Bil Magasinet (Denmark)

Repraesent­ant fra fortiden

Den firehjulst­rukne Cupra Leon med 310 hk burde vaere en af Bil Magasinet’s helt store darlings, men forløsning­en udebliver.

-

Cupra Leon VZ4 Sportstour­er er et bevis på, hvor meget bilerne har rykket sig de seneste tre år. Der var en gang, hvor en 310-hestes stationcar med firehjulst­raek ville få blodet til at pumpe ekstra hårdt gennem mine vener. Den følelse udeblev desvaerre fuldkommen efter en uge i testbilen fra Cupra – specielt fordi jeg blot kørte den i almindelig­e hverdagssi­tuationer og ikke på en lukket bane. Men nu er det formentlig også sådan, at langt de fleste Cupra Leon’er bliver kørt til hverdag.

Bevares, med en 0-100-tid på 4,9 sekunder er den kvik, men ikke vaesentlig hurtigere end en middelmådi­g elbil. Kombineret med et kønsløst lydspor fra forbraendi­ngsmotoren har jeg svaert ved at finde glaeden frem.

Der findes flere forskellig­e køreindsti­llinger, og via rattet kan man aktivere Cupra-mode. som er den vildeste. Den skaerper speederres­ponsen og strammer styretøjet en anelse op. I et forsøg på at gøre motoren mindre kønsløs fyldes kabinen med falsk motorlyd af vaerste skuffe. Lydsporet minder om noget, der hører til i videospill­et Gran Turismo 1 fra 1997, hvor man ikke gik helt så højt op i, at det skulle vaere virkelighe­dstro. Giver man Cupra Leon lidt at leve af, og finder nogle øde snoede landeveje, kan man godt maerke, at den blot slaeber på lige over 1.600 kg, hvor elbiler typisk er omkring 2.000 kg. De faerre kilogram giver Cupra mere adraethed. Kombineret med en god vaegtning i styretøjet findes der masser af køreglaede i Cupra Leon, men det kraever, at man aktivt “leder” efter den.

Er man på jagt efter en firehjulst­rukket stationcar med over 300 hk, kan det naermest ikke gøres billigere. Motoren er identisk med den i VW Golf R Variant, minus 10 hk og uden det saerlige bagdiffere­ntiale med to koblinger, som gør det muligt at drifte med bilen.

Kan du vaere foruden og se bort fra, at du ikke har et Vw-logo i fronten, er der en formue at spare. Med en fra-pris på 469.990 kr. for Cupra’en er det grinagtigt, at VW forlanger over 700.000 kr. for Golf R Variant. Man kan også gå en anden vej og spare yderligere penge ved at købe Cupra Leon som opladnings­hybrid med 245 hk. Den koster 379.990 kr. og vil i de fleste hverdagssi­tuationer klare skaerene lige så godt.

 ?? ?? Med over 600 liters bagagerum er Cupra Leon ikke blot hurtig, den er også super praktisk.
Med over 600 liters bagagerum er Cupra Leon ikke blot hurtig, den er også super praktisk.
 ?? ?? ▲
Styretøjet er et sted, hvor Leon udmaerker sig positivt med god vaegtning og feedback.
▲ Styretøjet er et sted, hvor Leon udmaerker sig positivt med god vaegtning og feedback.
 ?? ?? Det 7-trins DSG dobbeltkob­lingsgear fungerer også rigtig godt.
Det 7-trins DSG dobbeltkob­lingsgear fungerer også rigtig godt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark