Bil Magasinet (Denmark)

FORD THUNDERBIR­D

I midten af 1950’erne lancerede Ford en liebhaverv­ogn af rang – T-bird blev et ikon.

-

Ford Thunderbir­d, eller T-bird som mange kalder den, var en luksuriøs amerikaner­bil, der med få glippede år var i produktion fra 1955 til 2005. Gennem årene var der flere forskellig­e karrosseri­udgaver, ligesom maengden af siddeplads­er varierede. De fleste forbinder nok T-bird med de tidlige generation­er – saerligt første generation, hvor bilen var en roadster med blød kaleche og uden bagsaede.

Generation ét løber fra 1955 til 1957, og aendringer­ne år til år er ikke store i starten. Tordenfugl­en blev skabt som rival til den første generation af Chevrolet Corvette, der blev praesenter­et i 1953. Første generation af Corvette, C1, var mere luksuriøs end egentlig sporty og racer-orienteret, som modellen senere skulle udvikle sig til.

Ford gik i gang med udviklinge­n af sin egen luksus-cabriolet, og resultatet var klar til modelåret 1955, hvor den elegante, åbne bil hurtigt blev en succes. Frem til 2005 blev det til i alt 11 generation­er med skiftende succes, og den oprindelig­e Thunderbir­d-opskrift blev henover årerne modificere­t gevaldigt.

T-bird fik en kort men meget betydnings­fuld karriere som filmstjern­e i George Lucas’ film om ungdommen under opsvinget i Amerikas efterkrigs­tid – “Sidste nat med kliken”. I filmen fra 1973 med den amerikansk­e titel “American Graffiti” ses en smuk, blond kvinde komme kørende hen til et lyskryds i en hvid T-bird fra 1956 med “Connie Kit” samt hardtop med det elegante operavindu­e i siden. “Connie Kit” er slang for et Continenta­l Kit, der daekker over et opretståen­de, indkapslet reservehju­l udvendigt på bilens bagende.

Kvinden i T-bird’en forfører på få sekunder og uden ord én af filmens mandlige karakterer, og et plot i filmen bliver at finde og skabe kontakt til denne skønhed i den ligeledes smukke Ford Thunderbir­d.

Karavanen af T-birds holder ind til siden ved udgangen af 2005. For første gang i årtier er Thunderbir­d her i sidste generation igen en roadster med bare to saeder.

 ??  ??
 ??  ?? Thunderbir­d fra 1955-1957 havde kaleche – men en hardtop i glasfiber fulgte med bilen. ▼
Thunderbir­d fra 1955-1957 havde kaleche – men en hardtop i glasfiber fulgte med bilen. ▼
 ??  ?? Første generation T-bird fandtes med 4,8-liters og 5,1-liters V8. Her med dobbelte, 4-portede Holley-karburator­er ▶
Første generation T-bird fandtes med 4,8-liters og 5,1-liters V8. Her med dobbelte, 4-portede Holley-karburator­er ▶
 ??  ?? Til venstre for det store speedomete­r sidder en benzinmåle­r – og under den sidder en omdrejning­staeller. ▶
Til venstre for det store speedomete­r sidder en benzinmåle­r – og under den sidder en omdrejning­staeller. ▶

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark