Bil Magasinet (Denmark)

NÅR DU SKAL FREM I VERDEN

Den danske bilmand Jan Kalmar tager eventyrlys­tne kunder med på verdens vildeste køreture. Til det formål er der brug for en bil, der kan alt, så vi tager hans ombyggede Porsche 911 med ud til Bachmann i Vestsjaell­and for at se, om den også kan flyve.

- Tekst Steen Bachmann Foto Mads Gregersen

Det er let nok at få en bil til at lette: Du skal bare køre over et hop med tilstraekk­elig fart og sørge for, at der er fri bane på den anden side. Kunsten er at ramme en hastighed, der er tilstraekk­elig til, at bilen letter, men samtidig ikke er så høj, at fjedrene på forakslen går helt i bund, når du lander – så kan det nemlig blive svaert at holde kursen. Det problem har man ikke i den hvide Porsche, som vi har lånt af bilmanden Jan Kalmar. Det var en bil fra hans Kalmar Automotive, vi havde på forsiden af Bil Magasinet for nylig (bestilt af Tom K), mens den, vi har fat i her, er inspireret af bilerne fra det klassiske Paris-dakarløb. Den er haevet 70 mm i forhold til originalen og har saerlige lange og bløde fjedre, der tager imod den pludselige bratte stigning uden at gå bund.

De første par forsøg kører jeg 30-40 km/t over broen og det er da meget sjovt, men der skal mere fart på. Ved 50 km/t letter den lidt og ved 55 km/t går det bedre, men det helt rigtige billede er ved praecis 60 km/t. Her flyver bilen lidt over et sekund, lander på fire poter som en kat og traeder forsigtigt ned på grusvejen igen. Den fortsaette­r uden at slingre, og det er vildt at opleve med så bløde fjedre. En flyvende bil med selvtillid!

Men at ombygge en kostbar, luftkølet Porsche for at lege Paris-dakar? Er I blevet fuldstaend­ig vanvittige?

“Markedet for entusiaste­r, der vil gøre det her med deres 964 eller 993 (modelgener­ationer af Porsche 911 fra henholdsvi­s 1989 og 1994 , red.) er begraenset, men ikke desto mindre er det en trend, at alle vil køre offroad. Selv Porsche er på vej med en 911 Safari,” forklarer Jan Kalmar til Bil Magasinet.

Hans mål med sine biler er, at de skal vaere brugbare. Alt der tilføres er bygget i solidt aluminium, så bilen kan tåle taesk, og det er også derfor, han siger, at vi bare kan give den gas til billederne her i artiklen. Det er bedre, at bilen går i stykker i Danmark end i 4.000 meters højde i Peru, hvor den og en raekke søsterbile­r fra Kalmar Automotive naeste år skal på 38 dages offroad-eventyr over 12.500 km.

For at opnå udtryk og evner som en Paris-dakar rallybil tager Kalmar Automotive en standard 964 eller 993 og monterer en blok mellem et ankerpunkt og en støddaempe­r, de selv har udviklet. Det haever den 70 mm i forhold til en almindelig 911’er og giver sammen med større daek en frihøjde som på en Porsche Cayenne. Testbilen er en baghjulstr­ukket Carrera 2, men de bygger også biler om med firehjulst­raek.

Alle bøsninger i undervogne­n er skiftet, for når en bøsning har siddet 220.000 km på en bil som denne, og pludselig skal arbejde i en anden retning på grund af øget frihøjde, dør den. De skifter også baerekugle­r og styrestaen­ger, så på landevej føles bilen faktisk som en ret skarp 911’er. Ikke som en lav 911’er, men undervogne­n fungerer godt og giver noget så usaedvanli­gt som en komfortabe­l affjedring.

De stripper bilen for vaegt ved at fjerne belaedning, indtraek og bagsaede, og saetter to Recaro-stole og et bur i. Buret er mest på grund af bagagebaer­eren på taget: Hvis bilen ruller rundt, vil bagage og reservehju­l blive trykket ind i kabinen, og derfor er det en god idé med et bur.

Effektmaes­sigt har Jan aendret på timingen i taendingen af den 3,6-liters, 6-cylindrede boxer, så dens 286 hk er øget til 295 hk. Bilen vejer 1.325 kg fuldt tanket og med 90 kg udstyr.

De skålformed­e stole fra Recaro har både rulleseler og 6-punktssele­r, og her er en holder til Kalmars egen tablet med laptimer. Bilen har også sensorer for daektryk og -temperatur, hvilket er nyttigt i højder: Daektrykse­nsoren er god til at afsløre sivepunkte­ringer, hvor man kan nå at redde

“Kunsten er at ramme en hastighed, der er tilstraekk­elig til at bilen letter, men samtidig ikke så høj, at fjedrene på forakslen går helt i bund.”

daekket inden det bliver flået fra hinanden.

Kabinen ser ud som om, den har vaeret i krig. Knappen ’Fan’ er ikke til kølevand, for det er der ikke på en 993’er, men til olietemper­aturen. Hvis den bliver for høj, er den svaer at få ned igen. Hvis du kører 200 km/t er det intet problem, men ved langsom kørsel under ekstreme forhold eller i over 4.000 meters højde, hvor der er lavt lufttryk, er motoren svaerere at køle. Der er masker og iltflasker i bilen.

Jan har fjernet al lydisoleri­ng, så sten i hjulkasser­ne og en støddaempe­r, der går i bund, lyder voldsomt. Men det betyder også, at man får den velkendte og raspende rumlen fra boxermotor­en i ørene som et stykke orkestermu­sik, man kan dirigere med speederfod­en. Motoren virker utrolig ivrig efter at komme afsted og det er herligt at køre en så analog bil, når man som denne skribent typisk tester plugin-hybrider og elbiler. Her er et batteri, men det er på 12 volt og mindre end i en standard 993’er for at spare vaegt. Og her er en gearkasse, men du skal selv skifte gear.

Koblingen tager ved langt oppe og ret pludseligt, så første gang man kobler ind, siger motoren “hruumph” og staller. Strejf speederen, mens du slipper koblingen, og bilen laegger fra land med en hyggelig rumlen. Gearkassen er original i modsaetnin­g til shortshift-gearkassse­n i Tom K’s bil, men her er en mekanisk selvsikker­hed i det, der må vaere verdens nemmeste bil at skifte manuelt gear i.

Under 4.000 omdrejning­er er Porsche’n forbløffen­de sløv, eller det vil sige, det var den jo ikke i sin samtid, men sådan føles det i dag. På den anden side af 5.000 o/min begynder den at traekke, og over 6.000 o/min går der satan-og-helved i den. Den fortsaette­r energisk op forbi 7.000 omdrejning­er, hvor den brøler .

Jan’s bil er den mest komfortabl­e 911’er, jeg nogensinde har kørt. 120-130 km/t er utroligt behageligt og afslappend­e med en naesten Citroën-agtig daempning af ujaevnhede­r, men på den anden side af 200 km/t... der er den levende!

Historien begyndte for 10 år siden, da Jan og en kammerat besluttede sig til at køre Nordkap-london-cape Town og døbte projektet The Longest Drive (Den laengste Tur).

“Jeg kan huske det rigtige Paris-dakar, hvor vi så dagens etape om aftenen på Eurosport, og jeg taenkte: Der kunne jeg godt taenke mig at komme og køre. Det blev til en tur fra det nordligste punkt i Europa til det sydligste i Afrika og til det skulle vi bruge en bil. Der taenkte jeg straks på Porsche Cayenne. Det har laenge vaeret verdens bedste bil, fordi den er behagelig og rummelig. Jeg købte en ny Cayenne diesel, byggede den om og slog flere rekorder herunder blandt andet Australien rundt,” siger Jan Kalmar.

En Cayenne diesel kan køre 1.000 km på en tank, men det er ikke nok, hvis der er 2.000 km til den naeste tankstatio­n. Derfor har han bygget en 250 liters braendstof­tank ind i sin Cayenne, og det var netop her, tanken med at modificere en i forvejen naesten perfekt bil opstod.

“Det viste sig, at at det var nemt at saelge pladserne på de her ture. Det er vildt maerkeligt: Hvem har lyst til at sidde ni dage døgnet rundt i en bil fra Nordkap til sydspidsen af Afrika og give 25.000 euro for det? Det er der folk, der gerne vil, og sådan udviklede bilen og rejserne sig parallelt.”

Da de var i gang med at slå rekorden på tvaers af Canada havde den canadiske Porsche-klub tilfaeldig­vis årsmøde i Vancouver. En deltager så Jan’s Cayenne, byggede en replika

“120-130 km/t er utroligt behageligt og afslappend­e med en naesten Citroën-agtig daempning af ujaevnhede­r. Men på den anden side af 200 km/t... der er den levende!”

og startede en trend. I dag kører der derfor en masse uaegte børn af hans Cayenne rundt i Nordamerik­a!

Efter, at Jan udviklede Porsche World Expedition for Porsche-fabrikken, opstod konceptet Beyond Adventure. Det er for dem, der vil på et kørekursus, der begynder, hvor de fabriksstø­ttede kørekurser stopper. Det er historien bag rejseburea­uet Beyond Adventure, som jo passer perfekt sammen med de biler, Jan bygger i Kalmar Automotive.

“Det var en udfordring at starte uden støtte fra en bilproduce­nt, for de saelger gerne ture til det halve af, hvad det koster, i håb om at saelge en bil til kunden. Jeg overvejede at købe en håndfuld Dacia Duster: Den er megasej, billig og kan tåle noget. Men nej, vi går efter guldet, og det er jo luftkølede 911’ere. Lige nu er afskrivnin­gen naermest nul påen 993’er.”

Beyond Adventure blev grundlagt i 2019 og gik i stå i foråret 2020 på grund af pandemien. Der er ture fra ca. 75.000 kr. til 1.000.000 kr pr. person under mottoet : “Oplevelser der ikke kan købes for penge”.

Et par dage efter min weekend i den hvide 993’er kørte Jan 4.000 km problemfri­t i bilen for at teste den på grusveje over Alperne. Beyond Adventure har aktuelt 10 ture, som er planlagt og klar til afgang. Det vilde Georgien nåede de inden det hele lukkede ned, turen over Alperne er klar og Bhutan har de også nået. African Highlands-turen med Uganda og Rwanda måtte aflyses, og en australsk tur til Ayers Rock via et aboriginal reservat, der er lukket for offentligh­eden, er på standby.

Alle etaper køres på tid – det gaelder ikke om at køre hurtigst, men mest praecist som i klassiske rallies. Jan har lavet sin egen navigation­s-app, hvor hver bil får viapunkter og en slutdestin­ation. Alle biler er satellitov­ervågede og så får de for eksempel 3 timer og 5 min. til at køre fra a til b. Hvis de kommer for tidligt, får de dobbeltstr­af, hvis de kommer for sent, får de enkeltstra­f.

“Vores kunder går meget mere op i det, end jeg havde forestille­t mig. Jeg prøver at aktivere dem, for sidder du 13 timer om dagen i en bil, bliver det dødssygt. Vi kører meget sjaeldent i konvoj, men har et support crew bagest, der hjaelper “nødstedte”. Der kan vaere forskellig­e veje gennem byer, men i ørkenen i Australien er der kun én vej. Det er ingen konvention­el navigation med en stemme, der siger “drej til højre om 200 meter” – codriveren må navigere ud fra viapunkter, landkort og tidspunkte­r,” fortaeller Jan.

Der er en paramedici­ner, en kok, en fotograf og Jan med på hver tur, og da der aldrig spares på noget, er priserne relativt høje. Turen til en million kroner pr. person er på 12.500 km og 38 dage med overnatnin­g på luksushote­ller, og bagefter skal bilerne restaurere­s. Facebook-kommentare­r om, at man vil kunne arrangere turene meget billigere selv, besvares med: Ja, indtil du prøver selv... og finder ud af, at det kan du så ikke.

En positiv opdagelse ved at bygge om på gamle 911’ere er, at de er utroligt solidt bygget:

“Du kan jo forestille dig, hvad der ville ske, hvis du tog det samme hop som på billedet i en brugt S-klasse. Det ville nok ikke gå lige så godt,” konstatere­r Jan.

Det gjorde det heller ikke, da jeg satte farten op fra 60 til 65 km/t. Her aendrede balancen sig, så haekmotore­n løftede bagenden og vi landede på naesen og hamrede alu-rammen forrest ned i vejen med et skraekkeli­gt BANG!

Pyt med det, sagde Jan, “den banker vi bare ud igen. 993’eren kan tåle det”.

“Bilen lander på naesen og hamrer alu-rammen forrest ned i vejen med et skraekkeli­gt BANG! Pyt med det, sagde Jan... 993’eren kan tåle det.”

959 ER DEN HELLIGE GRAL FOR PORSCHE-FANS

“Rallybilen skulle dyste mod Gruppe B-biler som Audi quattro, Ford RS 200 og Peugeot 205 T16.”

Auktionshu­set RM Sothebys afholdte en saerlig Porsche-auktion i Atlanta, Georgia, i 2018 i anledning af maerkets 70-års jubilaeum. En af stjernerne var en ekstremt sjaelden Porsche 959 Gruppe B fabriksbil, som har deltaget i Paris-dakar med den trefoldige vinder René Metge bag rattet.

Gadeudgave­n af Porsche 959 blev skabt for at konkurrere mod biler som Ferrari F40, mens rallybilen skulle dyste mod Gruppe B-biler som Audi quattro, Ford RS 200 og Peugeot 205 T16. De praesenter­ede ny teknologi i rally som firehjulst­raek og mindre motorer med turbolader, og på Frankfurt Motor Show 1983 kunne Porsche vise en konceptbil i stil med Porsche 911 med en 6-cylindret boxermotor med to turbolader­e, der var tilovers fra et Formel 1-projekt i 1980. Reglerne foreskrev, at der skulle bygges minimum 200 eksemplare­r for at deltage i VM.

Porsche-køreren Jacky Ickx havde tidligere deltaget i Parisdakar i en Mercedes G 280 og viste interesse for at deltage med en Porsche 956-baseret rallybil. Han kørte racing for Rothmans netop i en 956 og fandt den velegnet som basis til en rallybil. Porsche 959 deltog første gang i 1984, hvor den vandt løbet.

Der blev ialt udviklet syv eksemplare­r af rallyudgav­en, hvoraf fire er ejet af Porsche og to er i privat eje herunder bilen her på siderne – den sidste blev ødelagt i et rally i Egypten i 1985. Bilen her har deltaget i Goodwood Festival of Speed ført af Jacky

Ickx, er kåret som vinder af det prestigefy­ldte Amelia Island Concours d’elegance og har vaeret inviteret til Petersen Automotive Museums Porsche-udstilling. Den er en naesten ubetalelig Gruppe B-helt, der leveres nyservicer­et og 100 pct. køreklar med sin originale type 953/85 Paris-dakar motor.

 ?? ??
 ?? ?? På grusvejen larmer og skramler det med sten og skidt i hjulkasser­ne, fordi al lydisoleri­ng er fjernet.
På grusvejen larmer og skramler det med sten og skidt i hjulkasser­ne, fordi al lydisoleri­ng er fjernet.
 ?? ?? “Bare giv den gas,” sagde Jan Kalmar før afgang. “Det er bedre, at den går i stykker her end i en ørken i Peru.” Okay!
“Bare giv den gas,” sagde Jan Kalmar før afgang. “Det er bedre, at den går i stykker her end i en ørken i Peru.” Okay!
 ?? ??
 ?? ?? 1 To USB- og et 12V-stik er eftermonte­ret. Knappen med ’Fan’ styrer oliekølere­n manuelt i kørsel i ekstreme højder.
1 To USB- og et 12V-stik er eftermonte­ret. Knappen med ’Fan’ styrer oliekølere­n manuelt i kørsel i ekstreme højder.
 ?? ?? 3 Tykt, lodret rat, analoge ure, 6-trins manuel gearkasse og tre pedaler. 993-kabinen er pragtfuld og funktionel.
3 Tykt, lodret rat, analoge ure, 6-trins manuel gearkasse og tre pedaler. 993-kabinen er pragtfuld og funktionel.
 ?? ?? 2 1990’er-alarmen er bevaret og slås fra ved et tryk på nøglen. Det er for at minde køreren om, at det er en gammel bil.
2 1990’er-alarmen er bevaret og slås fra ved et tryk på nøglen. Det er for at minde køreren om, at det er en gammel bil.
 ?? ?? Stolene fra Recaro kan justeres i laengderet­ningen og byder på vildt god støtte. Her er både 6-punktssele­r og almindelig­e seler.
Stolene fra Recaro kan justeres i laengderet­ningen og byder på vildt god støtte. Her er både 6-punktssele­r og almindelig­e seler.
 ?? ?? Iltflasker og ildslukker er praktisk, når man er i 4.000 meters højde i Peru eller 1.000 km fra naermeste civilisati­on i Australien.
Iltflasker og ildslukker er praktisk, når man er i 4.000 meters højde i Peru eller 1.000 km fra naermeste civilisati­on i Australien.
 ?? ?? Den luftkølede boxermotor har fået aendret sin taending, men er herudover standard. Bilen har gået 220.000 km.
Den luftkølede boxermotor har fået aendret sin taending, men er herudover standard. Bilen har gået 220.000 km.
 ?? ?? Kalmar Automotive holder til i Estland, så derfor er bilen på estiske plader. Bil Magasinet har køretillad­else.
Kalmar Automotive holder til i Estland, så derfor er bilen på estiske plader. Bil Magasinet har køretillad­else.
 ?? ?? Bilen er utrolig komfortabe­l op til 130 km/t på grund af de bløde fjedre. Ved høje hastighede­r skal man vaere over den.
Bilen er utrolig komfortabe­l op til 130 km/t på grund af de bløde fjedre. Ved høje hastighede­r skal man vaere over den.
 ?? ??
 ?? ?? Sådan en bil gad Bachmann godt have i sin indkørsel – han skal bare lige spare knap en million kroner sammen.
Sådan en bil gad Bachmann godt have i sin indkørsel – han skal bare lige spare knap en million kroner sammen.
 ?? ?? Den gamle Porsche farer lystigt hen over en hullet grusvej som om det er det, den er bygget til.
Den gamle Porsche farer lystigt hen over en hullet grusvej som om det er det, den er bygget til.
 ?? ?? 1 Bunden er beskyttet af en kraftig aluminiums­plade, og en tårnstiver bidrager til at sikre stivhed i konstrukti­onen. 1
1 Bunden er beskyttet af en kraftig aluminiums­plade, og en tårnstiver bidrager til at sikre stivhed i konstrukti­onen. 1
 ?? ?? Jerrycans med ekstra benzin og reservehju­l på ryggen af bilen ser godt ud og er relevant under ekstreme forhold.
Jerrycans med ekstra benzin og reservehju­l på ryggen af bilen ser godt ud og er relevant under ekstreme forhold.
 ?? ?? 2 Kraftige Led-lygter foran er nyttige ved kørsel i mørke, hvor de kan afsløre større dyr som flodheste og zebraer. 2
2 Kraftige Led-lygter foran er nyttige ved kørsel i mørke, hvor de kan afsløre større dyr som flodheste og zebraer. 2
 ?? ?? 3 Daekkene er Michelin Latitude vinterdaek beregnet til varebiler. De har forstaerke­de daeksider og er saerdeles robuste. 3
3 Daekkene er Michelin Latitude vinterdaek beregnet til varebiler. De har forstaerke­de daeksider og er saerdeles robuste. 3
 ?? ?? Bilen her er en af kun to privatejed­e 959 Gruppe B rallybiler. Den blev senest solgt til en privat køber i 2018.
Bilen her er en af kun to privatejed­e 959 Gruppe B rallybiler. Den blev senest solgt til en privat køber i 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark