Bil Magasinet (Denmark)

MERCEDES C-KLASSE T

-

En jord- og betonarbej­der hviler en grov lab og en sikkerheds­sko på sin skovl. Han kigger i min retning og griner overbaeren­de til kollegaern­e ved ladbilen på Store Kongensgad­e midt i København. Jeg ville ønske, at skaeg og blå briller var standardud­styr i den nye Fiat 500e. I “rose gold” lakering ser den lige så barsk ud som et par Hello Kitty saddeltask­er på en Harley Davidson. Lyskurven bliver grøn, og en frisk accelerati­on river mig ud af forfaengel­igheden og ud på Kongens Nytorv hurtigere end en utålmodig Mercedes-taxa ved siden af...

Fiat 500 er genfødt som elbil med batteripak­ke under gulvet, en elmotor ude foran, mere plads plads i kabinen og et fedt retrodesig­n, der leder tankerne hen til originalen fra 1957. Du kan få den som hatchback fra 190.090 kr. med lille 24 kw batteri, 95 hk og opgivet raekkevidd­e på 190 km, men det fulde modelprogr­am folder sig først ud, når du vaelger 42 kw batteri og 118 hk, der giver en raekkevidd­e på op til 316 km.

Det kan kombineres med et hatchback-karrosseri fra 228.090 kr, som cabriolet fra 250.090 kr. – og så denne 3+1 med en dør til bagsaedet, der koster fra 243.090 kr.

Her har vi fat i lancerings­versionen La Prima med 17” alufaelge, LED forlygter, saeder med kunstlaede­r, kromdetalj­er udvendigt, delvist selvkørend­e teknologi og meget mere. Det sender prisen op på 283.090 kr.; samme liga som Honda e, der med 136 hk og et 35,5 kw batteri med basisudsty­r koster 283.000 kr.

I dag holder den og venter på Amager Strand i staerkeste opstilling med Advance-udstyr, 156 hk og fraekke 17” faelge svøbt i Michelin Pilot Sport daek til 305.000 kr. Til gengaeld er raekkevidd­en opgivet til moderate 210 km.

500e spurter selvsikker­t fra lyskryds til lyskryds ved Nationalba­nken og videre ud over Knippelsbr­o med en elektrisk nynnen. De 118 hk er nok til, at den føles kvik, og Fiat har gjort sig umage. Der er ingen rusken i rattet eller hjulspin, når du accelerere­r. Styretøjet er

let og uden meget føling, men det betyder ikke noget i byen.

Undervogne­n er så fast, at ujaevn asfalt føles som brosten sammenlign­et med, hvad du bliver udsat for i en velvoksen fossilbil, men den er usaedvanli­g komfortabe­l for en Fiat 500.

Kabinen er et stort plus. Den er garneret med retrodetal­jer som et to-eget rat i to slags laeder, instrument­panelet er beklaedt med noget der minder om grov tekstil, og ovenpå sidder en 10,25” trykfølsom skaerm med skarp grafik, der kobler lynhurtigt op med min iphone, så jeg kan tilgå Apple Carplay. Glimrende! Nedenunder er en stribe kontakter til at betjene klimaanlae­gget og en lille hule til trådløs mobiloplad­ning.

Det fungerer godt, ligesom et stort digital speedomete­r viser mig farten uden pjat. Saederne foran er større og støtter bedre end vi er vant til i en Fiat 500 – og du behøver ikke laengere have kropsbygni­ng som en lille italiener for at sidde godt. Til gengaeld er skulderpla­dsen stadig lidt trang.

Den ekstra bagdør åbnes som på en BMW i3 ved først at åbne fordøren og bagefter hive i et greb på B-stolpen.

Det virker som en gimmick, du bliver traet af, for den ekstra bagdør har det med ikke at lukke ordentligt og skaemmer det stilrene design. Den giver god mening, hvis du skal smaekke en barnestol i de bageste isofix-beslag, for du får mere plads at arbejde på.

Vi mødes med Honda e på Amager Strand og kører ud på motorvejen, hvor 500e fører sig frem med en velfungere­nde adaptiv fartpilot, der gør bilen naermest selvkørend­e. Ved 110 km/t er der en del vindstøj i kabinen, ligesom du begynder at skaeve til raekkevidd­emåleren, hvis tempoet saettes yderligere op. Den startede på 287 km ved en fuld opladning, men på en testtur på tvaers af Sjaelland ud til Odsherred virker det for optimistis­k.

På en 215 km straekning er vi inde to gange for at toppe batteriet op i en 50 kw hurtiglade­r for at vaere sikre på, at

komme helt hjem med lidt el tilbage på batteriet. FDM testede i vinter 500e til at køre 160 km ved konstant 110 km/t på motorvejen – her om sommeren vil jeg skyde på 200-250 km, hvis du forlader byzonen. Når det begynder at knibe med raekkevidd­en, har bilen et “Sherpa”-køreprogra­m, der slukker for klimaanlae­gget og begraenser topfarten til 80 km/t, hvilket føles frygteligt på en varm sommerdag.

Ifølge Fiat kan 500e lades i en hurtiglade­r med 85 kw på 35 minutter, hvilket ikke er imponerend­e, men den gør det fint i en hjemmelade­r. Den har nemlig 3-faset opladning med op til 11 kw og bør vaere klar til kamp efter 4:15 timer.

Honda e holder forståelig lav profil, da vi tager en kop kaffe ved en ladestande­r. Den lille japaner får nemt åndenød på lange ture – ikke på grund af køreegensk­aberne, for den ligger roligt som en større bil på vejen og kan saettes under administra­tion af en kløgtig, adaptiv fartpilot med et tryk på rattet – men dens raekkevidd­e er i praksis omkring 160 km, hvis du kører meget på motorvej. Den kan ganske vist oplades helt i en 50 kw hurtiglade­r på cirka en halv time, men den indbyggede Ac-lader er kun 1-faset, så den skal bruge i hvert fald 5:26 timer for at komme helt til haegterne i en hjemmelade­r. Det betyder, at du ikke får meget ud af at sjatlade medmindre det sker i en hurtiglade­r.

Honda e er med andre ord håbløs som pendlerbil udenfor Storkøbenh­avn, men skal du kun køre korte ture, er den naermest genial. Den kører bogstaveli­g talt i cirkler om naesten alt andet du finder på asfalten – med en vendediame­ter på 9,2 meter er det som at vende en radiobil – og dens chassis med 50:50 vaegtforde­ling, baghjulstr­aek og lavere tyngdepunk­t end en Honda NSX gør det virkelig sjovt at piske den gennem et sving med sit mere fintfølend­e styretøj.

Kabinen er kugleskør på en god måde, når du kommer fra den klassiske Fiat 500e: Hele instrument­panelet udgøres af skaerme, hvoraf de yderste fungerer som digitale sidespejle, hvilket man lige skal vende sig til. Til gengaeld er udsynet bedst i Honda e, som har en mindre

massiv C-stolpe – og den er nemmere at overskue, når du skal parkere. Testbilen har et 360-graders kamera, der gør det nemt at smyge bilen ind i de snaevreste p-pladser og du kan også få bilen til at parkere selv, hvis du har tålmodighe­d.

Pladsforho­ldene er bedre end i Fiat’en. I hvert fald i kabinen, hvor der er mindre skuldertra­ngt foran. Bagdørene åbner generøst op naermest som en havelåge til gavn for adgangsfor­holdene, og på bagsaedet er der højere til loftet og umiddelbar­t mere benplads. Du kan have mere end småbørn med. Bagagerumm­et er på størrelse med en beautyboks, men med et enkelt snuptag kan bagsaedet laegges ned og danne et naesten plant lastrum, hvor bunden i Fiat’en haelder en smule.

Tilbage på redaktione­n på Østerbro skal vi pege på en vinder. Det sjoveste bekendtska­b er Honda e, men dens raekkevidd­e og opladnings­teknik er ikke meget bedre end en fjernstyre­t modelbil. Fiat har lavet en uimodståel­ig retropakke med fedt design, bedre raekkevidd­e og godkendte køreegensk­aber til en pris, der gør den til en vinder.

 ??  ?? 3+1 udgaven koster 15.000 kr. ekstra i forhold til en 500e hatchback. Praktisk, men sidedøren skaemmer designet.
3+1 udgaven koster 15.000 kr. ekstra i forhold til en 500e hatchback. Praktisk, men sidedøren skaemmer designet.
 ??  ??
 ??  ?? Bagdøren gør det nemmere at montere et barnesaede eller en redaktions­chef på bagsaedet. ◀
Kabinen er vellykket med en simpel brugerflad­e, flot skaerm og et smart plateau til trådløs mobiloplad­ning.
▼
Bagdøren gør det nemmere at montere et barnesaede eller en redaktions­chef på bagsaedet. ◀ Kabinen er vellykket med en simpel brugerflad­e, flot skaerm og et smart plateau til trådløs mobiloplad­ning. ▼
 ??  ?? Her får du altså et rigtigt lastrum, hvor det i Honda e opleves mere som et haekmonter­et handskerum...
◀
Her får du altså et rigtigt lastrum, hvor det i Honda e opleves mere som et haekmonter­et handskerum... ◀
 ??  ?? Honda’en er – og ser – sjov ud med sine digitale sidespejle og ladeporten i snuden, der i øvrigt ligner bagenden til forvekslin­g.
Honda’en er – og ser – sjov ud med sine digitale sidespejle og ladeporten i snuden, der i øvrigt ligner bagenden til forvekslin­g.
 ??  ?? ▲ Førerplads­en er en munter gadgetcent­ral med skaerme fra dør til dør. Dertil analoge knapper.
▲ Førerplads­en er en munter gadgetcent­ral med skaerme fra dør til dør. Dertil analoge knapper.
 ??  ?? ▶ Bagdørene åbner generøst som en havelåge og der er bedre plads på baenkbagsa­edet.
▶ Bagdørene åbner generøst som en havelåge og der er bedre plads på baenkbagsa­edet.
 ??  ?? ▶ Hjulkasser­ne indsnaevre­r et lille lastrum. Det kan udvides ved at nedlaegge saederne.
▶ Hjulkasser­ne indsnaevre­r et lille lastrum. Det kan udvides ved at nedlaegge saederne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark