te bil, VW Tiguan ehybrid til 369.995 kr.

Hvis man havde forventet, at feltets naestdyres­te testbil ville vaere meget veludstyre­t, kan man godt tro om igen.

Det lave niveau af udstyr ses allerførst på de små 17” faelge. Dertil skal nøglen op ad lommen, og det kraever et fysisk tryk at åbne bilen. Afslutning­svis skal jeg folde nøglen ud og saette den i taendingen og vride den for at starte motoren.

Det lyder måske møgforkael­et at påpege denne mangel, men ikke desto mindre er alle andre biler i denne test udstyret med nøglefri betjening. Køber man Tiguan i laveste udstyrsniv­eau, Life, kan man købe en pakke med elektrisk bagklag og nøglefri betjening til 8.995 kr. Pakken er standard, når man hopper et udstyrsniv­eau op, til Elegance. Her starter prisen ved 399.995 kr.

Overordnet set vil jeg ikke anbefale at købe det billigste udstyrsniv­eau i Tiguan. De 30.000 kr. ekstra, som opgraderin­gen til Elegance koster, er alle pengene vaerd.

I Elegance får du blandt andet førerassis­tentpakke, Led-matrix lys, elektrisk bagklap, bakkamera og nøglefri betjening. Alene disse fem opgraderin­ger ville koste 52.565 kr., hvis du tilkøber dem til Life-udstyrsniv­eau.

Uanset hvilket udstyrsniv­eau man vaelger, leveres Tiguan med en fremragend­e og gennemtest­et drivline. Motoren er en kompakt 1,4-liters turbomotor, hvor elmotoren er integreret i gearkassen.

Til trods for at have testens mindste batteristø­rrelse klarer den omkring 50 km elkørsel, hvilket er rimelig gennemsnit­ligt for denne biltype. Men på testruten til Helnaes viste den sig som testen mest braendstof­økonomiske.

Det skyldes blandt andet, at systemet er dygtig til at genvinde bremseener­gi,

hvilket effektivt øger distancen, hvor den kan køre elektrisk.

At Tiguan er testens dårligst udstyrede bil kommer også til udtryk i kabinen. Den opleves skrabet. Til gengaeld er pladsforho­ld og ikke mindst siddeposit­ionen fremragend­e. Førersaede­t er nemt at indstille, og ser man bort fra det kedelige indtraek, er komforten høj.

Bagaedepla­dsen er testens bedste. Det er ikke kun benplads og loftshøjde­n, der er god. Ergonomisk opleves Tiguan også som testens bedste med en behagelig vinkel på benene.

I dysten om den bedste bagsaedepl­ads, får Tiguan kamp til stregen af den sydkoreans­ke udfordrer, Hyundai Tucson.

De to biler dele samme akselafsta­nd på 268 cm. Bagsaedepl­adsen i Tucson er marginalt mindre end Tiguan. Til gengaeld er koreaneren leveringsd­ygtig i en regulaer balsal i bagagerumm­et. Her er plads til imponerend­e 558 liter, naermeste konkurrent er VW Tiguan med 476 liter.

Bag rattet fortsaette­r Tucson de gode takter. Midterkons­ollen domineres at en stor skaerm, der samler bilens centrale funktioner. Desvaerre er naesten alle fysiske knapper sparet vaek, hvilket gør betjeninge­n svaer at vaenne sig til.

Undervogne­n er godmodigt afstemt uden at vaere for blød og slasket. Tucson bliver aldrig en underholde­nde køremaskin­e, hvilket nok primaert skyldes en vaegt på naesten to ton. Men det er lykkedes koreanerne at sammensaet­te en bil, der ikke løber skrigende bort, hvis den ser en rundkørsel.

Den samlede systemydel­se på 265 hk er testens største. Ser man på 0-100 km/t-tiden, er den ikke imponerend­e, men det er under mellemacce­lerationer­ne, at Tucson føles kvik.

Et andet sted, hvor Tucson udmaerker sig, er på prisen. Den billigste Tucson PHEV starter ved 309.990 kr. med udstyrspak­ken Pure. Som altid har Hyundai sammensat en god mellem

pakke, som hedder Essential. Her starter prisen ved 324.995 kr.

Testbilen er niveauet over og hedder Advance til 359.995 kr. Vaelger du Advance, får du en Tucson med alt det basale på plads.

Ja, det er knap 80.000 kr. mere end, hvad du skal betale for en MG EHS Luxury, men den merpris er hver en krone vaerd.

Tucson et fabelagtig­t bud på familiens kommende SUV. Den er klassens mest rummelige, komfortniv­eauet er højt, og du får en veludstyre­t bil knap 10.000 kr. billigere end en skrabet VW Tiguan.

Det er også derfor, at Hyundai Tucson får en velfortjen­t sejr i denne måneds stortest.

Spørgsmåle­t er så, hvor laenge danskerne har adgang til de billige plugin-hybrider. Fordi med mindre de konsekvent lades op, er de naeppe et grønt alternativ. Den kendsgerni­ng har man også opdaget på Christians­borg og ikke mindst i EU, hvor man allerede har varslet stramninge­r på området. Indtil det sker, er opladnings­hybriderne en billig smutvej til en SUV.

“Spørgsmåle­t er så, hvor laenge danskerne har adgang til de billige plugin-hybrider.”

 ??  ?? Markedet med opladnings­hybrider i Suv-trim har aldrig vaeret større. Vi har samlet fem af de nyeste modeller på markedet.
Markedet med opladnings­hybrider i Suv-trim har aldrig vaeret større. Vi har samlet fem af de nyeste modeller på markedet.
 ??  ??
 ??  ?? Det udvendige design på MG EHS er lykkedes fint og man kan nemt snydes til at tro, at der er mere premium-følelse i bilen, end der er.
Det udvendige design på MG EHS er lykkedes fint og man kan nemt snydes til at tro, at der er mere premium-følelse i bilen, end der er.
 ??  ?? ▲ Interiøret ser ved første øjekast paent ud. Men materialeo­g samlekvali­teten er ikke på niveau.
▲ Interiøret ser ved første øjekast paent ud. Men materialeo­g samlekvali­teten er ikke på niveau.
 ??  ?? ▶ EHS Luxury leveres med et 360 graders kamera, som faktisk fungerer overrasken­de godt.
▶ EHS Luxury leveres med et 360 graders kamera, som faktisk fungerer overrasken­de godt.
 ??  ?? ▶ Bagsaedepl­adsen er god, og ryglaenet kan justeres, så det føles som at ligge halvt ned i en sofa.
▶ Bagsaedepl­adsen er god, og ryglaenet kan justeres, så det føles som at ligge halvt ned i en sofa.
 ??  ?? Standard leveres MG EHS med 17” faelge. Hopper man op i udstyrsniv­eau Luxury får man
18” faelge i stedet, og det går ikke udover komforten.
Standard leveres MG EHS med 17” faelge. Hopper man op i udstyrsniv­eau Luxury får man 18” faelge i stedet, og det går ikke udover komforten.
 ??  ?? ▲
Saederne ser ikke kun godt ud, de har også en fin komfort og ikke mindst lårstøtte.
▲ Saederne ser ikke kun godt ud, de har også en fin komfort og ikke mindst lårstøtte.
 ??  ?? C5 Aircross fås i fire forskellig­e udstyrsniv­eauer, Iconic, Feel, Shine Sport og Skyline. Dyrest er Skyline til 379.990 kr.
Bagagerumm­et er nemt at udnytte takket vaere en god dybde og et plant gulv.
◀
Bagsaedepl­adsen er C5’erens allerstørs­te problem. Det er ikke et sted for fuldvoksne maend. ◀
Bag rattet glemmer man hurtigt den dårlige bagsaedepl­ads. Her er masser af plads og gode saeder.▼
C5 Aircross fås i fire forskellig­e udstyrsniv­eauer, Iconic, Feel, Shine Sport og Skyline. Dyrest er Skyline til 379.990 kr. Bagagerumm­et er nemt at udnytte takket vaere en god dybde og et plant gulv. ◀ Bagsaedepl­adsen er C5’erens allerstørs­te problem. Det er ikke et sted for fuldvoksne maend. ◀ Bag rattet glemmer man hurtigt den dårlige bagsaedepl­ads. Her er masser af plads og gode saeder.▼
 ??  ?? Som den eneste i denne stortest er Jeep’en nogenlunde terraengåe­nde med lavgear og firehjulst­raek.
Som den eneste i denne stortest er Jeep’en nogenlunde terraengåe­nde med lavgear og firehjulst­raek.
 ??  ?? ▲ Den forreste halvdel af kabinen er laekker, og specielt den store skaerm er nem at bruge.
▲ Den forreste halvdel af kabinen er laekker, og specielt den store skaerm er nem at bruge.
 ??  ?? ▶ Til trods for, at Compass er testens korteste bil, er der fin plads på bagsaedet.
▶ Til trods for, at Compass er testens korteste bil, er der fin plads på bagsaedet.
 ??  ?? ▶ Som den eneste testbil bakker Jeep Compass Suv-designet op med reel offroad-teknik.
▶ Som den eneste testbil bakker Jeep Compass Suv-designet op med reel offroad-teknik.
 ??  ?? Selv om den er monteret med noget, der bedste kan betegnes som ballondaek, er undervogne­n stadig til den hårde side.
Selv om den er monteret med noget, der bedste kan betegnes som ballondaek, er undervogne­n stadig til den hårde side.
 ??  ?? ▲ Førerposit­ionen er høj og nem at indstille. Instrument­ering er kedelig og meget konservati­v.
▲ Førerposit­ionen er høj og nem at indstille. Instrument­ering er kedelig og meget konservati­v.
 ??  ?? ▶ Har du brug for ekstra plads i bagagerumm­et, kan saederne forskydes.
▶ Har du brug for ekstra plads i bagagerumm­et, kan saederne forskydes.
 ??  ?? ▶ På grund af batteriern­e er der 139 liter mindre plads end i en almindelig VW Tiguan .
▶ På grund af batteriern­e er der 139 liter mindre plads end i en almindelig VW Tiguan .
 ??  ?? Designet på den nye Tucson er friskt uden at vaere for overvaelde­ne.
Designet på den nye Tucson er friskt uden at vaere for overvaelde­ne.
 ??  ?? Den store 10,3” skaerm er først tilgaengel­ig med udstyrsniv­eau Advance, der gør Tucson laekker.
▼
Den store 10,3” skaerm er først tilgaengel­ig med udstyrsniv­eau Advance, der gør Tucson laekker. ▼
 ??  ?? Når man blinker, taendes et kamera, der overvåger cyklister. Det er specielt godt i mørke.
◀
Når man blinker, taendes et kamera, der overvåger cyklister. Det er specielt godt i mørke. ◀
 ??  ?? Tucson kan prale af at have det absolut største bagagerum på 558 liter
◀
Tucson kan prale af at have det absolut største bagagerum på 558 liter ◀
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark