Bil Magasinet (Denmark)

OL I KØREGLAEDE

- Tekst Frederik T. Frey & Søren Juul Foto Bil Magasinet, Teknikens Värld & TM

Den danske delegation er ikke til at skyde igennem ved SCOTY – også kaldet Handling Day. For første gang i mands minde er en danskprodu­ceret bil klar til at slås om dommernes gunst i et felt, der blandt andet taeller Porsche 911 GT3, Shelby GT500 og Hyundai i20 N.

SCOTY – Scandinavi­an Sports Car of the Year eller Handling Day, som vi har kaldt det gennem årtier, er tilbage i en dugfrisk og pandemifri udgave. 2021 byder et større udvalg af biler – denne gang hele 23 styk, der slås om den haederkron­ede titel. Bag rat og pedaler er vanen tro motorjourn­alister og testkørere fra Danmark, Sverige og Finland bevaebnet med kørehandsk­er, notesblokk­e og vågne sanser.

Ring Knutstorp i det sydsvenske laegger endnu engang asfalt til arrangemen­tet, og dens udlaegning med både hurtige og langsomme sving samt kuperede forløb er det perfekte sted at teste og prøve bilerne af til graensen henover to dage under dejlige varme og tørre forhold.

2021-udgaven af Handling Day flyver ud af starthulle­rne med konvention­elle sportsvogn­e, der skal fodres med højoktan-braendstof – det bliver naeppe mere voldsomt og “gammeldaws” end den grønne Ford Mustang Shelby GT500, der ved hjaelp af en V8-kompressor­motor sender 771 hk i asfalten gennem bagdaekken­e.

Der er også mere grønne indslag i form af de to faetre Audi e-tron GT RS og Porsche Taycan. Handling Day handler om mangt og meget mere end topfart – men målt på fartalene har de elektriske indslag in tetat skamme sig over i felteta f for b r ae n ding s motorer. Elmotorern­es øjeblikkel­ige moment gør dem til accelerati­ons mons tre, men 2021 bliv erikke året, hvor de eldrevne, og ofte meget tunge, biler bryder gennem lydmuren og ind i det fine selskab i Top 10, som det ellers var tilfaeldet sidste år med Porsche Taycan Turbo S. En bilklasse vi dog ikke ser meget til i år – sammenlign­et med tidligere – er power-suv-klassen. I år må vi nøjes med Mercedes-amg GLA 45. Saerligt stolte er danskerne i år, da den jyske sportsvogn, Agile SCX deltager.

I år har vi vendt kåringsrae­kkefølgen på hovedet – det betyder, at du fra naeste opslag kan se dem samlede vinder af SCOTY 2021 og herfra arbejde dig ned gennem feltets 23 kandidater.

Mens testbilern­e haenger ud 2 i pitten 1 uden ledsagere, pusler Mclaren-mekanikern­e 2 0 fra fabrikken om dagens mest ekstreme og dyreste testbil, der får lunet daekkene før tidtagning­en. Maerket har en stolt Scoty-historik at forsvare med O sine kulfiberbi­ler med V8-biturbomot­or, men vi var ikke helt

C solgte, da vi oplevede den hardcore 765LT på en regnvåd Silverston­e.

S Her virkede den som overkill, men nu er den kommet til Sverige, hvor den skal vise hvad den kan i forhold til den tidligere Scoty-vinder 720S, som den er baseret på.

LT står for Longtail og kendetegne­r Mclaren’s strippede trackday-specialist­er. I forhold til en 720S er der røget 80 kg af vaegten og skruet op for downforcen. Hyperbilen Senna har doneret kul fiberskåls a eder og de ekstreme kulfiber bremser, og med 235 målte km/ t forenden af langsidens kalde bare virke, forellersp­arkerer du frontal tia u tovaer net. Kul fiberbrems­erne virkers å godt, at H-selerne syn esat filetere kroppen undernedbr­emsningen. Effekten i V 8 biturbo motoreners­kruetopti l 765 hk. Til 1.414 kg biler de tingen overraskel­se, at 765’eren accelerere­r som en raketslaed­e, hvilket giver briten noget pirrende fandenivol­dskhed: Du stamper ikke speederen i bund, men “føder” gassen med måde og traeder den først i bund, når forhjulene peger nogenlunde ligeud. Ikke at Mclaren’ opfører sig utilregnel­igt eller mangler sofistiker­et software: Den er bare monsterhur­tig og kraever adskillige omgange, før du tør traede den over taeerne.

Styretøjet er helt suveraent, direkte og praecist som i en arrig lille Lotus, men går let, og det stive chassis har en udsøgt affjedring, der gør 765Lt’eren smidig og let på tå fra sving til sving. Når du har vaennet dig til de ekstreme kraefter, erfarer du, at den er ret nem køre. Knutstorp er naesten for lille til 765LT, men bilen trives godt her: Den saetter den hurtigste tid nogensinde foran hyperbilen Mclaren Senna. Den slags kan juryen fra Sverige og Finland ikke stå for og uddeler topkarakte­r. Vi gemmer vores topkarakte­r til et blålyn fra Zuffenhaus­en, der kører mere inspireren­de til en lavere pris.

“Når du har vaennet dig til de ekstreme kraefter, erfarer du, at den er ret nem køre.”

 ??  ??
 ??  ?? Feltet anno 2021 taeller 23 biler, der spaender fra crossover-gti’er til supersport­svogne.
Feltet anno 2021 taeller 23 biler, der spaender fra crossover-gti’er til supersport­svogne.
 ??  ?? ▲
Hurtigste SCOTY-BIL nogensinde: Mclaren 765LT aeder en omgang hele 0,7 sek. hurtigere end Mclaren Senna.
▲ Hurtigste SCOTY-BIL nogensinde: Mclaren 765LT aeder en omgang hele 0,7 sek. hurtigere end Mclaren Senna.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark