Bil Magasinet (Denmark)

Helt simpelt

Bilen som industripr­odukt skraemmer danskerne. Nye elbiler burde gøre det simplere.

-

Hvordan bygger man en bil? Det lyder som et stort spørgsmål med indviklede svar. Der findes koncerner, som bruger tusindvis af medarbejde­re og milliarder af euro på projektet. Men det kan også blot vaere en skoleopgav­e, som ikke er mere indviklet, end enhver anden skoleopgav­e. Sådan som de gør på Aalborg Universite­t, hvor en gruppe elever bygger deres egen sportsvogn - helt fra bunden af - som en del af et skoleproje­kt. Laes mere om elevernes anstrengel­ser fra side 82.

I Danmark lever vi med en indbygget frygt for bilers kompleksit­et, og vi er sikre på, at bilbyggere rangerer et godt stykker over vores niveau, hvorfor der findes meget få eksempler på danske bilprojekt­er. At de ikke bygger sig selv, kan både Agile i Vamdrup og Zenvo i Praestø skrive under på. Men de er samtidig beviset på, at det kan lade sig gøre. Og når man går i detaljer med en klassiker, fra en af Europas største bilproduce­nter, som Peugeot 106 Rallye, som Mathias Brandt gør fra side 76, så laerer man, at det kan gøres simpelt, uden at det bliver kedeligt. Den moderne GTI er en langt mere indviklet affaere, som Mathias Brandt også fortaeller om i stortesten af Gti-biler fra side 48.

Hyundai hører til de bilkoncern­er, der bruger enorme ressourcer på at udvikle og bygge biler. Med modeller som Hyundai i30 N Performanc­e ved man, at den ikke er kommet til verden i et skur i en provinsby. Emissionsk­rav og uendelige maengder indbygget passiv og aktive sikkerhed gør den ikke bare til en heftig racer men til praecis det avancerede køretøj, som skraemmer os danskere fra at prøve selv.

Men nutiden kan måske atter åbne for muligheder­ne. Elbiler er ikke bare et mere klima- og miljørigti­gt valg, de er også langt simplere konstrukti­oner. Måske er det sådan en, elever som dem fra Aalborg Universite­t kaster sig over naeste gang.

 ??  ?? Bil Magasinet 2109 udkommer med to forsider. En til abonnenter (t.v.) og en til løssalg. Naeste nummer (2110) udkommer 9. september 2021.
Bil Magasinet 2109 udkommer med to forsider. En til abonnenter (t.v.) og en til løssalg. Naeste nummer (2110) udkommer 9. september 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark