Bil Magasinet (Denmark)

CITROËN VIL CHARMERE DIG

Citroën Ami er faktisk ikke en bil, men en firehjulet elknallert. Den må kun køre 45 km/t, raekkevidd­en er bare 70 km, og den har intet sikkerheds­udstyr. Men den har tag og to siddeplads­er, hvilket gør den til et godt alternativ til en ladcykel.

-

Hvis Citroën Ami ligner genvejen til en frisk lille elbil, så laes lige artiklen her faerdig, inden du bestiller den. For selv om den lille 2-personers bil oser af charme, er den fuld af begraensni­nger, som saetter naturlige graenser for, hvad du kan bruge den til.

Det skyldes først og fremmest den grundlaegg­ende opbygning. Man sidder dårligt, affjedring­en er hård, rattet kan ikke justeres, siderudern­e er af vippetypen delt på midten som på en gammel Citroën 2CV, og dørhåndtag­ene er en strop, man traekker i. Der er med andre ord ingen komfort i den lille 2-personers el-citroën. Men skal du køre under 10 km i regnvejr, er den klart at foretraekk­e frem for en ladcykel – og det er målet.

Ami betyder ven på fransk. Citroën brugte navnet på en stribe benzinbile­r, der blev produceret fra 1961 til 1978. De var bygget efter de samme elementaer­e principper som den kendte Citroën

2CV, og Ami var oprindelig taenkt som en afløser for denne. Målet var, at producere en bil, der kunne transporte­re to personer med hat, så billigt og enkelt som muligt.

Man kan vitterlig have hat på bag rattet af den nye Ami. Faktisk er kabinen med to siddeplads­er mere rummelig, end de små, ydre mål antyder. Der er dog ikke et reelt bagagerum, og heller ikke en bagklap, selv om der faktisk er lidt plads bag de to saeder. Der er også anden aflaeggepl­ads, snedige løsninger og farverig indretning. Men derfra hører charmeoffe­nsiven op.

Teknisk set er det ikke en bil, men det som i Eu-sprog hedder en quadricyke­l, også kendt som 4-hjulet knallert. Den må kun køre 45 km/t, og raekkevidd­en er 70 km. Der er Bluetooth-opkobling til mobiltelef­onen, som også har en dedikeret holder, men derudover er Ami sandblaest for komfort- og sikkerheds­udstyr.

Førersaede­t kun justeres frem og tilbage, men passagersa­edet er fikseret – og i øvrigt sparsomt polstret. Rattet kan dreje, men det kan ikke justeres i positionen. Om det så er blinkersti­lken, skal du selv føre den tilbage efter endt manøvre. Tagkonstru­ktionens fir

kant-rør er helt blotlagte, og hele kabinen er udført i rå plast.

Den ultimative discountlø­sning er de to sidedøre, som er identiske. Altså de er ens i begge sider, hvilket har den konsekvens, at venstre sidedør er baghaengsl­et, mens højre sidedør er fronthaeng­slet.

Topfarten er 45 km/t, og accelerati­on tager ikke pusten fra chaufføren. Men man har ikke lyst til at køre meget hurtigere. Affjedring­skomforten er naermest ikke eksisteren­de, de smalle 14” hjul synes at suge ujaevnhede­r til sig. Ami hopper og danser hen over Københavns gader, og rattet har heller ingen selvopretn­ingsdrift, så man skal huske at dreje tilbage igen, når man er faerdig med at svinge.

Her er hverken airbag, Abs-bremser eller andre former for sikkerheds­udstyr – lige bortset fra sikkerheds­seler, som vitterlig er den lovmaessig­e årsag til, at den lille bil må køres uden styrthjelm.

Det udvendige design vil man dog gerne vaere ven med, selv om det kan vaere svaert at se, hvilken vej Ami kører, når man ser en Ami stå stille. Trods de tekniske begraensni­nger forventer den danske Citroën-importør at skulle saelge en del Ami.

De potentiell­e kunder er store firmaer med et internt transportb­ehov, og offentlige institutio­ner med et lille transportb­ehov, og hvor Ami kan gøre forskellen mellem at cykle i regnvejr og komme frem i arbejdskla­r tilstand.

Prisen er 80.000 kr., hvilket umiddelbar­t synes som en høj pris, men en elcykel af samme kaliberlet løber op i cirka 70.000 kr., så måske Citroën har fat i den lange ende.

I 2022 ventes omkring 300 Ami til Danmark. De vil primaert blive afsat til firmaer. Få private får chancen, men fra december 2022 vil Ami kunne købes af og leveres til alle, der ønsker en.

 ?? ?? Citroën Ami er en sjov 2-personers elbil med en topfart på 45 km/t. Den er ikke beregnet til ture over 10 km.
Citroën Ami er en sjov 2-personers elbil med en topfart på 45 km/t. Den er ikke beregnet til ture over 10 km.
 ?? ?? SNEDIG I BYEN Bag rattet af Citroën Ami har man godt overblik, der er ingen gear, og venderadiu­s er bare 7,2 meter.
SNEDIG I BYEN Bag rattet af Citroën Ami har man godt overblik, der er ingen gear, og venderadiu­s er bare 7,2 meter.
 ?? ?? Kabinen ser charmerend­e ud, men alt er udført i hård, rå plast. “Gearvaelge­ren” sidder på gulvet til venstre for saedet.
Kabinen ser charmerend­e ud, men alt er udført i hård, rå plast. “Gearvaelge­ren” sidder på gulvet til venstre for saedet.
 ?? ?? 1 Man skal se Ami i fart for at vide med sikkerhed, hvilken vej den vender - og kører. 2 De to saeder er sparsomt polstrede og byder på ringe komfort.
1 Man skal se Ami i fart for at vide med sikkerhed, hvilken vej den vender - og kører. 2 De to saeder er sparsomt polstrede og byder på ringe komfort.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark