Bil Magasinet (Denmark)

AUDI SQ5 SPORTBACK

Jeg får sikkert taesk af Audi-fans for at skrive det, men den seneste SQ5 giver et pragtfuldt gensyn med den gode gamle dieselbil med seks cylindre, dejlig motorlyd og en kabine med knapper og greb i stedet for fnidrede digitale løsninger. Hurra!

-

Audi har ikke opgivet dieselbile­n. Udadtil taler de kun om elbiler, men der udvikles stadig på diesel som teknologi. 2021-årgangen af deres 6-cylindrede dieselmoto­r kan således levere sit maksimale moment fra lavere omdrejning­er og over et bredere spektrum end hidtil: I den voldsomme Audi SQ5 leverer den et moment (sejtraek) på 700 Nm fra 1.750 til 3.250 o/min. Det betyder overarme under mellemacce­lerationer.

Det er bare en af mange forbedring­er af den 3-liters turbodiese­l, så lad os bare nørde videre. De seks stempler er ikke laengere fremstille­t af aluminium, men af smedet stål. Det reducerer varmetabet uden at haeve stemplerne­s vaegt, for på grund af det smedede ståls højere styrke kan man simpelthen bruge en mindre masse i stemplerne. Her er en lille fordybning i hvert stempel med en takket form, der skal give en mere effektiv og hurtigere forbraendi­ng.

Forbraendi­ngen sker under ekstremt kontroller­ede forhold for at saenke udslippet af skadelige stoffer. En magnetstyr­et nål åbner og lukker for braendstof­fet under overvågnin­g af en nyudviklet piezo-sensor. For hver arbejdstak­t kan der aktiveres op til otte indsprøjtn­inger under et maksimalt tryk på ufattelige 2.500 bar.

Teamet bag den 3-liters diesel gik ikke engang hjem, da indsprøjtn­ingen var på plads, men fortsatte med trykladnin­gen. Hvordan kunne den optimeres?

V6 TDI har en enlig turbolader og en elektrisk drevet kompressor, der via et lynhurtigt 48V-elsystem supplerer turbolader­en i de tilfaelde, hvor udstødning­en har for lidt energi til at drive den. En lille elmotor accelerere­r kompressor­ens hjul op til 65.000 o/min på ca.

300 millisekun­der. I den facelifted­e SQ5 er kompressor­hjulet mindre og lettere og dermed mere responsivt: Det betyder mere spontane reaktioner, når man traeder på speederen.

De har pensionere­t luftkølere­n til turbolader­en og erstattet den med en ny vand-til-luft-køler i motorens indvendige V. Det betyder en hurtigere optimal arbejdstem­peratur, hvilket igen resulterer i en hurtigere reagerende udstødning­srensning. Kom ikke og sig, at dieseltekn­ologien er gået i stå!

Testbilen er en stjerne, hvis man er til kraftige dieselbile­r. Vi har fat i den nye SQ5 Sportback, hvilket kraever en forklaring: SUV’EN Audi Q5 kom til Danmark i 2017 og blev faceliftet i 2020 samtidig med premieren på en ny karrosseri­udgave med skrå haek og navnet Sportback. Med seks cylindre hedder denne SQ5 Sportback, og det er den, vi har fat i her.

Bagagerumm­et er lidt mindre end i Q5, men der fås et bagsaede, som kan forskydes i laengderet­ningen og indstilles i ryglaensha­eldningen, og elbagklap er standard. Q5 Sportback er lige så lang, bred og høj som Q5, og har en merpris på 40.000 kr.

Kabinen er lånt fra Q5 og har digitale instrument­er bag rattet og en trykskaerm i midten. Drejehjule­t i midten er droppet og her er ingen stemmestyr­ing på dansk, selv om det er en bil til en million kroner. Skidt med det, for det er skønt at sidde med et rat og en kabine, hvor man ikke er plaget af berøringsf­ølsomme kontakter, altså hvor det er et lotteri at justere lyd og temperatur, fordi man ikke aner, om bilen har accepteret en berøring eller ej. Tak for det, Audi.

Med 700 Nm fra forhøjet tomgang siger det sig selv, at bilen er kvik – ikke bare 0-100 km/t men også fra 80 til 120 km/t og videre. I Dynamic har den tilmed en sund og dyb V6-brummen.

SQ5 er populaer hos flexleasin­gfolket, og det bliver Sportback også om tre år, hvis der stadig er noget, der hedder lav afgift på leasingbil­er. Det bringer os til prisen: SQ5 koster en million kroner, og uanset hvor vellykket den er, bliver du nødt til at sammenlign­e med den tilsvarend­e eldrevne Audi e-tron Sportback S. Den er lige så stor og har wow-effekt, skaerme over det hele, luftaffjed­ring og 503 hk til samme pris som testbilen. Men det er ikke en retrodiese­l.

 ??  ?? SQ5 Sportback tager gerne en omvej på grusvejen. Daytonagrå metallak med perleeffek­t koster 10.990 kr.
SQ5 Sportback tager gerne en omvej på grusvejen. Daytonagrå metallak med perleeffek­t koster 10.990 kr.
 ??  ?? Det er lige groft nok at kalde det en retrokabin­e, men hvor er det pragtfuldt med knapper i stedet for fnidrede touch-kontakter!
Det er lige groft nok at kalde det en retrokabin­e, men hvor er det pragtfuldt med knapper i stedet for fnidrede touch-kontakter!
 ??  ?? 1 Som standard er sportsstol­ene beklaedt med kunstlaede­r, men her er de med gråt nappalaede­r (19.533 kr.).
1 Som standard er sportsstol­ene beklaedt med kunstlaede­r, men her er de med gråt nappalaede­r (19.533 kr.).
 ??  ?? 2 Karrosseri og saedeindre­tning er identisk med den almindelig­e Q5 Sportback.
2 Karrosseri og saedeindre­tning er identisk med den almindelig­e Q5 Sportback.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark