Bil Magasinet (Denmark)

HYUNDAI IONIQ 5

En koreansk industriof­fensiv er indledt med en ny platform, der skal understøtt­e ambitionen om en million solgte elbiler årligt i 2025. Hyundai’s første model er en hatchback med 800V-opladning som Porsche Taycan.

-

I sommeren 2020 fremlaegge­r bossen for Hyundai Motor Group, Euisun Chung, en ambitiøs plan: Hyundai og Kia snupper 10 pct. af elbilsmark­edet i 2025. I dag lyder det som galoperend­e storhedsva­nvid, for Tesla stormer derudad, VW lancerer sine populaere Id-modeller og Ford har succes med sin eldrevne Mustang. Konkurrent­erne får gode gamle Hyundai Kona Electric til at virke lige så dynamisk som en trehjulet el-scooter fra kommunen.

Sagen er den, at den koreanske mastodont har brugt tiden til at forberede sig grundigt. Mød Hyundai’s første model bygget på den nye elbilsplat­form Electric Global Modular Platform (E-GMP). Navnet er Ioniq 5, en såkaldt “crossover utility vehicle” ifølge presseafde­lingen, men i vores øjne ligner den noget helt andet: Foran os i Valencia lufthavn står en stribe biler med fem døre, skarpe linjer, korte udhaeng over akslerne og en stor bagklap med en kaek haekspoile­r tilsat u-formede Led-kørelys og baglygter med grovpixele­ret Pacman-agtig grafik. Hvis en bildesigne­r i 1980’erne skulle give et bud på, hvordan en Golf GTI ville se ud i 2021, kunne dét her vaere et godt bud.

Det er forfrisken­de, at Hyundai går egne veje og ikke bare lancerer endnu en højbenet crossover. Ioniq 5 ser kompakt ud, men er udstyret med en gigantisk akselafsta­nd på 300 cm, som overgår en Mustang Mach-e med et

par cm og matcher en Audi A8. Der er tale en super-sized hatchback med hjulene presset helt ud i hvert hjørne. Det kan lade sig gøre, da bilen er konstruere­t som en fuldblods elbil med batteripak­ken pakket under kabinens gulv og en elmotor placeret ved de traekkende baghjul – og i testbilen – med en ekstra elmotor mellem de forreste hjul, der giver bilen firehjulst­raek.

Du kan vaelge mellem batterier på 58 og 72,6 kwh, 170 til 306 hk og får en officiel raekkevidd­e mellem 384 til 481 km til priser fra 319.995 til 424.995 kr. Vi har fået nøglerne til den dyreste version med højeste udstyrsniv­eau Ultimate og fuldt hus i hestefolde­n, som vi med det samme jager ud i Valencia’s bytrafik for at tjekke konditalle­t.

Bag rattet sidder du trods hatchback-designet behageligt højt og Suv-agtigt. Der er ingen kardantunn­el, så gulvet er fladt, og der er masser af praktiske aflaeggeru­m og løsninger inklusive en kombineret boks/kopholder mellem forsaedern­e, der kan justeres 14 cm frem og tilbage.

Designerne har vist kigget VW og Mercedes over skuldrene, for instrument­eringen med to rektangula­ere 12,3” skaerme i forlaengel­sen af i hinanden ligner løsningen fra Mercedes E-klasse og pedalernes “+” og “-” piktogramm­er minder om dem i en VW ID.4. Det fungerer fint, men vi noterer en lille bommert: Ratkransen daekker nemt over både speedomete­r og raekkevidd­emåleren, men testbilen er heldigvis forsynet med et glimrende headup-display, så vi kan holde øje med farten uden at flytte øjnene fra vejen.

Testruten er som ved andre elbilsprae­sentatione­r mistaenkel­ig krydret med masser af batteri-naensom bytrafik, der ruller el tilbage på batteriet, og naesten ingen udfordrend­e kurver, der kan afsløre en dvask undervogn.

I et par rundkørsle­r får vi presset den kvikke Ioniq 5 op i tempo og godt ned i fjedrene. Den tager det roligt. Styretøjet er letgående og uden meget føling, men den to ton tunge elbil styrer sikkert og holder godt fast i underlaget, da jeg sparker de 306 hk ud ad folden og bliver skudt sikkert ud af rundkørsle­n efter et

par omgange med hvinende daek. Testbilen springer kvikt og smidigt fremad, men ikke på den svimlende Tesla-måde: 0-100 km/t tager 5,2 sekunder, så du kan akkurat ydmyge en ID.4 GTX, hvis du møder den i et lyskryds – eller på Autobahn, for koreaneren­s topfart er med 185 km/t lige 5 km/t højere end den tyske konkurrent.

På motorvejen ligger Ioniq 5 stabilt, og det er let at blive lullet ind i en form for smådøsig tilstand, hvor man kører alt for hurtigt på grund af den behagelige transport. Ioniq 5 har ikke helt samme silkebløde komfort som en ID.4 med adaptive støddaempe­re, men den har bedre styr på ujaevnhede­rne end en Mustang Mach-e. Sammenlign­et med en Kona Electric er det naermest som at flyve afsted på et taeppe. Adaptiv fartpilot er standard og fungerer godt.

Ioniq 5 leverer komfortabe­l og kvik familietra­nsport til fem personer, men det er ikke på køreegensk­aberne og plads, at den muler sine tyske konkurrent­er. Det er derimod måden, du kan lade den op på.

Batteriet og elmotorern­e opererer ikke på 400 volt som i andre elbiler, men 800 volt som i en Porsche Taycan. Det kan i overført betydning suge friske elektroner til sig gennem en tyk brandslang­e i stedet for et sugerør. Er du i naerheden af en hurtig- eller lynlader, kan batteriet oplades fra 10 til 80 pct. på bare 18 minutter – det svarer til 100 friske km per fem minutter ifølge Hyundai.

Under optimale forhold kan bilen fodres med op til 350 kw, hvilket er uhørt i denne prisklasse. Derhjemme skal Ioniq 5 bruge 7:30 timer i en 11 kw hjemmelade­r for en fuld opladning – og seks timer med det lille batteri.

Førstehånd­sindtrykke­t giver samlet Hyundai en flyvende start mod salgsmålet i 2025.

 ??  ?? Bil Magasinet var inviteret af den danske Hyundaiimp­ortør til at teste den nye Ioniq 5 i Valencia.
Bil Magasinet var inviteret af den danske Hyundaiimp­ortør til at teste den nye Ioniq 5 i Valencia.
 ??  ?? Hyundai Ioniq 5 Land Rover Defender 90 Jaguar XE Hyundai Santa Fe Volkswagen Caddy California Suzuki Vitara
Hyundai Ioniq 5 Land Rover Defender 90 Jaguar XE Hyundai Santa Fe Volkswagen Caddy California Suzuki Vitara
 ??  ?? Du sidder højt, betjener pedaler med plus- og minussymbo­ler a la VW og kigger på skaerme a la Mercedes.
Du sidder højt, betjener pedaler med plus- og minussymbo­ler a la VW og kigger på skaerme a la Mercedes.
 ??  ?? 3 Slap af, mand! Forsaedern­e har en saerlig laegstøtte og kan laegges ned.
3 Slap af, mand! Forsaedern­e har en saerlig laegstøtte og kan laegges ned.
 ??  ?? VILD KIA Søstermaer­ket Kia har også lavet en elbil på E-GMP platformen: Kia EV6 får op til 585 hk!
VILD KIA Søstermaer­ket Kia har også lavet en elbil på E-GMP platformen: Kia EV6 får op til 585 hk!
 ??  ?? 2 Den enorme akselafsta­nd giver bagsaedepl­ads i ministerbi­lklasse.
2 Den enorme akselafsta­nd giver bagsaedepl­ads i ministerbi­lklasse.
 ??  ?? 1 Laessekant­en er ret høj, men her er god plads til en familieopp­akning.
1 Laessekant­en er ret høj, men her er god plads til en familieopp­akning.
 ??  ?? Topudstyrs­versionen Ultimate kan ekstraudst­yres med solceller på taget, der oplader bilens 12V-batteri. De koster 6.995 kr.
Topudstyrs­versionen Ultimate kan ekstraudst­yres med solceller på taget, der oplader bilens 12V-batteri. De koster 6.995 kr.
 ??  ?? 1 800 volt-batteriet kan lynlades med helt op til 350 kw uanset størrelse.
1 800 volt-batteriet kan lynlades med helt op til 350 kw uanset størrelse.
 ??  ?? 2 20” alufaelge til 24.995 kr. reducerer raekkevidd­en fra 460 til 430 km på testbilen. Standard får du 19” faelge.
2 20” alufaelge til 24.995 kr. reducerer raekkevidd­en fra 460 til 430 km på testbilen. Standard får du 19” faelge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark