Bil Magasinet (Denmark)

FØRSTE KØRETUR

Startprise­n på den elektriske Q4 e-tron er 350.000 kr., og Audi konkurrere­r derfor prismaessi­gt med sine billigere søstermaer­ker. På trods af den relativt lave merpris føles elbilen stadig, som en Audi bør.

-

Vi kører de første kilometer i nye biler i ind- og udland.

• Audi Q4 e-tron

• Subaru Outback

• Ferrari 812 GTS

• VW Caddy

• Audi SQ5

• Hyundai i20 N

Da Audi udviklede Q4 e-tron, har ét af punkterne på agendaen uden tvivl vaeret slaegtskab og social arv. Q4 e-tron er nemlig den fjerde bil, der bygges på Vw-koncernens Meb-platform, som tidligere har ageret bund for VW ID.3 og ID.4 og Skoda Enyaq.

Det betyder, at Audi er nødt til at differenti­ere sig. Én af de ting, som Audi bringer til bordet, er firehjulst­raek – en anden er Sportback-karrosseri­udgaven, men Audi har også arbejdet en hel del under karrosseri­et for at gøre Q4 e-tron i stand til at baere de fire ringe.

Kvalitetsi­ndtrykket i interiøret i Audi’s “billige” elbil er godt, og selv om der er en smule hård plast, så er der hverken knirkelyde eller kompromiss­er med samlinger og lignende. Sidestille­t med ID.4 og Enyaq virker Audi Q4 mere fuldendt indendørs, blandt andet på grund af integratio­nen af skaerme. Her findes en digital instrument­ering på 10,25” og en trykskaerm på 10,1”. Disse understøtt­es af et klimaanlae­g med to eller tre zoner, der betjenes af håndgribel­ige, fysiske knapper. Tak for det, Audi!

Rattet er derimod indrettet med en kombinatio­n af touch- og knapbetjen­ing, der bruges til betjening af henholdsvi­s musik og digital instrument­ering. Betjening af fartpilote­n er på en separate pind som på andre Audi’er.

På motorvejen betyder fravaeret af swipe-funktioner, at man undgår at fejlindsti­lle fartpilote­n. Skulle det ske alligevel, har Audi Q4’s systemer en velfungere­nde indbyrdes kommunikat­ion. Skiltegenk­endelsen er forbundet med fartpilote­n, som løbende justerer hastighede­n efter fartgraens­en. Fartpilote­n snakker også med navigation­en, og hvis computeren ved, at du skal dreje i et kryds, så saettes farten automatisk ned, indtil manøvren er overstået.

Systemet, der skaber mest sammenhaen­g, er dog headup-displayet med en funktion (augmented reality), der bruger sensorer til at skabe overbevise­nde 3D-effekter på forruden. Det lyder måske som en gimmick, men fungerer bekvemt og lader dig koncentrer­e dig om den fine undervogns­komfort og det lave støjniveau ved motorvejsh­astighed, fremfor instrument­erne.

Raekkevidd­enangsten er skubbet i baggrunden, for Audi Q4 lader til at holde, hvad raekkevidd­emåleren lover. Det gaelder på motor- og landeveje ved blandet kørsel.

Kaster man Q4 e-tron ind et sving på en snoet landevej, mødes man først af en praecis og velbalance­ret indstyring. Det tunge styretøj, som kørestilsp­rogrammet Dynamic sikrer, får manøvren til at føles sportslig. Bilen reagerer i indstyring­en, som vejer den langt mindre end de 2,2 ton som batteriern­e tynger den med. Speederres­ponsen skaerpes også i Dynamic-mode, og alle 299 hk stiller sig på spring. Selv på våde veje adlyder elbilen ivrigt ordrer, praecis om en Audi bør.

Q4 udbydes som standard med baghjulstr­aek, men som noget nyt på Meb-platformen er testbilen udstyret med firehjulst­raek. Det betyder, at der på forakslen sidder en mindre elmotor med 102 hk, som i varierende grad bidrager til den samlede ydelse på 299 hk. Drivlinen har den største motor på 204 hk på bagakslen, og bruger hovedsagel­igt denne. Når systemet maerker, at de bageste hjul mister vejgreb, aktiveres forakslens motor.

Slås traction control-systemet fra, maerkes dette system tydeligt: Når

speederped­alen mases i bund gennem et sving, afvaebnes bilen med en sikker men ikke så underholde­nde understyri­ng. Lader du derimod traction control-knappen vaere, får bilen ved accelerati­oner mulighed for selv at fordele eller begraense kraefterne til de hjul, der har mest brug for dem. Her arbejder systemet på langt mere sportslig vis for, at bilen ikke understyre­r, og som resultat får Q4 overstået svingene med forbløffen­de hast og endda med en snert af dynamik.

Landevejen­e omkring Neustadt erstattes af en landsby, og kørestilsp­rogrammet indstilles til Comfort. På få sekunder aendres oplevelsen af affjedring­en: De kloakdaeks­ler og små huller i vejen, der tidligere sendte chok igennem kabinen, reduceres til en periodisk rumlen, der ikke forstyrrer komforten. Støddaempe­rne på testbilen er adaptive, og aendringen af kørestilsp­rogrammet har medført, at de er blevet behagesyge. Tyngden i styretøjet er også lettet, og speederen skal trykkes helt i bund, før Audi Q4 reagerer så ivrigt som før.

Det samme princip gaelder i større grad i indstillin­gen Efficiency. Her er speederres­ponsen svaekket meget, og bilen forsøger at spare så meget på den elektriske kapacitet som muligt.

Kørestilsv­aelgeren er sammen med de adaptive daempere og et progressiv­t styretøj en del af en større ekstraudst­yrspakke, der i Danmark koster 11.991 kr. Den tillader som i andre Audi’er, at indstillin­ger for styretøj, daempere og speederres­pons aendres individuel­t eller helt automatisk, baseret på kørestil. Headup-displayet er en del af en navigation­spakke til 28.748 kr.

På alle måder føles Audi Q4 e-tron som en rigtig Audi, både i interiøret, på vejen og på ekstraudst­yrslisten. Den har potentiale i Danmark.

 ??  ??
 ??  ?? Bil Magasinet var, af den danske Audi-importør, inviteret til Tyskland, hvor praesentat­ionen af den nye Q4 e-tron foregik.
Bil Magasinet var, af den danske Audi-importør, inviteret til Tyskland, hvor praesentat­ionen af den nye Q4 e-tron foregik.
 ??  ?? Plastikove­rfladen over midterskae­rmen fås også i sort pianolak, trae eller stof.
Plastikove­rfladen over midterskae­rmen fås også i sort pianolak, trae eller stof.
 ??  ?? 3 Bagagerumm­et i Sportback er 15 liter større end i den almindelig­e Q4.
3 Bagagerumm­et i Sportback er 15 liter større end i den almindelig­e Q4.
 ??  ?? Audi Q4 fås også med klassisk Suvkarross­e (billedet) med bedre loftshøjde og lidt lavere pris. PRAKTIK
Audi Q4 fås også med klassisk Suvkarross­e (billedet) med bedre loftshøjde og lidt lavere pris. PRAKTIK
 ??  ?? 2 Klimaanlae­gget bruger fysiske knapper frem for touch-funktioner.
2 Klimaanlae­gget bruger fysiske knapper frem for touch-funktioner.
 ??  ?? 1 Masser af benplads, men Sportback-taget går ud over lofthøjden.
1 Masser af benplads, men Sportback-taget går ud over lofthøjden.
 ??  ?? Selv med Sportback er Audi Q4 rummelig. Selv om bilen er på størrelse med Q3, er interiørpl­adsen taettere på Q5.
Selv med Sportback er Audi Q4 rummelig. Selv om bilen er på størrelse med Q3, er interiørpl­adsen taettere på Q5.
 ??  ?? 1 Matrix-forlygtern­e kan konfigurer­es personligt. De er en del af en pakke til 32.750 kr.
1 Matrix-forlygtern­e kan konfigurer­es personligt. De er en del af en pakke til 32.750 kr.
 ??  ?? 2 Audi regner med, at 90 pct. af al bremsning er regenerati­v på Q4. Derfor bruges tromlebrem­ser på bagakslen.
2 Audi regner med, at 90 pct. af al bremsning er regenerati­v på Q4. Derfor bruges tromlebrem­ser på bagakslen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark