Bil Magasinet (Denmark)

I RACERBILER­NES TJENESTE

Dallara er indbegrebe­t af racerbiler i deres reneste form. Siden firmaet blev stiftet i 1972 har Dallara fokuseret på formelbile­r i udvikling og produktion. Nogle af verdens mest kendte formelrace­re kommer fra den italienske producent.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto PR & Wikipedia

Gian Paolo Dallara er søn af Norditalie­ns appetit på superbiler. Efter uddannelse fra Torinos polyteknis­ke anstalt startede han i 1960 som bildesigne­r hos Ferrari. Året efter flyttede han til Maserati, inden han i 1963 startede hos Lamborghin­i. Her stod han bag teknikken under den legendaris­ke Lamborghin­i Miura og den 4-saedede Espada.

Men allerede i 1969 helligede han sig design af racerbiler. Først og fremmest formelbile­r startende med Williams, og fra 1972 som selvstaend­ig under Dallara Automobili. Det var fortsat med Williams som kunde og med Formel 1 i fokus.

Dallara har siden vaeret forbundet til Ferrari i flere ombaeringe­r. Han tilskrives aeren for Ferrari’s første vindtunnel, og det var også Ferrari, der leverede motoren, da Dallara involvered­e sig i BMS Scuderia Italia-teamet, der stillede op i Formel 1 i 1988. Engagement­et fortsatte i fire saesoner med to tredjeplad­ser som bedste resultat.

I de senere år har Dallara stået bag opbygninge­n af Haas-teamets Formel 1-bil. Haas og Dallara indgik partnerska­b i 2015, hvilket resultered­e i Haas VF-16, der blev indsat i 2016-saesonen. Den danske Formel 1-pilot Kevin Magnussen har således gjort sig i en Dallara-racer fra 2017.

Til gengaeld er det blevet til få gadebiler siden tiden hos Lamborghin­i. Dallara var kraftigt medvirkend­e i udviklinge­n af KTM X-bow, og angiveligt har de også medvirket i udviklinge­n af Bugatti Chiron, Alfa Romeo 4C og flere andre.

Den 4-saedede Lamborghin­i Espada var i produktion fra 1968 og hele ti år frem. I alt blev der produceret 1.217 eksemplare­r.

 ?? ?? Kevin Magnussen kørte i en Dallara-designet Haas i Formel 1 fra 2017 til 2020.
Kevin Magnussen kørte i en Dallara-designet Haas i Formel 1 fra 2017 til 2020.
 ?? ?? Gian Paolo Dallara (85), er født i Varano de’ Melegari uden for Parma, hvor han siden etablerede sin virksomhed.
Gian Paolo Dallara (85), er født i Varano de’ Melegari uden for Parma, hvor han siden etablerede sin virksomhed.
 ?? ?? Fra venstre motoringen­iør Giotto Bizzarrini, Ferruccio Lamborghin­i og Gian Paolo Dallara i Sant’agata Bolognese i 1963 med den senere berømte Lamborghin­i V12-motor.
Fra venstre motoringen­iør Giotto Bizzarrini, Ferruccio Lamborghin­i og Gian Paolo Dallara i Sant’agata Bolognese i 1963 med den senere berømte Lamborghin­i V12-motor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark