Bil Magasinet (Denmark)

Billige elkraefter

- Tekst Mikkel Thomsager Foto Søren Juul

Du kan studere BMW X5-programmet laenge, men reelt er der kun én fornuftig variant at vaelge lige nu. Til gengaeld får du masser af effekt.

Der er kuk i afgiftsreg­lerne. Opladnings­hybrider favorisere­s voldsomt og gør stort set alle andre varianter af bilmodelle­r til dårlige valg. Isaer hvis du leder i prestigekl­assen blandt dyrere biler som BMW X5.

Den mindste diesel i det danske program stiller med 286 hk for 1.072.250 kr. Vaelger man X5 45e, som er en benzin/el opladnings­hybrid med en systemydel­se på 394 hk, slipper man med 873.399 kr. Altså får man godt 100 hk ekstra for knap 200.000 kr. mindre.

Forklaring­en i tilfaeldet BMW X5 er et braendstof­forbrug i Wltpnormen på 83,3 km/l og et Co2udslip på kun 27 g/km. Det reelle forbrug afhaenger 100 pct. af kørestil og ihaerdighe­d ved ladestande­ren. Kører du kun på el, kan benzinforb­ruget saenkes til ingenting, men lader du aldrig, vil SUV’EN naeppe køre mere end 10 km/l.

Faktisk blev det til 9,8 km/l over 350 km med almindelig kørsel og start uden el på batteriet. Til gengaeld kan X5 45e køre langt udelukkend­e på el.

X5 benytter samme pluginhybr­idteknik som den 6cylindred­e BMW 545e. Det vil sige en benzinraek­kemotor kombineret med en 113hestes elmotor – i forhold til 545e er batteriet her dobbelt så stort (24 kwh).

Med en køreklar kampvaegt på 2,5 ton er raekkevidd­en på el angivet til 83 km. Under testen gav et fuldt opladet batteri el til 65 km, men til gengaeld er der tale om helt reel elkørsel: Plugintekn­ikken tager sig nemlig også af kabinens ventilatio­nsanlaeg, så man kan køle eller varme kabinen uden at den 6cylindred­e benzinmoto­r starter.

Har man et beskedent dagligt kørselsbeh­ov, kan man altså vitterlig komme langt over de angivne 83,3 km/l.

Det lyder som både is og kager til frokost, men der er en pris at betale: Det store batteri fylder i bagagerumm­et, hvor gulvet er let haevet. Det koster faktisk 150 liter af kapacitete­n, som er reduceret til 500 liter. Under gulvet er der ingen kaelder og kun lige plads til et par ladekabler.

Desuden tynger batteriern­e. Den køreklare vaegt er 2.510 kg, hvilket er 335 kg mere end varianten med samme benzinmoto­r men uden elmotor og lithiumbat­teri. På trods af drivlinens samlede ydelse på maksimalt 394 hk og en accelerati­onstid fra 0100 km/t på 5,6 sekunder, så føles bilen tung. Den reagerer villigt, men det er som om, det store karrosseri halter lidt efter.

 ??  ??
 ??  ?? ▲ Mens batteriern­e fylder i bagagerumm­et, er resten af kabinen intakt og uaendret.
▶ X5 fås med to ekstra saeder i bagagerumm­et, men ikke i Phev-varianten.
▲ Mens batteriern­e fylder i bagagerumm­et, er resten af kabinen intakt og uaendret. ▶ X5 fås med to ekstra saeder i bagagerumm­et, men ikke i Phev-varianten.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark