Bil Magasinet (Denmark)

FORD 17M RS

-

Så skete det endelig! Efter at have gået om den varme grød i lang tid er stålfaelge­ne langt om laenge klar til at blive sat på den gamle Ford – med moderne klassiker-gummi tilmed.

Rejsen har vaeret lang, siden jeg gravede de originale Rs-stålfaelge frem og gik med tanken om at saette dem på min Ford (Taunus) 17M RS. Først skulle faelgene sandblaese­s, da rusten havde gjort overfladen ujaevn med flager og skaller på størrelse med femkroner. Herefter kom malerpisto­len i hånden på fagfolk, da faelgene først skulle have en sølvlak, der laegger sig taet op ad det, som Ford i 1970’er-brochuren kalder “sølvbronch­ede”. En større og mere brydsom opgave var at lave de sorte detaljer på faelgene. De ser simple ud, men er alt andet, da de løber halvt op ad diverse egere og skal påføres helt praecist.

Tidligere kørte jeg med “moderne” Dunlop-daek på mine 14” slot mags-faelge, men med stålfaelge­ne skal det vaere anderledes. Jeg laegger vejen forbi JH Classic Auto i Vejby, hvor fire Vredestein Sprint Classic ligger klar. Min 17M RS er født på radialdaek, mens mere usportslig­e varianter af P7’eren blev leveret på diagonalda­ek. I diagonalda­ekket ligger de gummibelag­te skråtligge­nde tekstilvae­vninger stablet ovenpå hinanden, mens radialdaek har fibre anbragt i en ret vinkel til kanten, suppleret med et baelte af fibre under slidbanen anbragt i spidse vinkler til hinanden. Vredestein Sprint Classic er et radialdaek, men med dimensione­rne 175HR14 skal jeg vaenne mig til at køre med et lidt smallere daek med lidt højere daeksider end tidligere.

Daekket faldt i min smag, da det kombinerer et klassisk look, der matcher bilen, med moderne daekteknol­ogier. Den danske importør har stillet et testsaet til rådighed.

Til monteringe­n af daekkene fik jeg anbefalet JH Classic Auto i Vejby. Jeg var interesser­et i at få kompetent vejledning af fagfolk med øje for detaljerne, da jeg er meget øm over de nyrestaure­rede stålfaelge.

John Hansen, der ejer stedet, tegner og fortaeller, mens han smører daek og faelg ind i daekfedt, der ud over at få tingene til at glide også har en rusthaemme­nde effekt. Keglen tages ud af ventilen ved første oppumpning, hvor daekket retter sig ud. Herefter slippes al luften ud igen, og det korrekte daektryk sikres slutteligt. Imens fortaeller John, at naesten ingen kører med slanger i bildaek laengere – pånaer nogle få med trådhjul. Moderne, flydende taetner er en bedre løsning i dag, lyder meldingen fra JH Classic Auto.

Jeg slipper for slanger i daekkene – men jeg slipper ikke for at få afbalancer­et de fire stålfaelge. De skaeveste af faelgene markeres til at sidde på bagakslen – men generelt har mine 51 år gamle faelge ikke brug for saerligt meget afbalancer­ing.

Her glaeder det mig, at jeg handlede på anbefaling­en. John hamrer klodserne, der på stålfaelge sidder udvendigt, utroligt forsigtig på. Jeg påstår ikke, at andre og større vaerkstede­r ikke er forsigtige og grundige, men oplevelsen af naensom profession­alisme, som ofte følger de små specialise­rede steder, er med til at højne oplevelsen meget. Fortsaette­lse følger.

 ??  ?? I de helt rette omgivelser venter Rs-stålfaelge­ne på frisk veterangum­mi hos JH Classic Auto i Vejby.
I de helt rette omgivelser venter Rs-stålfaelge­ne på frisk veterangum­mi hos JH Classic Auto i Vejby.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark