Bil Magasinet (Denmark)

Grøn Mini på el

-

Den batteridre­vne Cooper SE er en festlig oplevelse i byen og til blandet kørsel. Her lykkes det faktisk at gøre en elbil ret sjov at køre.

Elbiler er tunge på grund af batteriet, så hvad stiller man op, hvis man er kendt for at producere biler, der er let på taeerne? Hos BMW Group har de naesten 10 års erfaring med den saere og charmerend­e BMW i3, så da dattersels­kabet Mini skulle udvikle en elbil, lagde de en elmotor i en Mini Cooper i stedet for at bygge en helt ny model. Den hedder Cooper SE og bygges på samme samlebånd i Oxford, England, som de fossildrev­ne varianter, mens batteri og elektronis­ke komponente­r stammer fra BMW i Tyskland. Elmotoren er bygget sammen med styreenhed­er til elektronik­ken og en direkte drivline til forhjulene, og litiumbatt­eriet på beskedne 33 kwh er delt op i 12 celler i en kraftig T-formet stålramme i bunden af bilen.

Er den så sjov at køre? Ja! Vi har en del småture i København og omegn i løbet af testugen, og her zigzagger den kaekke grønne frø gennem trafikken, så det er en fornøjelse. Mini har bevaret den klassiske Mascot-fornemmels­e med lodrette ruder, så man har fornemmels­en af en lille bil – modellen er dog vokset så meget gennem årene, at jeg sidder godt foran på trods af mine 190 cm.

Da Mini varslede elbilen i 2019 spurgte jeg bestyrelse­smedlem Peter Schwarzenb­auer fra BMW AG, om den ville blive lige så sjov som en benzin-mini:

“Ja og nej. Accelerati­onen vil vaere helt anderledes, men indstyring­en vil vaere den samme. Det skal stadig vaere en følelsesma­essig oplevelse at styre en Mini ind i et sving og udfordre den – uanset hvad den kører på. Det vil ikke aendre sig,” lød det.

Efter ture på mine vanlige snoede vestsjaell­andske biveje kan jeg give ham ret. Batteriet haever vaegten, men er placeret helt nede i bunden, så med en fast og velkalibre­ret affjedring skal man køre grotesk hurtigt for at fremprovok­ere understyri­ng. Her er ingen gear, så det er bare at traede på pedalen til højre, så går det fremad.

Den topudstyre­de Maximise til 300.000 kr. har vildt meget udstyr: Sportsstol­e, headup-display, navi, førerassis­tentpakke og meget mere.

Ulempen ved et beskedent batteri er raekkevidd­en, som diskvalifi­cerer Mini’en som langtursbi­l. Til det formål har maerket andre modeller og motorvaria­nter, for med 130 km/t stopper festen allerede ved 150 km. Det går langt bedre i byen, hvor Mini’en opsamler og genbruger el fra nedbremsni­nger lige så effektivt som en BMW i3.

 ??  ?? British Racing Green passer til Mini’en, der gør et godt indtryk i testugen bortset fra meget lange ture på motorvej.
British Racing Green passer til Mini’en, der gør et godt indtryk i testugen bortset fra meget lange ture på motorvej.
 ??  ?? ▲ Sportsstol­e med justerbar lårstøtte, tykt rat og lodrette ruder giver en god Mini-fornemmels­e.
▲ Sportsstol­e med justerbar lårstøtte, tykt rat og lodrette ruder giver en god Mini-fornemmels­e.
 ??  ?? ▶ Skaermen bag rattet har forskellig­e digitale visninger.
▶ Skaermen bag rattet har forskellig­e digitale visninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark