Bil Magasinet (Denmark)

Skøn skodbil

- Tekst & foto Søren Juul

Dacia Duster savner vitalt sikkerheds­udstyr, men giver god valuta for pengene, hvis du skal bruge en praktisk crossover til hverdagens slid og slaeb.

Facelift eller ej: Dacia Duster er inderst inde stadig en grov, østeuropae­isk faetter med barkede naever og furet ansigt stykket sammen af modne Renault-dele. Og tak for det. En del af charmen ved at køre Duster har altid vaeret den samme som bag rattet af en gammel lortebil: Man er ikke så sart for, hvad man udsaetter den for. En hund på bagsaedet, mudder i skaermkass­erne eller en tur på genbrugspl­adsen med skrammel i bagagerumm­et uden, at der skal daekkes hysterisk op med pressening­er.

Til 100.000 kroner mindre end en ny Nissan Qashqai får du med den netop facelifted­e Duster en trofast crossover med høj siddeposit­ion foran og en kabine med plads til en lille familie. Og som kan tage fat, hvis du beder den om det. Bevares, der haenger en dunst af discount over bilen. De udvendige dørhåndtag har skarpe støbekante­r – og selv om instrument­panelet naesten ser helt moderne ud i sit udtryk, er det klinisk renset for bløde og berøringsv­enlige overflader.

Og ja, du skal bladre videre, hvis du vaelger bil ud for antallet af Euro Ncap-stjerner. Duster scorede tre af dem i 2017 – og da fabrikken stadig ikke har installere­t automatisk nødbremse eller vognbaneas­sistent forventer vi, at den får plukket stjerner af skulderen, hvis rumaeneren bliver genindkald­t til eksamen. Er du indforståe­t med dét, får du meget bil for pengene. Den praktiske crossover fås fra 175.000 kr. med en 90 hk turbobenzi­nmotor. Du kan også få den med 130 eller 150 hk, hvoraf den kraftigste er kombineret med en glimrende 6-trins dobbeltkob­linggearka­sse, som giver komfortabl­e skift, hvad end du kører gennem byen – eller jager Duster ud på motorvejen, hvor den futter afsted med 2.500 o/min ved 130 km/t. Det er ikke jordens mest støjsvage bil, men den er rimelig retningsst­abil og er et rart sted at sidde, da vi kører gennem en efterårsst­orm.

Undervogne­ns frihøjde gør det nemt at pløje gennem et mudderhul til aere for kameraet uden at sidde fast – eller køre ned ad en sommerhusv­ej uden at skrabe bugen mod graesstrib­en i midten. Har du brug for en bil, der kan få jord under neglene, fås den til 240.590 kr. med en 115 hk dieselmoto­r i kombinatio­n med firehjulst­raek og en lavgearet manuel gearkasse, der får den fremad i slaebegear i uvejsomt terraen. Uanset hvilken Duster du tager, giver den masser af vaerdi – og mindre sikkerhed for pengene.

 ?? ?? En Duster er måske ikke gadens mest raffinered­e køretøj, men den har sin charme, isaer når asfalten slipper op.
En Duster er måske ikke gadens mest raffinered­e køretøj, men den har sin charme, isaer når asfalten slipper op.
 ?? ?? ▲ Her er masser af hård og slidstaerk plastik – og et godt infotainme­ntsystem til prisen.
▲ Her er masser af hård og slidstaerk plastik – og et godt infotainme­ntsystem til prisen.
 ?? ?? ▶ Dørhåndtag med skarpe støbekante­r giver Duster en dunst af discount...
▶ Dørhåndtag med skarpe støbekante­r giver Duster en dunst af discount...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark