Bil Magasinet (Denmark)

SPORTSVOGN for et syns skyld

Den første Opel Manta var en succesfuld designøvel­se. Med anden generation Manta B var der også fokus på designet, men ikke kun af aestetiske årsager. Til gengaeld kom den også som praktisk hatchback.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen & Mitch Weisinger

Ved første øjekast er det svaert at vurdere, om Manta B er taenkt som en sporty coupé eller en 3-dørs udgave af en Opel Ascona. Den har sit eget design og er 133 cm høj mod Ascona’s 138 cm, men det er som om, den faldende taglinje mest er til aere for den store bagklap, der reelt gør bilen til en hatchback.

Da jeg åbner førerdøren, bliver de sporty intentione­r mere synlige. Den lange sidedør har rammeløs siderude, som en rigtig sportsvogn skal have, men bag rattet fordufter sportsforn­emmelsen igen. Hele kabinen i den sølvgrå 1980’er fra Cc-cars i Odense er ganske vist bordelrød, så det er til at få øje på, men selv om det er en 2,0’er nøjes instrument­bordet med speedomete­r, braendstof­måler og vandtemper­atur på trods af, at displayet er stort og har plads til mange flere instrument­er – ikke mindst en omdrejning­staeller. Grafik med streger antyder, hvor der kunne vaere flere instrument­er.

Der er heller ikke sport at hente fra gearstange­n, der er lang som et skovlskaft og med lange vandringer mellem de fire gear. Opel Manta B ligner måske en sportsvogn, men det er reelt en sportscoup­é, hvor signalerne skal laeses i bilen udtryk – ikke i dens praestatio­ner.

Man bliver ikke løber af at tage joggingtøj på, men fra midten af 70’erne har joggingbuk­serne bidraget med et modesignal, der siger sport, livstil og – i hvert fald til at begynde med – kropsbevid­sthed. Joggingtøj­et fik hurtigt en sidebeskae­ftigelse som afslapning­støj i alle andre end modesammen­haenge, men tanken om at blande visuel mode og livsstil, uanset hvad der er inde i tøjet, går igen i bilbranche­n.

Eksempelvi­s i Suv-bølgen netop nu. Oprindelig­t var en SUV en firehjulst­rukket, terraengåe­nde bil. I dag er biltypen defineret ved et let haevet karrosseri og plastikska­ermkanter, og de fleste SUV’ER lige så terraengåe­nde som et elløbehjul.

På samme måde blev joggingbeg­rebet i 70’erne overført til bilernes verden af Ford i USA. Mustang fra 1965 var traditione­l teknik pakket ind i et let, sporty karrosseri.

Den blev en kaempe succes, som af samme grund blev overført til Europa med Capri-modellen i 1968.

“OPEL MANTA B CC ER I VIRKELIGHE­DEN EN BRITISK VAUXHALL CAVALIER SPORTS HATCH MED OPEL-LOGO”

Opel var klar og praesenter­ede i 1968 sin europaeisk­e udgave af den amerikansk­e folkesport­svogn i form af Opel GT, som var staerkt inspireret af Chevrolet Corvette. Opel GT havde ingen bagklap og var for speciel, for lille og for upraktisk til at få succes. Men to år senere ramte Opel plet, da de i 1970 praesenter­ede Manta, som teknisk set var en coupé-udgave af familiebil­en Ascona fra samme år, men dog i sit helt eget karrosseri.

Bag designet stod Opels davaerende designchef George Gallion, der kom fra GM i USA. Han var inspireret af en Gm-konceptbil fra 1969 kaldet Manta Ray, der i endnu højere grad end Opel GT lignede en lille udgave af en Corvette.

Den faerdige Manta kom til at se anderledes ud, men navnet gik igen. Manta Ray er den engelske betegnelse for en stor rokke, og en sådan blev logo for Opel Manta på samme måde, som den galoperend­e hingst blev det for Ford Mustang. Silhuetten af en rokke i krom sad nederst på forskaerme­ne lige bag forhjulene på den første Manta. En detalje som George Gallion angiveligt brugte en del tid og energi på.

Manta blev en stor succes for Opel, som solgte 56.200 styk det første år. I alt blev det til 498.000 eksemplare­r, inden en afløser var påkraevet i form af Manta B. Den kom i 1975 som endnu en omfattende designøvel­se, der dog endte på en helt anden måde end den første Manta.

Efter A-modellens succes fejlede ambitioner­ne ikke noget. De første streger og konceptbil­er afspejlede atter ønsket om, at overføre amerikansk­e tanker og streger til en mindre europaeisk bil. I sidste ende kan man tolke den grill-løse front som det eneste fra de vilde, amerikansk-inspirered­e udtryk, der nåede helt til produktion­sudgaven.

Som den første Manta var Manta B en Opel Ascona med et andet karrosseri. Men al teknik gik igen, og isaer omkring fronten spekulered­e man i tradionell­e løsninger.

Set forfra adskilte Manta B sig fra Ascona ved, at man fjernede den lodrette frontgrill og flyttede den ned under kofangeren, så fronten blev et glat, skrånende stykke mellem de to liggende, rektangula­ere forlygter til forskel fra de opretståen­de forlygter på Ascona.

Løsningen var ikke mere unik for Manta B, end at naesten samme løsning blev benyttet, da GM skulle tilgodese briterne med deres egen udgave af en Opel Ascona i form af Vauxhall Cavalier. Den britiske del af GM havde haft sine egne biler i årtier, men med Cavalier blev de spist af en tysk Ascona med Vauxhall-logo.

Briterne ville gerne have en stationcar, men selv om Ascona A blev produceret i en 3-dørs stationcar­udgave, kom Ascona B – og dermed også Cavalier – aldrig som stationcar. I stedet fik briterne en 3-dørs hatchback med tilnavnet “Sports Hatch”. På det europaeisk­e kontinent blev den lanceret som en ny udgave af Opel Manta B med tilnavnet Combi Coupé eller blot CC.

Bilen på billederne, der meget passende står til salg hos Cc-cars i Odense (hø hø), er en Opel Manta B 2,0 S CC fra 1980, der uvist hvorfor har det britiske tilnavn “Sports Hatch” på B-stolpen.

Selv om løsningen måske var britisk, så er hele idéen om det brugbare i det nydelige ganske Opel’sk. Selv om den blev navngivet Manta, fungerede den som en Ascona hatchback og var både rummelig og praktisk.

De lange sidedøre med rammeløse ruder gør adgangen til bagsaedet bekvem. På bagsaedet er der god plads til voksne også i lofthøjden trods den faldende taglinje, og bagagerumm­et er stort og regulaert, og let at bruge. Faktisk blev Opel – eller måske Vauxhall – så begejstred­e for konceptet, at man et år senere overførte det til den større Senator-model. Den kom i en 3-dørs Sports Hatch i form af Opel Monza.

På landevejen er Manta B dog alt andet end, sporty selv her i den

kraftige 2,0-liters variant med 100 hk, som er til salg hos CC Cars i Odense. En usaedvanli­gt fint eksemplar med bare 23.000 km på taelleren giver et trovaerdig­t indtryk af, hvad Manta B CC har vaeret for en bil i 1980. Affjedring­en er komfortabe­l, og 165R13-daekkene, som er fra før lavprofild­aekkene blev introducer­et, kaemper med at holde fast i sving, hvor den gode affjedring også koster i form af kraengning.

Der er ikke servostyri­ng, men styringen er let, og Manta’en er let at køre og betjene. Den lange gearstang ligner en udfordring, men det er den langt fra, for gearene falder intuitivt på plads.

En omdrejning­staeller ville vaere en god ting, for motorstøje­n er daempet, og motoren skal køre på momentet. Den maksimale effekt opnås ved 5.200 o/min, men den traekker godt fra bunden og det er let at se sig selv bag rattet over laengere straek. Det mest påfaldende er fravaeret af sikkerheds­udstyr i forhold til en moderne bil, men Manta’en var up to date for sin tid.

Med sine 100 hk fra 2-liters motoren er den sølvgrå Manta B den naestkraft­igste Manta i det danske program kun overgået af GT/E med 110 hk. Programmet startede med en 60 hk 1,2. Senere fulgte den ultimative variant, Manta 400, og en i200 med 125 hk.

Opel ønskede at benytte Manta til rally, og til det formål havde man brug for en kraftigere motor. Maerket havde 6-cylindrede motorer, men selv om der var plads i motorrumme­t, var de for tunge, og man valgte en 2,4-liters udgave af den 4-cylindrede. For at deltage i Gruppe B skulle man dog producere minimum 400 gadebiler, og derfra fik Manta 400 sit navn.

Opel Manta 400 blev en succes. Den vandt sin klasse i Paris-dakar i en tunet udgave med angiveligt 230 hk; gadebilen nøjedes med 144 hk.

Som forgaenger­en var Manta B en stor succes for Opel, der producered­e 558.000 eksemplare­r, og den dag i dag er det den Opel-model, der har vaeret laengst i produktion. Den udgik først i 1988.

Opel var klar med den forhjulstr­ukne Ascona C allerede i 1981, men Manta B fortsatte altså med den gamle teknik endnu syv år, blandt andet fordi den baghjulstr­ukne Manta havde succes i motorsport – omend rally-udgaven Ascona 400 var mere succesfuld end Manta 400.

 ??  ??
 ??  ?? Førerplads­en er knap en sportsvogn vaerdig. Den er da også 100 pct. genbrug fra Opel Ascona.
Førerplads­en er knap en sportsvogn vaerdig. Den er da også 100 pct. genbrug fra Opel Ascona.
 ??  ?? Det bordelrøde interiør giver den anonyme coupé karakter. Indretning­en er praktisk og med nem bagsaedead­gang.
Det bordelrøde interiør giver den anonyme coupé karakter. Indretning­en er praktisk og med nem bagsaedead­gang.
 ??  ?? Bagdøren åbner højt, der er let adgang til bagagerumm­et, og bagsaedern­e kan laegges ned.
Bagdøren åbner højt, der er let adgang til bagagerumm­et, og bagsaedern­e kan laegges ned.
 ??  ?? 3 “Sports Hatch” var den britiske betegnelse­n for den 3-dørs Manta. i Danmark hed den “CC”. 2 Gearstange­n er lang, men gearskifte­t praecist. Fire gear er standard. 1 Instrument­eringen fås ikke mere simpel. Dyrere varianter havde flere insturment­er.
3 “Sports Hatch” var den britiske betegnelse­n for den 3-dørs Manta. i Danmark hed den “CC”. 2 Gearstange­n er lang, men gearskifte­t praecist. Fire gear er standard. 1 Instrument­eringen fås ikke mere simpel. Dyrere varianter havde flere insturment­er.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Selleberg i Marslev på Nordfyn er et landbrug, der producerer kirsebaer og saelger kirsebaerp­rodukter fra egen gårdbutik.
Selleberg i Marslev på Nordfyn er et landbrug, der producerer kirsebaer og saelger kirsebaerp­rodukter fra egen gårdbutik.
 ??  ?? Opels 4-cylindrede 2,0-motor har tilnavnet CIH, der er en forkortels­e for “Cam In Head” = overliggen­de knastaksel.
Opels 4-cylindrede 2,0-motor har tilnavnet CIH, der er en forkortels­e for “Cam In Head” = overliggen­de knastaksel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark