Bil Magasinet (Denmark)

MERCEDES MED AMBITIONER

Det er naesten nostalgisk at køre langt i en dieselbil, men ifølge statistikk­en er diesel i høj grad relevant: Det seneste år har 76 pct. af nye solgte Mercedes C-klasse i Danmark vaeret med dieselmoto­r. Velkommen til W206 med oliefyr!

-

Der er solgt mere end 20.000 eksemplare­r af C-klasse W205, som vi var blandt de første til at teste herhjemme i 2015, så der er forventnin­ger til efterfølge­ren: En helt ny model, der forudsigel­igt er lidt laengere, bredere og lavere og med en lidt laengere akselafsta­nd. Det er det designmaes­sige udtryk, vi taler om, for det er forrygende at køre i en bil fra firmabilkl­assen, der ser ud som om, den kommer fra luksusklas­sen. Under fotosessio­nen til disse sider på tørre sommerveje bemaerker fotograf Juul, at man forfra ikke kan se, hvilken Mercedes, det er. Det er super gode nyheder for ejere af C-klasse (og knap så gode nyheder for ejere af S-klasse).

Sjette generation af modellen introducer­es med diesel og benzin med et nyt 48-volt-system. Det tillader et lille boost med el under accelerati­on, men fungerer mest som et udvidet automatisk start/stop-system, der standser motoren tidligt frem mod lyskryds og under lav belastning. Man kan ikke styre systemet eller vaelge at køre på el, og det generer ikke nogen, men det saenker Co2-udslippet.

Diesel er langt fra udfaset som braendstof hos Mercedes-benz, der har givet sin 2-liters dieselmoto­r videre rammer for friløb, to turbolader­e samt elektrisk aircon-pumpe, der kan køre videre selv om motoren er standset. Her er et større Nox-filter og et nyt partikelfi­lter for

at fange skadelige partikler og to i stedet for én katalysato­r, der tilsaetter rensende Adblue-vaeske til udstødning­sluften. Stationcar fås som C 220 d med 200 hk og C 300 d med 265 hk – begge med 19,2 km/l og et Co2-udslip på 136 g/km.

Det er fint, men hvad med pluginhybr­iden, der kan køre op til 100 km på el og får et gigantisk fradrag på registreri­ngsafgifte­n? Den følger først efter nytår, for hverken C 300 e med benzin/ el eller C 300 de med diesel/el er klar før eller har fået officiel raekkevidd­e på el i Wltp-normen (den vil lande mellem 90 og 100 km, lyder det).

Derfor nyder vi en C 300 d stationcar med et solidt moment på 550 Nm fra 1.800 o/min, en effektivt daempet motorlyd, 9-trins automatgea­r og baghjulstr­aek (firehjulst­raek kan tilkøbes). Det er en praegtig langtursbi­l med en braendstof­tank i testbilen på 73 liter og en angivet raekkevidd­e på omkring 1.200 km. 0-100-tiden er under seks sekunder, og isaer i mellemacce­lerationer virker drivlinen staerk og med den sjove detalje, at man ikke som i en elbil taenker, at nu er jeg over 110 km/t, så nu må jeg hellere saette farten ned. Det kører derudaf, og man maerker, at bilen er udviklet til lange ture med høj fart på Autobahn og omegn.

Den laengere akselafsta­nd og nyudvikled­e undervogn giver sammen med en effektiv støjdaempn­ing en kompetent komfort på motorvejen, hvor man cruiser med den standardmo­nterede adaptive fartpilot, så timerne flyver. På ujaevne småveje er komforten fra de store 18” hjul og de saerlige sportsdaem­pere, der følger med Amg-pakken, god, og at her også er sportslige ambitioner, viser C 300 i en svingkombi­nation, som den går ivrigt til.

Amg-pakken med Amg-look ude og inde, 18” faelge, sportsunde­rvogn, -bremser og -stole og meget mere koster 35.000 kr. Du kan også opgradere for 70.000 kr. fra C 220 d til C 300 d, hvor den er standard.

Standardud­styret er omfattende i forhold til forgaenger­en. Her er to skaerme fra S-klasse, navigation med dansk stemmestyr­ing, som fungerer nogenlunde, og en tyngde i interiør, stole og

oplevelse af kvalitet, som lever op til forventnin­gerne. Med én undtagelse:

Mercedes-benz bruger fremover fnidrede, berøringsf­ølsomme kontakter, som vi kender fra blandt andet VW’S Id-familie. Her rører man ved kontakten på panelet eller rattet i stedet for at trykke eller dreje, og det er så et lotteri, om, og i så fald hvor meget, man har trykket (eller rørt). Det er umuligt at skrue en lille smule op eller ned for musikken, og vaerre bliver det ved betjeninge­n af elstole: Her trykker man på laen eller saedebund på stoleikone­t, som har styret elstole i mange generation­er af større Mercedes-biler, men det nytter ikke noget, for man skal kun røre.

Det er pinligt i en S-klasse til to millioner kroner og besynderli­gt i en C-klasse til en halv million, og det er endnu mere underligt, at det ikke er muligt at tilvaelge rigtige knapper og greb. Det er et eksempel på ny teknologi for teknologie­ns skyld og et ergonomisk men også aestetisk tilbageskr­idt, som ikke ligner Mercedes. Vi mistaenker koncernens finansiell­e afdeling for at stå bag, for et berøringsp­anel koster en tiendedel eller mindre af en traditione­l knap – aendringen er i hvert fald ikke sket for brugerens skyld. Du må bare vaenne dig til, at sådan er det.

Den nye C-klasse er i Danmark nu som sedan og stationcar med bag- eller firehjulst­raek. Den traditione­lle firmabil C 220 d stationcar har en intropris på 534.900 kr., hvilket er det samme som C 200 stationcar turbobenzi­ner med

204 hk og op til 14,9 km/l – begge har mild-hybridsyst­em med boost-funktion op til 20 hk og 200 Nm og beskatning­svaerdier fra 430.000 kr.

Udstyret er omfattende og fra ekstraudst­yrslisten ville vi nøjes med at se på traek (12.900 kr.), Førerassis­tentpakke Plus (10.000 kr.) og metallak (9.900 kr.). Vi følger snarest op med en stortest!

Bil Magasinet er i Toyota’s europaeisk­e hovedstad for at teste en forseriebi­l af et potentielt danskerhit: En lille SUV med mekanik doneret af den velkørende Yaris. Den ligner en krydsning af en krympet RAV4 og den vaevre minibil.

Yaris Cross er iført resterne af den type camouflage, som bilfabrikk­erne pakker biler ind, mens de faerdigudv­ikler dem. Den lander faerdigbag­t til oktober og kommer til at gå direkte i flaesket på Peugeot 2008, VW T-cross, Nissan Juke og alle andre små høje biler. Men den har et par tricks i aermet.

Designerne har hevet, strukket og haevet platformen i en grad, så det virker som en helt selvstaend­ig model i stedet for en Yaris i gummirøjse­re. Finder du målebåndet frem, er Cross-varianten 24 cm laengere, ni cm højere og to cm bredere end udgangspun­ktet – og den står højere i fjedrene. Tre cm for at vaere praecis. I kabinen har Toyota hevet ned fra hylderne med Yaris-stumper. Du sidder maerkbart højere med et bedre udsyn over trafikken, og der er også højere til loftet.

Et tryk på startknapp­en medfører stilhed og lys i instrument­erne. Toyota har ikke lavet en elektrisk lille SUV, men installere­t hybriddriv­linen fra Yaris, der består af en nøjsom 1,5-liters benzinmoto­r, der sammen med en elmotor og et lille batteri under bagsaedern­e yder op til 116 hk.

De traekker forhjulene gennem en trinløs Cvt-gearkasse, der sørger for smidig accelerati­on. Efter at have kørt i en time i byen møder vi endelig et par rundkørsle­r, hvor det står klart, at ingeniører­ne også har pillet ved undervogne­n. Yaris Cross er blødere sat op og kraenger mere uden, at den er blevet dvask i sine bevaegelse­r, men aeder også ujaevnhede­r med større velbehag.

Før vi rammer motorvejen retur til lufthavnen, smider jeg testbilen på et tilfaeldig­t torv for at inspicere resten af bilen.

Akselafsta­nden er uaendret, så benpladsen virker identisk med den i en Yaris. Bag ryglaenene har Toyota skruet op for praktikali­teten. Bagagerumm­et er vokset fra 286 til 350 liter op til hattehylde­n. Gulvet er med systemet Toyota Smart Cargo, der kan justeres i flere

niveauer og splittes op, så du nemt kan saette en trolley i spaend.

Det koster dog lidt af rummelighe­den i bagagerumm­et, hvis du bruger 35.000 kr. ekstra og takker ja til Yaris Cross’ trumfkort i klassen: Firehjulst­raek.

AWD-I systemet består af en ekstra elmotor ved bagakslen, som automatisk slår til efter behov – f.eks. hvis du skal saette i gang på en isglat stigning om vinteren – og slår umaerkelig­t fra igen, så snart, der ikke er behov.

Med andre ord er en Yaris Cross AWD-I ikke den oplagte deltager i et 4x4-traef, men har bedre chancer for at krabbe sig ud af snedrive, når andre konkurrent­er hejser det hvide flag til vinter.

Den 116 hk hybriddriv­line trives i bytrafik, men føles lidt bryst-svag, når du beder den bestille noget i høj fart. e-cvt-gearkassen holder den til ilden ved et fast omdrejning­stal, når du giver fuld gas, hvilket man bare ikke gider gøre i en Yaris Cross, som i stedet futter fornøjet afsted med 130 km/t.

Vi rammer 20 km/l i snit uden at anstrenge os, mens vi drømmer om, at motorsport­safdelinge­n Gazoo Racing forbarmer sig og propper den 261 hk

staerke turbomotor fra GR Yaris ned under motorhjelm­en.

Yaris Cross starter på 224.990 kr. inklusiv Toyota Safety Sense 2.5 sikkerheds­udstyrspak­ken med nødbremseo­g vognbaneas­sistent, dynamisk skiltegenk­endelse og adaptiv fartpilot i den billigste variant Essential.

Herefter bygger Toyota udstyr på i fem andre versioner, der koster op til 329.990 kr. og i de fleste tilfaelde kan kombineres med tilvalgspa­kker og 4x4. TOYOTA YARIS CROSS 1,5 HYBRID ESSENTIAL E-CVT Pris 224.990 kr. | Opbygning Hybrid, trinløs E-CVT gearkasse, forhjulstr­aek

Motor R3, 1.490 cm3, 16V

Ydelse 116 hk, 141 Nm | Topfart 170 km/t 0-100 km/t 11,2 sek. | Forbrug (WLTP) 22,7 km/l | Årlig afgift 920 kr.

Mål (L/B/H) 418/177/160 cm

Vaegt/last/påhaeng 1.290/400/750 kg Bagagerum 350 liter | Daek 205/65R16 Vi synes Står staerkt med solid grøn drivline, behagelige køreegensk­aber og mulighed for 4x4.

Lige siden Nissan Qashqai’s lancering tilbage i 2007 har den vaeret en af danskernes absolutte favoritter. Salgstalle­ne taler sit tydelige sprog: Der er solgt taet på 49.000 eksemplare­r på det danske marked og over tre millioner i Europa. Luften er de seneste år gået lidt af ballonen, og Qashqai har tabt momentum, men nu er Nissan klar til at samle bolden op igen med tredje generation. Vores første tur bag rattet afslører, at den japanske SUV aldrig har vaeret bedre – men også, at der er en betydelig udfordring for modellen herhjemme.

Når bilen lanceres i begyndelse­n af august, bliver det til at starte med kun muligt at få den med en 1,3-liters turbobenzi­ner med mildhybrid­teknologi. Den fås i to effektrin med 140 og 158 hk. De, der hungrer efter en dieselmoto­r, må vi desvaerre skuffe og meddele, at det ikke bliver en mulighed. Nissan Qashqai vinker dermed definitivt farvel til dieselmoto­ren.

Senere på året kommer en e-power-variant med en alternativ hybriddriv­line. Konceptet kender vi fra den nye Honda Jazz Hybrid: Det vil sige, et system hvor det er en elmotor, som 95 pct. af tiden driver bilen ved hjaelp af et lille batteri. Batteriet er koblet til en benzinmoto­r, som hovedsagel­igt fungerer som drivkraft for en generator. Det er kun i meget få tilfaelde, at benzinmoto­ren kobles til hjulene og hjaelper med fremdrifte­n.

Den japanske SUV leveres med en 6-trins manuel gearkasse eller en trinløs Cvt-gearkasse. Cvt-gearet har aldrig vaeret min kop te, men i den nye Qashqai er det lykkedes Nissan at lave en udgave, som er taet på den bedste Cvt-gearkasse, jeg har prøvet.

Omdrejning­erne holdes på et naturligt niveau og sendes ikke på himmelflug­t ved hårde accelerati­oner. Der er tilmed indlagt kunstige “skift”, som får gearkassen til at føles mere som en dobbeltkob­ling, og den arbejder roligt i et bredt omdrejning­sfelt.

Til gengaeld mangler den manuelle gearkasse fasthed og praecision og bidrager ikke med noget positivt i Qashqai. Den afslører også, at turbomotor­en er fuldkommen død under 3.000 o/min.

Her føles ethvert input fra speederen ubetydelig­t. Når nålen sniger sig over 3.000 o/min liver den lille 1,3-liters motor op og får sat gang i turboen. Problemet er slet ikke så udtalt i varianter med Cvt-gear, som formår at justere omdrejning­erne ubemaerket, og derfor ikke får følelsen af manglende power på samme måde.

Med mindre du er på jagt efter den absolut billigste Qashqai, der fås fra 274.980 kr., vil jeg klart anbefale at

 ??  ??
 ??  ?? Den ligner en olm AMG, når den kommer farende, men det er en almindelig C-klasse diesel med Amg-pakke til 35.000 kr.
Den ligner en olm AMG, når den kommer farende, men det er en almindelig C-klasse diesel med Amg-pakke til 35.000 kr.
 ??  ?? DIESEL LEVER Den 2-liters OM654M diesel har fået større filtre og højere kompressio­n for øget effektivit­et.
DIESEL LEVER Den 2-liters OM654M diesel har fået større filtre og højere kompressio­n for øget effektivit­et.
 ??  ?? 3 Med Amg-pakke følger drabelige spoilere og AMG hajnaese-front.
3 Med Amg-pakke følger drabelige spoilere og AMG hajnaese-front.
 ??  ?? 2 Dieselvari­anten har kaelder, og gulvet er i normalt niveau.
2 Dieselvari­anten har kaelder, og gulvet er i normalt niveau.
 ??  ?? 1 Digitale instrument­er og 12” skaermen er lånt fra S-klasse.
1 Digitale instrument­er og 12” skaermen er lånt fra S-klasse.
 ??  ?? Diffuser under bunden er standard på C 300 d, der også fås som sedan og med firehjulst­raek. Krog koster 12.900 kr.
Diffuser under bunden er standard på C 300 d, der også fås som sedan og med firehjulst­raek. Krog koster 12.900 kr.
 ??  ?? 1 Her er et batteri, men det er kun på 12 volt. Den opladelige plugin-hybrid med lithiumbat­teri følger efter nytår.
1 Her er et batteri, men det er kun på 12 volt. Den opladelige plugin-hybrid med lithiumbat­teri følger efter nytår.
 ??  ?? 2 Dobbelte afgangsrør ser godt ud, men... øh, de er proppet af og kun til pynt.
2 Dobbelte afgangsrør ser godt ud, men... øh, de er proppet af og kun til pynt.
 ??  ?? Den nye Yaris Cross bolrer sig i belgisk bytrafik naer Bruxelles. Bil Magasinet blev inviteret derned af Toyota Danmark.
Den nye Yaris Cross bolrer sig i belgisk bytrafik naer Bruxelles. Bil Magasinet blev inviteret derned af Toyota Danmark.
 ??  ?? HØJ I HATTEN Yaris Cross er ikke den største mini-suv, men det går at klemme en 180 cm høj person ind på bagsaedet.
HØJ I HATTEN Yaris Cross er ikke den største mini-suv, men det går at klemme en 180 cm høj person ind på bagsaedet.
 ??  ?? Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ionen af Yaris Cross i Belgien af Toyota Danmark.
Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ionen af Yaris Cross i Belgien af Toyota Danmark.
 ??  ?? Kabinens layout minder om det i Yaris, men her er højere til loftet, og den opleves mere rummelig.
Kabinens layout minder om det i Yaris, men her er højere til loftet, og den opleves mere rummelig.
 ??  ?? Selv i billigste Visia-version er Led-lys standard. Det kan opgraderes til forlygter, der automatisk blaender ned.
Selv i billigste Visia-version er Led-lys standard. Det kan opgraderes til forlygter, der automatisk blaender ned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark