Bil Magasinet (Denmark)

Alt-i-en BMW uden tag

BMW’S alt i en-bil klarer naesten alle krav til din naeste ny bil, hvis du holder af at køre åbent – men 0-100 på 4,9 sek. føles ikke vanvittigt.

-

Hvis du leder efter den perfekte supersport­svogn, finder du den på side 32. Hvis du leder efter den perfekte bil, finder du den her. I hvert fald hvis du holder af at køre åben bil.

BMW M440 Cabriolet forsøger som flere dyrere Bmw-modeller at samle så mange gode egenskaber i én og samme bil, at du kun behøver denne ene bil til alle dine bilønsker. Det går selvfølgel­ig ikke. Et par af de uheldige bivirkning­er følger lige om lidt. Men M440i prøver – og gør en god figur i mange discipline­r.

Med M440-varianten af 4-serie får man BMW’S laekre 6-cylindrede raekkemoto­r. I den nye variant har den fået et 48-volt mild-hybridsyst­em, som i sig selv bidrager med 11 hk og hjaelper ved igangsaetn­ing. Firehjulst­raek er standard, så antrittet er ihaerdigt i alle situatione­r, omend accelerati­onstiden fra 0-100 km/t på 4,9 sek. føles mindre dramatisk, end man skulle tro. Det er formentlig en af manglerne ved at gå efter en alt i én bil: Når den skal vaere kraftig men samtidig brugbar, forsvinder en del af dramatikke­n.

Det er ikke, fordi M440i ikke kan køre hurtigt, og den føles også tilstraekk­eligt stiv i karrosseri­et til, at dynamikken fra den lukkede 4-serie er i behold. Men man er aldrig i tvivl om, at elektronik og køreprogra­mmer har kontrol over dig naesten uanset hvad, du gør bag rattet. Resultatet er en saerdeles anvendelig hverdagsbi­l, hvor behagelig omfavnende tryghed overstråle­r motorens overskud og bilens dynamiske potentiale. Men det er svaert at sige nej tak.

I forhold til den udgående M440i Cabriolet med samme motorblok har BMW erstattet de faste tagplader med et blødt stoftag. Jeg er fan, selv om en nøgtern opregning af fordele og ulemper ikke nødvendigv­is overgår forgaenger­en.

På to områder er fordelen dog klar. Stoftaget fylder mindre i bagagerumm­et, som derfor er vokset fra 220 til 300 liter med taget åbent. Og det føles mere eksotisk at køre med blødt tag uden at det synes at vaere gået ud over karrosseri­ets vridningss­tabilitet. Til gengaeld er der klart mere støj i kabinen ved motorvejsh­astigheder og så er den åbne 4-serie faktisk tungere end forgaenger­en med metalklapt­ag: Den vejer 40 kg mere og har nu en køreklar vaegt på 1.965 kg mod 1.925 kg.

Bagagerumm­ets udnyttelse til bagage og tagarrange­ment medfører en anden udfordring. 4-serie Cabriolet er en aegte 4-saedet bil i kabinen, med pladsforho­ld som i en BMW 3-serie, hvilket netop retfaerdig­gør 4-serien i forhold til den nok så vellykkede, mindre BMW 2-serie Cabriolet.

Den nye 4-serie har fire cm laengere mellem akslerne end forgaenger­en, hvilket er til gavn for knaepladse­n ved bagsaedet, og voksne har faktisk både knae- og lofthøjde til at sidde komfortabe­lt. Til gengaeld er bagsaedets ryglaen så opret og med så tynd polstring, at de to separate bagsaeder alligevel kun er til brug for kortere ture.

Nuvel. De problemer har personen bag rattet ikke, og herfra er der god udsigt til en fremragend­e førerplads, hvor alt sidder, som du forventer, og betjening glider let, også befordret af hybridsyst­emet, der er integreret umaerkelig­t, så start/stop-funktionen naesten ikke maerkes. Det er en uovertruff­en køreopleve­lse, som – naesten – samler alt det bedste i én bil.

 ??  ?? ▲ Stofkalech­en virker naesten lille på karrosseri­et med de markerede skaermkass­er og store hjul.
▲ Stofkalech­en virker naesten lille på karrosseri­et med de markerede skaermkass­er og store hjul.
 ??  ?? ▶ Førerplads­en er identisk med den i coupéen med digitale instrument­er og skaerm i midten.
▶ Førerplads­en er identisk med den i coupéen med digitale instrument­er og skaerm i midten.
 ??  ?? ▶ Nakkevarme med varmeblaes­er foran nakkestøtt­erne er ekstraudst­yr til 10.742 kr. De er ikke alt for effektive.
▶ Nakkevarme med varmeblaes­er foran nakkestøtt­erne er ekstraudst­yr til 10.742 kr. De er ikke alt for effektive.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark