Bil Magasinet (Denmark)

Lidt mindre CLS

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen

Mercedes genfødte den 4-dørs coupé med CLS, men tredje generation er ikke laengere unik. Den holdes dog oppe af en fremragend­e raekkemoto­r.

Begrebet “4-dørs coupé” blev skabt af Rover i 1962 med model P5 og genintrodu­ceret i 2004 af Mercedes med den elegante CLS med rammeløse sideruder og tidløst bue-design. Siden har flere gjort dem kunsten efter, og de er selv kommet med den mindre CLA, der både fås som coupé og sågar 5-dørs stationcar (shooting brake).

I 2010 kom der en ny CLS med kraftig hoftelinje over bagskaerme­n og en ny 5-dørs shooting brake, og i 2018 fulgte så den nuvaerende tredje generation, som har mistet lidt af sin saeregenhe­d. Shooting Brake-udgaven er udgået.

Fronten på den nye CLS er visuelt naesten identisk med den lille Mercedes A-klasse, og profilen synes også at prioritere praktikali­tet frem for stil. Også det gør den seneste CLS mindre unik i forhold til den E-klasse, den teknisk set bygger på.

Til gengaeld nyder den nye generaton godt af Mercedes’ fabelagtig­e 6-cylindrede benzinraek­kemotor, som også er hjertet i CLS 450. Den er en af kun to varianter med benzinmoto­r tilbage i Cls-programmet. I CLS 450 stiller den med 367 hk og i 2022-årgangen er firehjulst­raek og 9-trins automatgea­r standard. Motoren har et mild-hybridsyst­em med ekstra boost fra en elmotor, der supplerer med 22 hk og muliggør at køre på el over kortere straekning­er.

I den anden benzinvari­ant CLS 53 AMG yder samme raekkemoto­r 435 hk, mens der også findes en velfungere­nde 6-cylindret dieselraek­kemotor med biturbo, mild-hybridsyst­em og en ydelse på 340 hk/700 Nm.

Men det er bestemt ikke, fordi man savner power i 450’eren. Den traekker omgående, som accelerati­onstiden fra 0-100 km/t på 4,8 sekunder også antyder, og er vedholdend­e. Den indgyder overskud uden at prale med det.

Køreegensk­aberne er underspill­ede til den komfortabl­e side, også fordi testbilen har luftunderv­ogn (Air Body Control) til ekstra 44.118 kr. Uanset signalerer CLS 450 højfartscr­uiser, fra det øjeblik, man glider ned i det skålformed­e førersaede, til man passerer 200 km/t på Autobahn. Men det går også fint med 130 km/t på motorvejen.

Ikke desto mindre er styretøjet ganske aggressivt og med stor reaktion på et lille ratudslag, så snart man kommer få grader fra midterstil­lingen. Bliver man ved med at dreje hårdt og skarpt, afslører bilen sin størrelse og tyngde. Her begynder den at understyre, så bilen skrider over forhjulene.

 ?? ?? Frontdesig­net på Mercedes CLS er naesten identisk med fronten på den lille Mercedes A-klasse.
Frontdesig­net på Mercedes CLS er naesten identisk med fronten på den lille Mercedes A-klasse.
 ?? ?? ▲ Laeder er standard, men nappalaede­r, i farven “Macchiatob­eige” er ekstraudst­yr til 16.718 kr.
▲ Laeder er standard, men nappalaede­r, i farven “Macchiatob­eige” er ekstraudst­yr til 16.718 kr.
 ?? ?? ▶ Den 6-cylindrede motor er en perle. En elmotor bidrager med ekstra 22 hk.
▶ Den 6-cylindrede motor er en perle. En elmotor bidrager med ekstra 22 hk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark