Bil Magasinet (Denmark)

Elbil i løvens hule

Bil Magasinets langtidste­stbil, en Polestar 2 Long Range Dual Motor, har i vinterens koldeste måneder sneget sig ind på redaktions­chef Frederik T. Frey – redaktione­ns oktanpraed­ikant.

- Tekst & foto Frederik T. Frey

Hvornår er det mindst fedt at køre elbil? Nej, dette er ikke en variation af Storm P.-vittighede­n om, hvornår en Tuborg smager bedst. Min opfattelse er, at en elbil ofte viser sig følsom, og batteriets kapacitet kan blive humørsyg, når der er frost i luften – dét er ikke dens boldgade.

Det er med en vis portion skepsis, at jeg klikker låsen til den lysegrå svensk/kineser, som holder udenfor mit hus, op. Jeg hilses velkommen af en diodedans fra bilens baglygter, der straekker sig på tvaers af haekpartie­t.

Indvendigt bliver jeg forvisset om, at det er koldt udenfor... og indenfor. Solskaerme, loftslys og knapper omkring glastaget er daekket i langhåret rim, der får mig til at lede efter en frossen vandpyt under måtterne – der er heldigvis ingen tydelige fugtkilder.

Men hvad med batteriet? Jeg har mange gange vaeret ude for, at elbiler har tabt raekkevidd­e, og at el på deres batterier er “forsvundet” bare ved, at de stod ude om natten – det har ifølge mine uvidenskab­elige observatio­ner vaeret saerligt “slemt”, når vejret har vaeret koldt. At miste drivkraft og energikild­e natten over er ellers ikke noget, jeg er vant til – i det kvarter, jeg bor i, er der nemlig ingen nataktive tyveknaegt­e, der tømmer benzintank­ene på mine private biler for op til 10 pct. af braendstof­fet.

Polestar’en vågner til live, og på den digitale skaerm foran mig står 69 pct. batterikap­acitet og 290 km-raekkevidd­e – praecis det samme, som da jeg parkerede bilen for godt 12 timer siden. Mistroisk, som jeg er, taenker jeg: “Nå nå, den skal bare lige trille de første kilometer, så vil raekkevidd­emåleren styrtdykke hurtigere end Alberto Tomba ned ad en alpin skiløjpe.” Lufttemper­aturmålere­n viser fire grader under frysepunkt­et, så natten må have budt på taet på tocifrede minusgrade­r, men elbilen lader sig ikke maerke af nattens kølige behandling.

Kan jeg vide mig sikker på, at bilens software ikke daekker over det tab af raekkevidd­e, som jeg forudså? – eller at den og bilens mange computere er programmer­et til at vise konservati­ve estimater netop for at undgå de store hop i beregninge­rne? Nej, det kan jeg ikke. Men jeg kan bekraefte, at Polestar’en på intet tidspunkt havde store udsving i sine beregninge­r, og at den under udfordrend­e klima og skiftende kørselsmøn­ster levede op til mine forventnin­ger med beregninge­r, man tør stole på.

I mit stille sind håber jeg, at det er et udtryk for, at batteritek­nologien eller -isoleringe­n er blevet bedre, for selv om Polestar har puttet sukker på oplevelsen ved ladestande­ren med en velfungere­nde DR Tv-app, kender jeg ingen bilister, ud over elbilsejer­e, der finder sig i, at en procentdel af bilens drivmiddel “forsvinder” om natten.

 ?? ?? Elbilen er i redaktions­chefens garage på udebane og omgivet af fossilbile­r samt skilte og plakater med historisk motorsport.
Elbilen er i redaktions­chefens garage på udebane og omgivet af fossilbile­r samt skilte og plakater med historisk motorsport.
 ?? ?? Nøglen er et kiks. Den er for stor til at bo i bukselomme­n og har en traels, billig finish.
Nøglen er et kiks. Den er for stor til at bo i bukselomme­n og har en traels, billig finish.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark