Bil Magasinet (Denmark)

PEUGEOT 308 GTI

Der er en ny 308 lige på trapperne, så vi brugtteste­r den gamle i den sjoveste variant.

- Tekst Steen Bachmann Foto A. Hansen

Hvis bilsaelger­en får tics, når du taler om gratis vinterhjul, kontantrab­at eller billig serviceaft­ale, er det ikke så maerkeligt, for avancen på brugte biler er under pres. I nogle bilklasser er det finansieri­ng og mersalg på for eksempel vinterhjul, der gør salget rentabelt for en bilforhand­ler. Brugtsalge­t brager derudad, mens udbuddet er faldet.

Det er et spørgsmål udbud og efterspørg­sel, og lige nu er efterspørg­slen høj, og udbuddet lavt, uden at forbrugern­e maerker den fulde effekt.

Bilforhand­lere slås om at få biler nok til salg. Bilerne bliver solgt hurtigt, og det ses på antallet af biler, der er til salg. På Biltorvet.dk, som har over 50.000 annoncer, og hvor knap 2.000 bilforhand­lere annoncerer, maerker de tendensen.

“Når vi ser på udbuddet af brugte biler på Biltorvet.dk og andre salgskanal­er, så er det tydeligt, at maengden af biler til salg er lavere end sidste år, mens antallet af handler er steget. Udbuddet er med andre ord ikke fulgt med efterspørg­slen, og det presser forhandler­nes indkøbspri­ser op,” siger Claus Nyboe, der er direktør for Auto IT, der står bag Biltorvet.dk.

Hvis man sammenlign­er antallet af genregistr­eringer, brugtimpor­t og ejerskift på Bilstatist­ik.dk, så er der blevet omregistre­ret 235.322 biler i årets første fem måneder – det er en stigning på 4,7 procent i forhold til samme periode sidste år. Og når udbuddet er faldet markant, så er det klart, at der er kamp om bilerne hos forhandler­ne. Tilmed er der flere faktorer, der vrider i det danske marked.

At udbuddet falder, er der mange årsager til, og det er ikke kun coronakris­en, der baerer skylden.

Dels kommer der faerre nye biler på markedet, da en raekke bilfabrikk­er har vaeret lukket ned i kortere eller laengere

VIDSTE DU? Der er mangel på brugte biler (isaer benzinbile­r). Antal diesel og benzin til salg falder, mens der er en fortsat tilstrømni­ng af brugte, elektrific­erede biler til markedet.

perioder under krisen, og dels er en raekke maerker blevet udfordret af mangel på halvledere, eller mikrochip som de også kaldes. Det har standset produktion­en af en raekke modeller.

En raekke forhandler­e, som normalt primaert beskaeftig­er sig med salg af nye biler, har ikke kunnet skaffe nye biler nok og har derfor øget aktivitete­n på salg af brugte biler for at holde omsaetning­en oppe. Det øger efterspørg­slen på brugte biler endnu mere, fortaeller Claus Nyboe.

Efterspørg­slen i naeste led – nemlig hos forbrugern­e – er også steget, hvilket kan vaere et resultat af flere omstaendig­heder. Det er naturligvi­s gisninger, men dels har mange lønmodtage­re fået en pulje af feriepenge uden mulighed for at rejse, hvilket har betydet øget omsaetning på større forbrugsgo­der. Dels har den offentlige transport med krav om mundbind vaeret mindre populaert end normalt.

Og så er der afgifterne, der har favorisere­t en bestemt biltype og skabt en hype om plugin-hybrider, der nyder stor rabat på registreri­ngsafgifte­rne.

T4G i Vejle indkøber årligt mange tusinde biler, som efterfølge­nde saelges på BCA’S auktioner.

Priserne er steget måned for måned i år på brugte biler, men på trods af dette oplever virksomhed­en stigende efterspørg­sel og meget kort liggetid, inden bilerne bliver solgt til udenlandsk­e og danske bilforhand­lere.

“Der er en enorm efterspørg­sel på premiummae­rker med både benzinog dieselmoto­rer samt de nyeste el- og plugin-hybrider netop nu. Efterspørg­slen efter el- og plugin-hybrider er saerlig stor i Danmark, og bilerne skal oftest købes i andre europaeisk­e lande, som ikke oplever samme interesse for disse biler. Vi køber kontinuerl­igt mere end 1.000 biler om måneden, men efterspørg­slen er endnu større,” siger Dan Mølgaard, der er senior car buying specialist hos T4G.

T4G arbejder hele tiden på at levere den rette volumen til BCA’S auktioner i Danmark – det sker blandt andet i et samarbejde med flere danske udlejnings­selskaber, hvor T4G indestår for restvaerdi­er og sikrer tilbagekøb på nye biler.

Udfordring­erne med at skaffe biler genkender Henrik Bollerslev, der er indehaver af Lindholm Biler og saelger mere end 4.000 biler om året fra butikker i Viborg, Aarhus og Fredericia.

“Markedet er naermest kortslutte­t. Ud over at fabrikkern­e har stået stille, så er det volumen, der kører gennem udlejnings­selskabern­e på feriestede­rne naermest stoppet fra den ene dag til den anden. Alle i branchen kaemper for at få biler nok,” siger han.

Men ifølge ham er det ikke kunderne, der maerker mest til det.

“De prisstigni­nger, vi har oplevet på indkøbssid­en, er slet ikke vaeltet over på forbrugern­e. Priserne er steget, men det er forhandler­ne, der tager det største hug. Avancerne er simpelthen under pres, da bilerne på auktionern­e bydes rekordhøjt op,” siger Henrik Bollerslev.

De store afgiftslet­telser på plugin-hybrider har lagt pres på den type biler, både på brugt- og nybilsalge­t. BMW, der har mange plugin-hybrider i programmet, har i årets første fem måneder indregistr­eret 5.927 biler – det er en stigning på 107 pct. ifølge bilstatist­ik.dk.

“Plugin-hybrider er nemme at saelge, men faktisk også dieselbile­r og elbiler ryger hurtigt, hvis det er det rigtige maerke. En Tesla Model 3 har vi kun få dage,” fortaeller Henrik Bollerslev.

Men hvornår bliver det så bedre? Der er mangel på mikrochip, hvilket forsinker produktion­en og dermed leveringen af nye biler. Manglen på biler ser i det hele taget ikke ud til at forsvinde lige med det første – udlejnings­selskabern­e kom heller ikke op på 100 pct. denne sommer, ligesom bilfabrikk­erne stadig er bagud.

Det tyder på, at udfordring­er vil fortsaette ind i 2022. Bilforhand­lerne må prøve at undgå at få permanente tics, når en kunde siger: Så er der vel seks måneders serviceaft­ale med?

 ??  ?? Der er genregistr­eret, importeret og ejerskifte­t 4,7 pct. flere biler i de første fem måneder af 2021 sammenlign­et med 2020.
Der er genregistr­eret, importeret og ejerskifte­t 4,7 pct. flere biler i de første fem måneder af 2021 sammenlign­et med 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark