Bil Magasinet (Denmark)

TESLA MODEL 3

Tesla Model 3 er en af de mest hypede biler overhovede­t. Med en kåring som Årets Bil under baeltet er forventnin­gerne høje til Tesla Model 3. Tesla Model 3

- Tekst & foto Andreas Lang Hedegaard, Biltorvet.dk

Historien om Tesla er fascineren­de – grundlagt i 2003 og sendte deres første bil på markedet i 2009.

Kun otte år senere lancerede de Model 3, som vi skal koncentrer­e os om her. Det er verdens mest solgte elbil med 800.000 biler produceret i december 2020, og det lader ikke til at tempoet saettes ned lige foreløbigt.

Og hvorfor skulle det også det. Danske motorjourn­alister kårede Model 3 som Årets Bil 2020, og dagens testbil – en Model 3 Long Range – er fra 2019, har kørt 55.9000 kilometer og koster 369.800 kroner hos Andersen & Martini i Greve.

Selv om den ikke er hurtigste variant af Model 3, så sender de to elmotorer og i alt 351 hk den elektriske bil til 100 km/t på 4,6 sekunder. Det er nok til at rive nakken af led på dig.

Den har den store batteripak­ke på 75 kwh, som den deler med den endnu hurtigere Performanc­e-variant. Testbilen har en officiel raekkevidd­e på 506 km, men regn med, at den i virkelighe­den er taettere på 350-400 km alt efter antallet af motorvejsk­ilometer.

Det vigtigste og dyreste på en elbil er batteriet, og det kan vaere en god ide at få tjekket kapacitete­n, inden du køber bilen. Tesla leverer otte års garanti eller 160.000 km på de små modeller, mens kilometert­allet bliver udvidet til 192.000 km for Long Range og Performanc­e, hvis kapacitete­n falder til under 70 pct.

Generelt er det en god ide at undgå biler, som kun har vaeret hurtiglade­t, da det ’slider’ mere på batteriet. Det mest skånsomme er langsom ladning fra f.eks. en hjemmelade­r, og så kan batteriet indstilles til kun at lade til 90 pct.

Vi har talt med to vognmaend fra Taxa 4x35, som begge har skiftet deres dieseldrev­ne Mercedes E-klasse ud med en Model 3, og deres opfattelse af bilen er vidt forskellig­e. Khaled Khraybi føler sig langt mere udhvilet efter en lang vagt, fordi elbilen ikke har samme vibratione­r og støj som dieselbile­n, mens Raja Zia Ul Haq oplever, at byggekvali­teten i Model 3 slet ikke matcher Mercedes’ens, og så har hans kunder svaert ved at komme ind og ud af bilen, fordi dørene ikke har traditione­lle greb.

Ingen af de to vognmaend har dog haft problemer med deres biler, til trods for at begge biler har kørt omkring 55.000 km på et år.

Noget af det smarte ved en Tesla er, at den ikke skal til service regelmaess­igt. I stedet melder den selv, når det er tid, og det betyder altså, at du som vognmand har flere timer på gaden, og skal have

faerre kroner op af lommen til vaerkstede­t.

Generelt er der få alvorlige problemer med Model 3, men én af dem kraever, at du har øjnene med dig. Noget kunne tyde på, at Tesla har haft for travlt med at bygge så mange Model 3’ere som muligt, for samlekvali­teten matcher ikke konkurrent­er fra de etablerede maerker. Det kan ses på afstanden mellem karrosseri­dele. Så tjek at listerne sidder i samme højde og flugter. Tjek også, at ingen karrosseri­plader rører ved hinanden, og på den måde slider lakken af, for så er rusten inviteret indenfor.

Det kan specielt vaere et problem ved forskaerme­n, som gnaver op mod A-stolpen. Så åben fordøren, og tjek for rust, hvis de to paneler er for taet på hinanden.

Generelt er lakeringen ikke den bedste på Model 3, så tjek for stenslag på paneler og bag baghjulene, hvor rust kan opstå. Nu du er i gang med dit falkeblik, så tjek også for kondens i lygterne. Nogle ejere har tilmed oplevet revner i glasset til soltaget.

Faktisk er der få dårlige ting at sige om Tesla Model 3. Nogle har svaert ved at vaenne sig til, at alle funktioner styres på den store skaerm i midten af bilen, og det kan vaere lidt gnidret at betjene, mens man kører. Kabinekval­iteten halter også langt efter fossil-konkurrent­er som BMW 3-serie og Mercedes C-klasse. Det gaelder eksempelvi­s hele midterkons­ollen, som er lavet i dårlig plast. Kan man se ud over det, så er der naermest ingen bagdele ved den amerikansk­e elbil, som byder på både lynhurtige accelerati­oner, masser af raekkevidd­e og lave driftsomko­stninger.

 ??  ?? ▲
Dette eksemplar fra 2019 er til salg hos Andersen & Martini i Greve til 369.800 kr. Bilen har kørt 55.900 km.
▲ Dette eksemplar fra 2019 er til salg hos Andersen & Martini i Greve til 369.800 kr. Bilen har kørt 55.900 km.
 ??  ?? En af de store ulemper ved Model 3 er den meget lille bagsmaek. Der er fin benplads på bagsaedet af Model 3, men karrosseri­ets lave taglinje kan vaere en udfordring for høje mennesker.
En af de store ulemper ved Model 3 er den meget lille bagsmaek. Der er fin benplads på bagsaedet af Model 3, men karrosseri­ets lave taglinje kan vaere en udfordring for høje mennesker.
 ??  ?? Lige forfra er slaegtskab­et med storebror Model S meget tydeligt.
Lige forfra er slaegtskab­et med storebror Model S meget tydeligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark