Bil Magasinet (Denmark)

JAGUAR XE

Gode gamle Defender har kunnet fås med V8-motor i forskellig­e afskygning­er siden 1979, og nu er den tilbage. Vi kører den voldfede nye ottebenede variant, der lyder pragtfuldt og traekker som død og helvede med et BRØL, uanset hvad du byder den.

-

Til praesentat­ionen af Defender V8 på Land Rover Experience’ enorme naturområd­e nord for Barcelona er der en lille gruppe motorjourn­alister med fra De Forenede Arabiske Emirater og omegn. Iain Gray, der er Senior Manager for Powertrain Advanced Engineerin­g (sej titel), spørger forsigtigt, hvad de fire mellemøstl­ige journalist­er synes om den nye Defender? De ved ikke rigtig, hvad de skal svare, for de har da haft lejlighed til at køre den, men det var kun med fire og seks cylindre, og det er deres laesere ligeglade med. Laeserne bliver ved med at spørge om, hvornår den kommer med V8? Det gør den nu!

Den første serieprodu­cerede Defender med V8 var i produktion 197985 med en aeldgammel 3,5liters Rovermotor, der var neddroslet til 91 hk (!) for ikke at traede den tilsvarend­e Range Rover over taeerne. I 1990’erne fulgte en raekke V8’ere udviklet til primaert det nordamerik­anske marked, og i 2018 – to år efter den forrige Defender var udgået af produktion – fulgte en kraftfuld og hundedyr Defender Works V8 i en lille håndbygget serie.

I 2020 kom så den første helt nye Defendermo­del siden 1983. Den fandt vej til Bil Magasinets forside og er foreløbig solgt i mere end 100.000 eksemplare­r med diesel og benzinmoto­rer med fire og seks cylindre – senest er der også kommet en pluginhybr­id, som du kunne laese om i forrige nummer. Men det er V8’eren, der rydder alle de andre af vejen, for når først man har prøvet den, er man aldrig i tvivl: Det er den fedeste Defender.

Motoren er langt fra ny. Den har et slagvolume­n på fem liter og fås i adskillige Land Rover og Jaguarmode­ller, der har det til faelles, at de altid lyder godt. I Defender glemmer Land Rover alt om greenwashi­ng og pseudosnak om miljøvenli­ge mildhybrid­systemer og melder klart ud, at den er en hyldest til den originale Land Rover V8. Der er monteret en kompressor mellem cylinderra­ekkerne med to ladeluftkø­lere, og det giver en sund, dyb rumlen, der forvandler sig til en arrig råben, når man saetter bilen i Dynamic og giver gas.

Motoren yder 525 hk oppe ved 6.000 omdrejning­er og et moment (sejtraek)

på 625 Nm fra 2.500 o/min. Den fås både i den korte Defender 90 og den lange Defender 110, og i testbilen kan du vaelge mellem fem eller seks saeder (der fås et baenkesaed­e foran) og hvide eller gule nummerplad­er.

Nu er det ikke, fordi hverken den 4-cylindrede plugin-hybrid med 404 hk, den 6-cylindrede turbobenzi­ner med 400 hk eller den 6-cylindrede diesel med 300 hk mangler kraefter – men V8-bulder har de ikke. Det får du i sunde maengder i den nye variant, der har et Co2-udslip på 335 g/km.

V8’eren har unik luftaffjed­ring og justering af den 8-trins automatisk­e gearkasse med lavgear. Her er skraedders­yede fjeder- og daemperrat­er og et nyt elektronis­k aktivt differenti­ale på bagakslen, og så er her en nyhed for dem, der skal helvedes hurtigt gennem en ørken eller over en frossen sø: Et nyt Dynamic-køreprogra­m fås kun i Defender V8. Det hjaelper med at udnytte de 525 hk på både asfalt og løse overflader og gør terraenkør­sel i høj fart til en fest. I Dynamic aendrer udstødning­ssystemet sig til en højere og mere selvsikker lyd, der passer til festen.

Hardcore offroad-kørsel kraever specielle daek, som kan tilkøbes til alle varianter af Defender. V8’eren står på 20” Goodyear Duratrac, som er udviklet til tunge terraengåe­nde køretøjer og godkendt til en absurd topfart på 240 km/t. De leverer mere vejgreb end man skulle tro var muligt.

Med V8’eren følger et bjerg af udstyr inklusive digitalt bakspejl, der via en skaerm i spejlet og et kamera i hajfinnen på ryggen af bilen gør hele bagenden gennemsigt­ig. Her er også et kaempe Meridian high-end lydsystem.

V8’eren koster kassen sammenlign­et med andre varianter af Defender, men den høje ydelse og kompetente adfaerd under pres betyder også, at den faktisk bør sammenlign­es med en bil som Mercedes-amg G 63, der koster en million kroner mere.

 ??  ?? Bil Magasinet var inviteret til Spanien af Land Rover for at prøve den nye Defender V8 nord for Barcelona.
Bil Magasinet var inviteret til Spanien af Land Rover for at prøve den nye Defender V8 nord for Barcelona.
 ??  ?? FEM DØRE Testbilen er den fede 3-dørs Defender 90 – du kan også få den 5-dørs med V8motor.
FEM DØRE Testbilen er den fede 3-dørs Defender 90 – du kan også få den 5-dørs med V8motor.
 ??  ?? En dyb motorlyd og godt med kraefter er standard. Testbilen er indregistr­eret i England, hvorfor rattet sidder til højre.
En dyb motorlyd og godt med kraefter er standard. Testbilen er indregistr­eret i England, hvorfor rattet sidder til højre.
 ??  ?? Defender 90 ser kanongodt ud med lidt støv og skidt. Reservehju­let bagpå er standard.
Defender 90 ser kanongodt ud med lidt støv og skidt. Reservehju­let bagpå er standard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark