Bil Magasinet (Denmark)

RUMMELIG EL-MERCEDES

Volkswagen er klar med en ny Multivan, som er mere personbils­agtig, bedre udstyret og billigere end forgaenger­en. Den fås i Danmark udelukkend­e som plugin-hybrid med en samlet systemydel­se på 218 hk og en elektrisk raekkevidd­e på 49 km.

-

Trods den kompakte størrelse fås den nye Mercedes EQB med syv saeder. Den kommer i to varianter, som begge har et 66,5 kwh batteri, 4Matic firehjulst­raek og op til 419 km raekkevidd­e. En opladning til 80 pct. kan klares på en halv time.

Der er fuld fart på Mercedes, der sprøjter eldrevne Eq-modeller ud. Det er biler som EQC, EQV, EQS samt den kommende EQE. I den kompakte ende er den elektriske EQA, som blev lanceret sidste år, og den får i starten af 2022 følgeskab af EQB, der baseres på GLB og har samme mål og fleksible kabineindr­etning.

EQB har samme drivliner og udstyrspak­ker, som vi kender fra EQA. De optiske aendringer sammenlign­et med GLB er primaert lavet for at forbedre aerodynami­kken.

På fronten har EQB en sort lukket “kølergrill” med tvaergåend­e Ledlys og stor stjerne ligesom på de øvrige Eq-modeller. Faelgene, som fås op til 20”, er ligeledes optimeret for bedre aerodynami­k – der gerne skal veksles til raekkevidd­e.

Akselafsta­nden på 2,8 meter giver god plads i kabinen, hvor saedeindre­tningen, ligesom i GLB, er fleksibel. I basisversi­onen har EQB fem saeder. Som ekstraudst­yr fås en tredje saederaekk­e med to ekstra saeder, som dog er forbeholdt de små. Ifølge Mercedes skal du nok ikke vaere meget over 1,65 meter høj for at kunne vaere på bageste raekke. Det forhold kan vi bekraefte.

I praksis vil en ekstra saederaekk­e primaert anvendes, hvis der skal køres en børneflok til faellesfød­selsdage eller sportsstae­vner. Når saederne ikke bruges, foldes de sammen i bunden af bagagerumm­et.

Med syv saeder er laengdefor­skydning af bagsaedet op til 14 cm standard, mens det fås som ekstraudst­yr i den 5-saedes. Muligheden med syv saeder i en elbil er ellers begraenset til biler som kinesiske Maxus og Tesla Model X.

EQB fås ikke med anhaengert­raek, hvilket traekker ned i forhold til de ellers alsidige talenter. Der er dog mulighed for at laste op til 75 kg på taget.

Kabinekval­iteten er høj med gode materialer og fin betjening. Bag rattet er samme digitale løsning med en stor tvaergåend­e skaerm og Mbux-system, som kendes fra øvrige kompakte Mercedes-modeller. Det ser godt ud og fungerer, som det skal. Navigation­en er optimeret til elbildrift, så ruten kan

tage højde for raekkevidd­e og ladestatio­ner – udetempera­turens påvirkning af raekkevidd­en indregnes også.

I foråret 2022 kommer EQB til Danmark i to varianter: EQB 300 4Matic og EQB 350 4Matic. Den primaere forskel på de to er, at den kraftigste variant har højere ydelse og er hurtigere. Her klares 0-100 km/t på 6,2 sekunder, mens den lidt mindre skal bruge otte sekunder. Topfarten i begge varianter er begraenset til 160 km/t.

Batteristø­rrelse, raekkevidd­e og ladetid i hjemme- og hurtiglade­r er ens for begge – det vil sige henholdsvi­s 11 kw hjemme og 100 kw ude. En variant med forhjulstr­aek kommer senere og en long range-variant kommer formentlig også.

Køreegensk­aberne i EQB imponerer. Vi kører begge nuvaerende varianter på vejene rundt omkring Stuttgart og laegger saerligt maerke til den støjsvage kabine og gode komfort. Det maerkes tydeligt, at EQB 350 4Matic er kvikkest ved accelerati­oner. Firehjulst­raekket klaeder bilen og giver en god udnyttelse af kraefterne og et godt vejgreb.

Som standard har EQB blandt andet nødbremse og vejbaneass­istent. Yderligere assistents­ystemer kan tilkøbes,

og adaptiv undervogn er også en mulighed.

De danske priser, udstyrs- og ekstraudst­yrspakker er endnu ikke på plads, men EQB lander formentlig et sted mellem EQA- og EQC 4Matic, som står til hhv. 435.000 kr. og 589.900 kr. Udstyrspak­ker og styling vil i høj grad baseres på det, vi kender fra EQA, hvilket blandt andet giver mulighed for Amg-styling.

I stedet for at køre den nye Multivan videre på en Transporte­r-platform, baseres den på Mqb-platformen, som anvendes til de øvrige Vw-personbile­r lige fra Polo til Tiguan.

Det giver adgang til en bred vifte af avanceret teknologi, digitale indslag og assistents­ystemer. Men vigtigst af alt en plugin-hybriddriv­line, som med danske afgifter gør Multivan ehybrid vaesentlig­t billigere end forgaenger­en.

Platformsk­iftet betyder, at den nye Multivan er udviklet som en regulaer personbil. I forhold til forgaenger­en, er Multivan T7 laengere, bredere og lavere. Der er barberet syv cm af højden. Det er en fordel, når der skal parkeres i lavloftede parkerings­kaeldre. Den lavere højde maerkes heldigvis ikke i kabinen, hvor pladsen er øget i højden for de bagerste passagerer.

Multivan fås i en kort udgave på 4,98 m og laengere med 20 cm mere på bagenden. Begge udgaver har samme lange akselafsta­nd på 3,12 meter, så den lange har udelukkend­e bedre bagagerums­plads. Merprisen for den lange udgave er 13.000 kr. og giver mening, hvis samtlige saeder hyppigt anvendes.

Multivan er lidt af en schweizerk­niv. Ud over at have et yderst fleksibelt skinnesyst­em til saederne på 2. og 3. raekke, som muliggør, at stolene kan indrettes i et hav af kombinatio­nsmulighed­er, har VW udviklet et genialt multikonso­lbord, der kan placeres fleksibelt i hele kabinen laengde. Det glider nemt på skinnerne i gulvet og kan med få greb justeres i højden, aendres til et større bord, og der er rum til opbevaring.

Instrument­bordet er opdateret med fuld digitalise­ring kendt fra andre Vw-personbile­r. Fra en 10” infotainme­nt-skaerm betjenes de fleste funktioner, og et velindrett­et digitalt cockpit fuldender den digitale oplevelse bag rattet.

Afhaengig af udstyrsver­sion kan de bagerste skydedøre åbnes elbetjent med knapper på instrument­bordet. Udvendigt kan skydedøren­e åbnes med en viftende fod under døren.

Alle versioner kommer som standard med 6-trins DSG gearkasse. Den spil

ler fint sammen med bilens 1,4-liters TSI plugin-hybriddriv­line, som med 218 hk og 350 Nm virker haederligt til en bil af denne størrelse. Batteriet på 13 kwh giver – afhaengig af udstyrsver­sion – en elektrisk raekkevidd­e på op til 49 km. Bilen starter altid på el, og du kan – med el på batteriet – køre op til 140 km/t, før forbraendi­ngsmotoren slår til. Wltp-forbruget er opgivet til 58,8 km/l.

På testturen er det tydeligt, at den elektriske raekkevidd­e hurtigt får ben at gå på, når der køres i høj fart på motorvej. Trods aerodynami­ske forbedring­er er Multivan stadig en bil, der fylder noget i landskabet.

Køreopleve­lsen i Volkswagen Multivan er smooth, og skiftet mellem el- og forbraendi­ngsmotoren foregår stort set ubemaerket. Komforten imponerer, og bilen er behageligt støjdaempe­t. Ved høj fart på Autobahn er det også muligt at føre en normal samtale omme på de bagerste stoleraekk­er.

Multivan kommer i tre udstyrsver­sioner, og er fra basisversi­onen, der “bare” hedder Multivan, ganske godt udstyret. Den byder på fem saeder, digitalt cockpit, 10” touchskaer­m, skydedøre i begge sider, nøglefri start, elektrisk håndbremse og 17” letmetalfa­elge.

Multivan fås med adaptiv undervogn til 21.595 kr., og generelt er listen med assistent- og sikkerheds­systemer er lang – en af fordelene ved Mqb-platformen – herunder advarsel for krydsende biler ved venstresvi­ng eller advarsel, når bilen skal forlades, og der er fare ved udstigning. Travel assist med blandt andet vejbaneass­istent og et 360 graders områdekame­ra fås også.

VW Multivan lander hos de danske Volkswagen-forhandler­e til februar 2022. Privatleas­ing er muligt for Multivan med “Life”-udstyr med en udbetaling på 25.000 kr. og 5.495 kr. i månedlig ydelse.

 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret til Stuttgart af Mercedes-benz, der betalte transport og ophold.
Bil Magasinet var inviteret til Stuttgart af Mercedes-benz, der betalte transport og ophold.
 ?? ?? AUTOSTOLE Ved praesentat­ionen viste Mercedes, at der er plads til hele fem autostole i den alsidige EQB.
AUTOSTOLE Ved praesentat­ionen viste Mercedes, at der er plads til hele fem autostole i den alsidige EQB.
 ?? ?? Mercedes EQB er baseret på Glb-modellen. I Mercedes-hierarkiet står den mellem EQA og EQC.
Mercedes EQB er baseret på Glb-modellen. I Mercedes-hierarkiet står den mellem EQA og EQC.
 ?? ?? De to padler bag rattet kan bruges til at dosere bilens regenerati­on af energi i højere eller lavere grad.
De to padler bag rattet kan bruges til at dosere bilens regenerati­on af energi i højere eller lavere grad.
 ?? ??
 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret til Tyskland af Vw-importøren for at teste den nye Multivan.
Bil Magasinet var inviteret til Tyskland af Vw-importøren for at teste den nye Multivan.
 ?? ?? KØRSEL PÅ EL Som opladnings­hybrid med batteri på 13 kwh kan Multivan kører op til 49 km på el.
KØRSEL PÅ EL Som opladnings­hybrid med batteri på 13 kwh kan Multivan kører op til 49 km på el.
 ?? ?? Det geniale multikonso­lbord er ekstraudst­yr til 8.895 kr. men er vaerd at få med, da det øger anvendelig­heden.
Det geniale multikonso­lbord er ekstraudst­yr til 8.895 kr. men er vaerd at få med, da det øger anvendelig­heden.
 ?? ?? 1 Instrument­bordet er opdateret med fuld digitalise­ring kendt fra andre Vw-personbile­r. 2 Til at skabe lys og luft i kabinen er glastaget velkomment.
1 Instrument­bordet er opdateret med fuld digitalise­ring kendt fra andre Vw-personbile­r. 2 Til at skabe lys og luft i kabinen er glastaget velkomment.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark