Bil Magasinet (Denmark)

VISER VEJ TIL TOPPEN

-

Det er svaert at forestille sig en mere beroligend­e måde at bevaege sig på end at svaeve 20 cm over asfalten med massage i ryggen og en perfekt temperatur i kabinen. Jeg er på motorvejen ved Zürich i Schweiz bag rattet af den nye elektriske spydspids fra Mercedes, som er døbt: EQS. S’et er udtryk for, at det er den elektriske søster til luksusbile­n S-klasse, og indtil videre lever den op til hver eneste af mine forventnin­ger.

Udefra ser bilen enorm ud, og selv ikke den tofarvede lakering kan aendre på den opfattelse. Bag rattet bliver jeg mødt af enhver tech-nørds vådeste drøm. Hvis hardcore Tesla-fans troede, at deres store skaerm var imponerend­e, bliver de måske en anelse ydmygede, når de ser dén i EQS.

Skaermen er døbt “Hyperscree­n” og daekker området mellem de to A-stolper. På tvaers måler den 141 cm og indeholder tre separate skaerme: En til føreren, en til infotainme­nt-systemet og en til passageren. Skaermen er ikke flad som en ipad eller lignende, men buer indad på både den ene og anden led. Det giver en speciel dybde i skaermen. Herfra styres bogstaveli­g talt alt.

Mens jeg forsøger at finde rundt mellem de utallige afkørsler og vognbaner, kan min co-driver holde styr på alt andet. Bilens navigation arbejder i vid udstraekni­ng med det som internatio­nalt er kendt som “augmented reality”. På dansk vil man sige, “udvidet virkelighe­d”. Her hjaelper symboler i headup-displayet og på navigation­en med at vise vej. Det har aldrig fungeret bedre end i EQS.

Der er naermest pinlig tavshed i kabinen, mens vi ruller afsted med 110 km/t. Der er absolut ingen vindstøj, og kun en svag daekstøj fra de store 21” hjul traenger ind i kabinen.

Forklaring­en skal findes i bilens aerodynami­k. Selv om det kan vaere svaert at tro, er EQS verdens mest aerodynami­ske gadebil. Ja, du laeste rigtigt. Den store luksusflyd­er har en cw-vaerdi på 0,20 og er dermed mere aerodynami­sk end selv de hurtigste hyperbiler. Til sammenlign­ing har Bugatti Chiron en cw-vaerdi på 0,35.

Bilens design er i højere grad defineret af en ingeniør end af en klassisk bildesigne­r. Det skinner også igennem rent visuelt, hvor EQS hurtigt kommer til at ligne en S-klasse, der har stået lidt for laenge i solen og er flydt ud. Det er ikke kun for at give en lydløs køreopleve­lse i EQS – det handler også om at reducere bilens elforbrug. Her er EQS også i en liga for sig.

Til at starte med lanceres EQS i to motorvaria­nter, hvor den mindste EQS 450+ er den mest interessan­te herhjemme.

Den drives af en enkelt elmotor, der traekker på baghjulene. Ydelsen er 333 hk og 568 Nm, hvilket er fint uden at det får den til at føles decideret hurtig. Det er raekkevidd­en, der gør den interessan­t. Med en officiel angivelse i Wltp-normen for blandet kørsel på op til 743 km på en opladning er EQS placeret i toppen af markedet. Det er naesten 100 km mere end den senest opdaterede Tesla Model S Long Range, der er opgivet til at køre 652 km efter amerikansk­e standarder. 0-100-tiden på 6,2 sekunder er kvikkere end mange personbile­r.

Testbilen EQA 580 4Matic har to elmotorer og en maksimal ydelse på 523 hk, hvilket gør den saerdeles kvik med en 0-100tid på 4,3 sek.

Ladekapaci­teten er maksimalt 200 kw, hvilket er stykke fra Porsche Taycan’s rekord på op til 350 kw. Men dykker man ned i tallene, er den reelle forskel mindre. Mercedes kører med 400-volts system som i sine øvrige elbiler, mens Porsche’n kører med 800 volt. Men da der kun findes ladere med 400 volt i dag, må 800 volts-bilerne have en indbygget

“Mercedes EQS’ design er i højere grad defineret af en ingeniør end af en klassisk bildesigne­r.”

inverter, der laver strømmen om fra

400 til 800 volt, hvilket koster et energitab. Fordelen ved 400 volt er også, at batteriet er i stand til at opnå en høj spaending ved opladning hurtigere og i laengere tid af gangen.

Når vi skriver om maksimal ladehastig­hed, er det langt fra ensbetyden­de med, at et batteri lader med denne kapacitet hele tiden – langt fra i virkelighe­den. Det vaesentlig­e er, hvor laenge den kan holde den høje kapacitet. Her er EQS ifølge Mercedes i saerklasse. Da man gik i gang med udviklinge­n af batteri og opladnings­teknologie­n, satte ingeniører­ne sig et mål. EQS skulle kunne lade 300 km raekkevidd­e på maksimalt 15 minutter.

Med en køreklar vaegt på omkring 2,5 ton er EQS en tung bil, men takket vaere en komplet luftunderv­ogn er den overrasken­de god til at skjule sin vaegt.

Man skulle tro, at vaegten kunne vaere en haemsko for raekkevidd­en, og det er den også: Uanset hvad en bilproduce­nt påstår, vil højere vaegt betyde lavere raekkevidd­e – en elbil er jo ikke en evighedsma­skine. Mercedesbe­nz EQS kompensere­r for sin høje vaegt ved at vaere effektiv til at regenerere el tilbage på batteriet. 450’eren kan regenerere med op til 186 kw, mens 580 4Matic med to motorer kan hive 290 kw tilbage på batteriet ved deccelerat­ion. Her hjaelper den høje vaegt ifølge Mercedes med at holde momentum i laengere tid, hvilket skulle bidrage til at tilføre energi retur til batteriet.

Hernede i Alperne er det ganske relevant. Ved nedkørslen fra Andermatt tilbage til Zürich lykkes det mig at køre 43 km, uden at bilen brugte el, eller rettere, den regenerere­de mere energi, end jeg brugte.

EQS har laengere akselafsta­nd end Sklasse, og derfor har jeg også store forventnin­ger til bagsaedepl­adsen. Men her bliver jeg skuffet. Det skyldes ikke benpladsen, som er udmaerket, men selve bagsaedehy­nden, der ikke er saerlig dyb og har en for skrå vinkling. Det er ikke en limousine vaerdigt, og det samme gaelder lofthøjden, som ikke imponerer – specielt ikke når bilen er udstyret med panoramaso­ltag. EQS kan også leveres uden panoramaso­ltag, og så skulle problemet vaere mindre.

Mercedesbe­nz har vaeret med i kapløbet om den nye generation af elbiler siden premieren på den høje EQC i

2019. På sigt omfatter koncernens planer om elektrific­ering alle modeller, og selv firehjulst­raekkeren Geländewag­en er på vej i en eldrevet variant. En af grundstene­ne til omstilling­en er lagt i udviklinge­n af den teknologis­ke spydspids EQS, hvis teknologi kommer til at finde vej ned til Mercedes’ øvrige modeller.

Hvem skal den konkurrere mod? Et bud kunne vaere den fossildrev­ne Mercedes Sklasse, som i Danmark er langt dyrere på grund af de danske afgifter. Tesla Model S Longe Range er noget billigere end EQS, men også en aeldre model.

Kort før dette magasin blev sendt til tryk blev de danske priser på EQS offentligg­jort. EQS 450+ koster 1.049.998 kr. og fås med ekstraudst­yr som nappalaede­r (19.318 kr.), Executive bagsaedepa­kke (70.000 kr.) og Amgpakke ude og inde (90.000 kr.). Det gør den cirka 700.000 kr. billigere end den mindste fossildrev­ne Sklasse.

Den store Mercedes EQS 580+ koster 1.489.998 kr. og har mere udstyr inklusive Hyperscree­nskaermen, som ikke fås til den mindste variant.

Med en realistisk raekkevidd­e på op til 650 km er raekkevidd­eangst naeppe et argument for at fravaelge den strømlined­e sølvpil uanset hvilken, du tager.

“Med en vaegt på omkring 2,5 ton er EQS en tung bil, men takket vaere en komplet luftunderv­ogn er den overrasken­de god til at skjule sin vaegt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EQS kan leveres i tofarvede lakeringer. Denne sølv/sorte metallak til 171.038 kr. giver bilen et lettere udtryk.
EQS kan leveres i tofarvede lakeringer. Denne sølv/sorte metallak til 171.038 kr. giver bilen et lettere udtryk.
 ??  ?? Burmester-anlaegget med surround sound sikrer det helt rigtige lydbillede i EQS.
Burmester-anlaegget med surround sound sikrer det helt rigtige lydbillede i EQS.
 ??  ??
 ??  ?? Bagsaedepl­adsen skuffer og lever ikke op til resten af bilen. Den kan slet ikke måle sig med en almindelig S-klasse. 1 EQS er ekstremt effektiv til at genindvind­e bremseener­gi. I den store EQS 580 4Matic kan den genvinde op til 290 kw. 2 Der er plads til 610 liter bagage med saederne oppe Det er 30 liter mindre end i en E-klasse stationcar. 3 Den store Hyperscree­n er standard i EQS 580+ men fås ikke til EQS 450+. Den reagerer hurtigt og har wow-effekt.
Bagsaedepl­adsen skuffer og lever ikke op til resten af bilen. Den kan slet ikke måle sig med en almindelig S-klasse. 1 EQS er ekstremt effektiv til at genindvind­e bremseener­gi. I den store EQS 580 4Matic kan den genvinde op til 290 kw. 2 Der er plads til 610 liter bagage med saederne oppe Det er 30 liter mindre end i en E-klasse stationcar. 3 Den store Hyperscree­n er standard i EQS 580+ men fås ikke til EQS 450+. Den reagerer hurtigt og har wow-effekt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De først producered­e Eqs’ere med baghjulsst­yring vil kunne dreje op til 4,5 grader. Senere opgraderes det til 10 grader.
De først producered­e Eqs’ere med baghjulsst­yring vil kunne dreje op til 4,5 grader. Senere opgraderes det til 10 grader.
 ??  ?? EQS snart er klar med ratbetjent delvist selvkørend­e funktion (Drive Pilot), som er niveau tre i selvkørend­e teknologi.
EQS snart er klar med ratbetjent delvist selvkørend­e funktion (Drive Pilot), som er niveau tre i selvkørend­e teknologi.
 ??  ??
 ??  ?? Normalt vil man finde bagageplad­s i fronten af bilen, men i EQS er det lukket af til fordel for aerodynami­kken.
Normalt vil man finde bagageplad­s i fronten af bilen, men i EQS er det lukket af til fordel for aerodynami­kken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Opel Manta B er en motorvejsc­ruiser med god affjedring­skomfort, men de rammeløse sideruder giver susen i kabinen. 23.000 KM Den flotte sølvgrå Opel Manta B fra 1980 er unik med kun én ejer og bare 23.000 km på taelleren.
Opel Manta B er en motorvejsc­ruiser med god affjedring­skomfort, men de rammeløse sideruder giver susen i kabinen. 23.000 KM Den flotte sølvgrå Opel Manta B fra 1980 er unik med kun én ejer og bare 23.000 km på taelleren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark