Bil Magasinet (Denmark)

KOBLINGSSK­IFT MED TI TOMMELFING­RE...

- Tekst & foto Søren Juul

Bevaebnet med en udførlig Youtube-video, internette­ts billigste reservedel­e og diverse vaerktøj ryger den aldrende Peugeot 206 på redaktions­chefens vaerksteds­lift kl. 17 en fredag eftermidda­g...

Kl. 22: Aaaaaargh! Gearkassen naegter at forlade motorblokk­en, selv om vi følger Youtuberen’s guide slavisk...

Kl. 24: Gearkassen slipper endelig, da vi afmonterer katalysato­ren og en skjult bolt, som ikke optrådte på videoen...

Kl. 01: Panik! Den nye koblingspl­ade er lidt mindre end den gamle, men det er for sent at bestille nye dele. Den ryger i!

Kl. 04: Endelig faerdig! Operatione­n afsluttes med to liter billig gearolie til 133 kr. Den påfyldes oppefra gennem en tragt.

RØDTOP DEBUTERER I SORT/HVID

Op gennem 80’erne sloges Ferrari Testarossa indaedt med Lamborghin­i Countach om den farverige plakatplad­s på drengevaer­elserne – og indtog filmlaerre­det med Don Johnson bag rattet i kultserien, Miami Vice. Den italienske superbil med de karakteris­tiske sidegaelle­r, ét sidespejl og 390 hk fra en 12-cylindret boxermotor, debuterede i 1984 på efterårets store biludstill­ing i Paris. Laeserne af Bilen, Motor & Sport kunne op til jul savle over Pininfarin­a’s ikoniske design, der ramte nyhedssekt­ionen “netop nu” med et stort sort/hvid foto.

MEIN GOTT! 288 KM/T I EN AUDI?

Ved første øjekast ligner det, at chefredakt­øren har lokket en Audi Quattro Turbo op på svimlende hastighede­r. Det er dog bare digitalins­trumenteri­ngen, der blaerer sig, når taendingen slås til. Det bliver “kun” til 245 km/t i artiklen, hvor Flemming Haslund priser det permanente firehjulst­raek i fem modeller - og kører en tur med rallylegen­den Walter Röhrl.

HONDA CIVIC VAEKKER FØLELSER

Motorredak­tør Rogers Søgaard tester 3. generation Honda Civic i 31 dage og stempler den begejstret som en familiespo­rtsvogn med fraekke linjer. Med 85 hk fra en 1,5-liters benzinmoto­r til 800 kg egenvaegt spurter hatchback’en officielt til 100 km/t på 9,9 sek. Testholdet kan ikke lokke den under 11,7 sek, men det er stadig heftigt i 1984. Der er også ros til styretøjet og gearskifte­t, men det lille bagagerum og affjedring­en skaber lidt panderynke­r.

TURBODIESE­L ER GODT

Nu om dage repraesent­erer elbilerne ofte den nyeste teknologi på forsiden af Bil Magasinet. I 1984 ryddede Bilen, Motor & Sport forsiden til fire luksusseda­ner, der er udstyret med en turbolader, hvilket beviser, at en dieselmoto­r kan bruges uden for landbruget. Efter langture i Europa i BMW 524 td, Citroën CX 2,5 TD, Toyota Camry 1800 TD og Volvo 760 TD melder redaktione­n om kraefter nok til at kunne følge med i ydersporet på Autobahn – og kårer Volvo’en til en “sportslimo­usine”?!

TEMPOSTAT TIL FOLKET!

I dag kan du møde en fartpilot i en billig mikrobil. I 1983 skulle man ifølge Bilen, Motor & Sport op i de dyreste luksusbile­r for at “gøre speederfod­en arbejdsløs på landevejen”. Månedens “Billed-abc” viser i seks trin, hvordan perlegrusm­ekanikeren kan forvandle en Mazda 626 til en direktørvo­gn med store armbevaege­lser. Det kraever en tempostat fra VDO til 1.995 kr. – og en solid dosis selvtillid, når speederkab­let kappes over og parres med en mikroproce­ssor og en lille servomotor...

KAEK REKLAME FOR “SVINEKAM”

“Toyota’s avancerede 16-ventilede motor gør Corolla til en aegte fuldblodss­portsvogn”. Toyota’s selvtillid er på højde med Thorkild Thyrrings’ i 1983. Men godt set: Corolla AE86 Coupé med Twin Cam motor er kult i dag.

“HVER AF DE 85 HK HAR KUN 9,5 KG AT SLAEBE PÅ. DEN STYRER NAESTEN SOM EN SPORTSVOGN OG FJEDRER FULDT UD SOM EN SÅDAN.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Redaktions­chef Frederik T. Frey, er, som bladet i hans haender, fra 1984. Chefredakt­øren dengang, Flemming Haslund, er i øvrigt hans far.
Redaktions­chef Frederik T. Frey, er, som bladet i hans haender, fra 1984. Chefredakt­øren dengang, Flemming Haslund, er i øvrigt hans far.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark