Bil Magasinet (Denmark)

“DET NYE MATERIALE MINDER OM LAEDER OG HAR EN BLØD STRUKTUR LIDT SOM LYST NAPPALAEDE­R”

Robin Page er som designchef for Volvo Cars ansvarlig for at forske i og udvikle nye baeredygti­ge materialer.

- Tekst Steen Bachmann Foto PR

Hvad er planen?

“Volvo Cars har taget en beslutning om, at alle fremtidige biler skal vaere fri for brug af laeder. Vi vil i stedet bruge syntetiske materialer, som langt hen ad vejen vil blive fremstille­t af genbrugsma­terialer. Vi bruger 100 pct. genbrugte plastikfla­sker i måtter, på døre og på instrument­borde. Det gaelder også himmel og armlaen, altså en stor del af interiøret. Bilen skal vaere 100 pct. fri for laeder.”

Hvad vil I sige til en kunde, der vil købe en ny Volvo XC90 med lyst, beigefarve­t laeder?

“Vi vil opfordre hende eller ham til at se på de nye materialer, som i mange tilfaelde har en mere laekker fornemmels­e end laeder. For eksempel vores nye Nordico-materiale, som minder meget om laeder og har en blød struktur lidt som tykt, lyst nappalaede­r. Trenden mod mere baeredygti­ge materialer vil brede sig fra mode- til bilindustr­ien, og Volvo skal gå forrest.”

Hvad er problemet med laeder?

“Der er flere. Vi er bekymrede for afskovning for at dyrke foder til kvaegopdra­et og ved, at kvaeg er en af de største kilder til Co2-udslip. Vi er også bekymrede for dyrevelfae­rd, så vi slår flere fluer med ét smaek ved at undgå laeder. 83 pct. af vore kunder i Sverige og 77 pct. i Storbritan­nien mener, at dyrevelfae­rd er vigtigt for dem.”

Hvordan sikrer I, at materialer­ne bevarer sine egenskaber, selv om man parkerer en Volvo i Dubai i solen og glemmer den et par dage? “Der gaelder de samme krav som til alle andre materialer. Vi tester i op til 50 graders varme i Arizona og ned til -40 grader ved Nordkap. Genbrugspl­ast opfører sig som almindelig plast ved ekstreme temperatur­forskelle.”

Er det spaendende at udvikle nye materialer? “Det er det! Nogle nye materialer er faktisk nemmere at forme og dermed mere alsidige. Det vil kunne gøre produktion­en mere effektiv.”

Den dag, min Volvo 740 GL fyldte 30 år, begyndte plastikken på instrument­bordet at flaekke. Hvordan kan I sikre holdbarhed­en på nye materialer? “De gennemgår samme test som konvention­elle materialer, og vi har ikke fundet anledning til at aendre eller saenke vores kvalitetsk­rav. Det er svaert at få nye materialer igennem, fordi Volvo har nogle af verdens skrappeste krav.”

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark