Bil Magasinet (Denmark)

Farvel og tak til Exige

-

Trackday-specialist­en går på pension efter 21 år. Vi kører mod solnedgang­en i Lotus Exige Sport 390 Final Edition, der stempler ud med et brøl!

Lotus kommer i 2022 med den nye Emira, der ligner en reel Porsche 911-konkurrent. Den får en 4-cylindret tysk Amg-motor eller den gamle V6 Toyota-kvaern med kompressor. Den 2000 hk elektriske prototype Lotus Evija spøger også i kulissen og giver håb og bekymringe­r for os, der elsker de puritanske sportsvogn­e bygget ud fra Colin Chapmans letvaegtsf­ilosofi.

Men først skal vi tage afsked med Exige, den dedikerede trackday-kriger i en menneskeal­der.

Den sidste aftapning hedder Exige Final Edition. Den fås i tre varianter. Vi har fat i den “svageste”, Exige Sport 390, som for nogle år siden afløste Exige Sport 350. Med ny kalibrerin­g af kompressor­en lokkede Lotus dengang 52 heste ekstra heste ind i folden, så der er 402 hk til 1.213 kg bil.

Den første Exige havde kun 120 hk, den sidste stempler ud som en hårdt pumpet sportsvogn: 0-100 km/t tager

3,7 sekunder. Det er hurtigere end en Porsche Cayman 718 GT4 PDK, men i Exige skal du selv rykke gearene ind med en spinkel alugearsta­ng, der arbejder i en åben kulisse. Det ligner noget, der arbejder med stor praecision, men det kraever stadig lidt fingerspit­zgefühl under hurtige nedgearing­er og hael- og tå må på pedalerne, hvis du insisterer på at give mellemgas.

For de uindviede er det som at stige ind i en tidslomme: Startspaer­ren skal stadig frakobles manuelt, stikkontak­terne bag rattet er sidst set i en uddød Opel, Sony-radioen ligner noget, der spiller DJ Aligator i en laerlings VW

Golf II, og designet har ikke aendret sig meget, siden Serie 3 ramte gaden i 2013. Større akselafsta­nd og sporvidde gav dengang plads til en 3,5-liters V6-motor med kompressor fra Toyota i stedet for de 4-cylindrede motorer, modellen blev født med i år 2000.

For entusiaste­r er tingene, som de forventer i den lille sportsvogn, der blev sat i verden for at drille dyrere sportsvogn­e i sving på bekostning af luksus. Her er dog klimaanlae­g og laekker Alcantara rundt omkring i kabinen. Nye syninger på skålsaeder­ne, en “Final Edition” plakette på dørkarmen og en Tft-skaerm med digitale instrument­er i stedet for analoge markerer, at det her er enden af samlebånde­t for Exige.

Exige er stadig garant for en intens køreopleve­lse. Gennem en lille rude kan du se kompressor­en blive trukket af en rem og gasspjaeld­et arbejde, når du traeder på speederen. Det larmer, når asfalt og motor sender vibratione­r op gennem skålsaeder­ne, men du føler dig taet forbundet med bilen.

Styretøjet er naermest telepatisk, og undervogne­n med Eibach-fjedre og Bilstein-daempere holder den arrige bil fast på asfalten, når du sparker til V6’eren. Den går amok, når omdrejning­staelleren passerer 4.500 o/min, og et spjaeld åbner i udstødning­en. Brølet må kunne høres over hele Midtjyllan­d, da jeg endelig lukker op for hanerne et sikkert sted.

Et kvarter senere triller jeg artigt forbi en mand på en bred landevej mod Vejle, der med sammenbidt ansigtsmim­ik og baskende arme signaler “kør paent!”, selv om jeg triller forbi og først prygler Exige senere på dagen på Jyllandsri­ngen med en tid hos Trackdaykl­ubben. Stod det til mig, fik Exige et honnør med på den sidste rejse.

 ?? ?? ▲ Plaketten i dørkarmen, de digitale instrument­er og saederne afslører, at det her er en Exige af sidste aftapning.
▲ Plaketten i dørkarmen, de digitale instrument­er og saederne afslører, at det her er en Exige af sidste aftapning.
 ?? ?? ▶ Det giver et karakteris­tisk hvin i kabinen, når kompressor­en tvangsfodr­er V6’eren. Herligt!
▶ Det giver et karakteris­tisk hvin i kabinen, når kompressor­en tvangsfodr­er V6’eren. Herligt!
 ?? ?? ▶ Bag fede 10-egede letvaegtsf­aelge finder man 4-stemplede gule calipre fra AP Racing. De er sorte som standard.
▶ Bag fede 10-egede letvaegtsf­aelge finder man 4-stemplede gule calipre fra AP Racing. De er sorte som standard.
 ?? ?? ▶ Brinten påfyldes naesten ligesom en benzinbil. Det tager omtrent samme tid.
▶ Brinten påfyldes naesten ligesom en benzinbil. Det tager omtrent samme tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark