Bil Magasinet (Denmark)

2 KØRSEL PÅ VEJ

-

Det er påfaldende, at Bridgeston­e Blizzak LM005, der klarer sig enestående i glat føre under bremsetest­en, ikke klarer sig lige så godt på is og sneklaedt landevej. Her bliver det klart overgået af både Continenta­l og Michelin.

Men i alle tilfaelde klarer alle fire daek sig paent på sneklaedt vej, og ikke mindst på våd vej, hvor sommerdaek dog generelt vil gøre en bedre figur.

Generelt er vinterdaek – som navnet antyder – bedst til vinterkørs­el, og det vil helt enkelt sige, når friktionen på vejen bliver mindre, som følge af is eller sne på vejen.

De seneste vintre har vaeret milde i Danmark, og under vinteren 2020/21 var behovet for et vinterdaek begraenset til nogle få uger, selv om vi faktisk havde frost i laengere tid.

Men essensen af vinterdaek­ket er, at det klarer sig betydeligt bedre under normale vejforhold, end et sommerdaek klarer sig under vinterforh­old. Netop i den kombinatio­n er moderne vinterdaek blevet bedre og bedre.

Derfor kan man generelt sige om valg af vinterdaek, at man skal gå efter en af de nyeste modeller, og efter et kendt maerke. Den svenske test har ikke discountma­erker blandt de mellemeuro­paeiske daek, men i de andre vinterdaek­typer falder kinesisk producered­e daek helt igennem, samtidig med, at prisgevins­ten er blevet mindre.

I GISLAVED OG VED POLARCIRKL­EN

Vinterdaek­testen sker ad to omgange. Forårstest­en foretages i Gislaved ved Jönköping. Vintertest­en foretages i Arvidsjaur lige syd for polarcirkl­en. I begge tilfaelde på aflukkede baner. Pointskala­en går til 20.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark