Bil Magasinet (Denmark)

Den franske sprinter

Franske GTI’ER er legendaris­ke for køreglaede, men mindre for pålideligh­ed. Er en Peugeot 308 GTI et godt brugtkøb, eller skal du løbe skrigende bort?

-

Blaeseren snurrer på fuld knald. Det er en varm dag, og turboen, som er hemmelighe­den bag de i alt 272 hestekraef­ter fra bare 1,6 liter, skaber varme nok til, at du kan bage croissante­r i motorrumme­t. Det gør vi ikke i dag, for et par hurtige ture på et par forladte veje er alt, det bliver til. Det er dog nok til at maerke, at undervogne­n er fast og styringen kontant – GTI er trods alt 11 mm lavere og fjedrene 50 procent hårdere.

Du maerker hurtigt, at de 272 hestekraef­ter faktisk er hjemme. For mens 308 GTI måske ikke er lige så let og vaever som legenderne 205 GTI, 106 Rallye og 306 GTI-6, så giver turboen et helt andet skub. Når skovlhjule­ne først får blaest liv i motorblokk­en omkring 1.500 o/min, er det med at holde fast i rattet. 308 GTI stormer frem, som havde den en revolution i haelene. 100 km/t rundes på seks sekunder ligeud, og det sker med noget mere dramatik – og kunstig motorlyd – end det meste, du kan møde på danske landeveje. Og apropos landeveje, så skal du ikke forvente at møde en 308 GTI lige foreløbigt. Lige nu findes der kun én til salg i Danmark, så vi er kørt til C.A. Larsen i Odense for at låne den. Den er fra 2015, har kørt 47.000 km og koster 279.900 kr.

Det fulde navn er faktisk Peugeot 308 GTI 270 Performanc­e – på andre markeder findes der nemlig en variant med 250 hestekraef­ter. I Danmark kan man kun få den kraftige variant, som ud over højere ydelse også har et mekanisk Torsen-spaerredif­ferentiale, som mere effektivt kan overføre kraefterne til asfalten, samt 380 mm store og effektive forbremser fra Alcon.

Motoren er på bare 1,6 liter og ud af en motorfamil­ie, som også er at finde i BMW og Mini’s mindste modeller – og ikke altid har det bedste ry. Peugeot Sport, som også står bag blandt andet deres Le Mans-racer, har tryllet med netop denne variant med modelkoden EP6FDTR. Derfor har motoren smedede aluminiums-stempler fra Mahle, forstaerke­t motorblok, sports-udstødning­smanifold og et highflow indsprøjtn­ingssystem, som tilsammen giver den høje litereffek­t. Men det er også motoren, som er største udfordring for 308 GTI.

Flere ejere har oplevet, at den har tendens til at hakke, som om der er ’huller’ i effekten. Det kan skyldes flere ting, men kan ofte afhjaelpes med nye taendrør, som også er en del af den årlige service. Det er dog ikke altid tilstraekk­eligt, og så kan det også vaere nødvendigt at skifte de fire taendspole­r, som samlet koster 2.248 kr. plus montering. Er det ikke tilstraekk­eligt, er højtryks

VIDSTE DU? Man kunne bestille 308 GTI i en unik Coupe Franche-lakering, hvor forenden var rød, blå eller hvid, og bagenden sort. Den er sjaelden i dag, for merprisen var over 20.000 kr.

benzinpump­en kendt for at vaere skrøbelig, og den kan vaere lidt mere pebret.

Nu vi snakker om pebret, så tjek de forreste skiver på den bil, du er ved at købe. De må ikke vaere rustne eller misfarvede af for høj varme, og der må ikke vaere vibratione­r i bremsepeda­len som følge af skaeve skiver. Det er ikke, fordi bremserne er specielt udsatte, men de er forfaerdel­igt dyre, fordi de ikke er normale hyldevarer. Én enkelt skive koster 5.961 kr. Skal du have skiftet skiver og klodser foran, løber prisen op i 14.734 kr., og det er uden selve monteringe­n. Tjek dem derfor grundigt inden et potentielt køb.

Egentlig er der ikke mange alvorlige mekaniske problemer, men 308 GTI ville ikke vaere en rigtig fransk bil, hvis ikke der var udfordring­er med elektronik­ken. Det gaelder både det småirriter­ende og langsomme infotainme­ntsystem, som betjener alt i kabinen. I 2018 fik hele 308serien et facelift med en hurtigere processor og Apple Carplay, som gør bilen nemmere at leve med. Der kan også vaere problemer med den nøglefri adgang: Nogle kunder har måtte få nøglen omprogramm­eret, før den virkede til bilen, og det anbefales, at man ikke har to nøgler i bilen samtidig.

Samlet set behøver du altså ikke vaere så frygtsom for at eje den hårdtpumpe­de franskmand, som dog aldrig har opnået helt samme kultstatus som nogle af Gtikollege­rne. Måske derfor der kun er ét eksemplar til salg i Danmark, og det afspejler sig i prisen. Derfor ville jeg også lige kigge efter konkurrent­erne, for en tilsvarend­e Volkswagen Golf GTI, Ford Focus ST eller Seat Leon Cupra er typisk noget billigere.

 ??  ?? ▲
Denne Peugeot 308 GTI 270 Performanc­e står til salg hos C.A. Larsen i Odense og koster 279.900 kr.
▲ Denne Peugeot 308 GTI 270 Performanc­e står til salg hos C.A. Larsen i Odense og koster 279.900 kr.
 ??  ?? Med 420 liter er her mere plads i bagagerumm­et end i konkurrent­erne. Bagsaedepl­adsen er sparsom. Peugeot’s ingeniører må have prioritere­t bagagerum fremfor benplads.de sportslige saeder i 308 GTI stjaeler endnu mere plads.
Med 420 liter er her mere plads i bagagerumm­et end i konkurrent­erne. Bagsaedepl­adsen er sparsom. Peugeot’s ingeniører må have prioritere­t bagagerum fremfor benplads.de sportslige saeder i 308 GTI stjaeler endnu mere plads.
 ??  ?? GTI er saenket 11 mm og har dybere spoiler, men kan bruges til hverdag.
GTI er saenket 11 mm og har dybere spoiler, men kan bruges til hverdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark