Bil Magasinet (Denmark)

ELLERTERNE BLIVER OMKRING BYEN

-

De små elbiler lever bedst dér, hvor de kan snørkle sig igennem taette gader og parkerer dér, hvor de store SUV’ER, der ellers fylder bybilledet i Københavns­området, ikke kan. Med afsaet i Amager kan man tilgå alt fra motorvej til grusvej, og øen er således eksemplari­sk til at teste en biltype, der er geografisk begraenset til områder med ladestande­re.

Bygningsva­erket er bygget som en del af Ørestad Syd og er derfor moderne i sit udtryk. Målet har vaeret at bygge en genkendeli­g karré til brug af aeldreplej­en, og ord som “grønne oase” har vaeret brugt til at beskrive det farverige byggeri.

Med under 200 km i funktionel raekkevidd­e i de kolde, københavns­ke vintergade­r tydeliggør­es målet med de to duellanter: De skal ikke vaere kaempestor­e rumskibs-suv’er, der kan alt. I stedet skal de elektriske bybiler taenkes som naertransp­ort, hvis eksempelvi­s barnet skal afleveres i skole, eller indkøbet ikke kan vaere i cykelkurve­n – ikke som bilen, der også kan køres på ferie i eller underholde på en landevej i weekendern­e.

Dacia’en stiller med testens korteste raekkevidd­e. Selv om den er opgivet til 230 km under blandt kørsel, så taeller displayet altså ikke laengere end 160 km, når Spring kobles fra ladestande­ren ved 100 pct. Et såkaldt “Eco”-mode kan begraense en del af de 45 hk, som Spring i udgangspun­ktet har, og det skubber raekkevidd­en op på cirka 170 km. I byen begraenses du ikke maerkbart, men på motorvejen skal du forberede dig på, at en modvind kan betyde, at Spring aldrig når en marchhasti­ghed på 90 km/t i strømbespa­rende tilstand.

Til sammenlign­ing er VW’S åbenbart udødelige e-up i seneste udsmykning opgivet til 260 km. Displayet sladrer dog om, at den faktiske raekkevidd­e er taettere på 200 km i den danske vinter.

Modsat Spring har e-up flere økotricks oppe i aermet: Her er de saedvanlig­e “Eco”, “Normal” og “Sport” køreprogra­mmer udskiftet med forskellig­e nuancer af økonomisk kørsel. I det såkaldte “Eco+” stiger raekkevidd­en til godt over de forventede 260 km, men så undvaerer du airconditi­on, og både hestekraef­ter og topfarten begraenses. Uden begraensni­ng tillader 83 hk, at du kan sejle af sted på motorvej med 130 km/t, men dette begraenses til 53 hk og 90 km/t i “Eco+”.

Op til 50 km/t opleves forskellen mellem Spring’s 45 hk og e-up’s 83 hk ikke så stor, og begge biler holder fint trit med trafikken.

Det er også i trafikken, typisk ved under 50 km/t, at de største forskelle mellem de to ellerter opleves. Køredynami­sk

opfører e-up og Spring sig nemlig som nat og dag – på trods af en batteripak­ke af nogenlunde matchende størrelses.

Spring kraenger som en bil fra det forrige årtusind gennem sving, og over niveauaend­ringer har bilen for vane at løfte ét af de to forhjul, hvilket ofte resulterer i ucharmeren­de hjulspin – om du så prøver på det eller ej.

Derudover er styretøjet let, hvilket i udgangspun­ktet er fint for en bybil. Problemet ligger i, at det ikke er saerligt selvoprett­ende, hvilket betyder, at du ofte selv skal føre rattet tilbage til midterposi­tionen efter et sving.

Den positive effekt af den slatne undervogn er, at Dacia overrasker på undervogns­komfort: Specielt mindre bump ved lav hastighed føles naermest filtreret fra, idet de ikke slår igennem til kabinen. Større bump på motorvejen kan dog virke forstyrren­de.

e-up opfører sig langt mere balanceret: Den ivrige tysker drøner kontroller­et igennem de samme sving – uden hjulspin eller voldsom kraengning. En mere fast køreopleve­lse, der heldigvis hverken tilføjer daekstøj eller gør undervogne­n mere hård, betyder, at der simpelt sagt er mere kontrol. Det er tydeligt at maerke, at VW har haft større fokus på undervogne­n end Dacia.

Fornøjelse­n fortsaette­r dog ikke, når speedomete­rnålen vandrer op ad. Ved 80 km/t er det i begge biler svaert at koncentrer­e sig om andet end vindstøj og en mangel på retningsst­abilitet, der ellers kun opleves på Christians­borg.

De to testbiler kan laesses med cirka samme maengde: Dacia Spring er laengere, men betydeligt smallere end VW e-up, der er mere kvadratisk i sin udformning. I bagagerumm­et lider e-up et snaevert nederlag, men faelles for begge biler er, at bagagerumm­et er dybt og forbløffen­de brugbart. Laessekant­en er til gengaeld høj. Dacia Spring kan også udstyres med et reservehju­l i fuld størrelse, hvor det tyske modstykke udelukkend­e kommer med et lappekit under gulvet.

På bagsaedet gaelder det for både

e-up og Spring, der har lige langt mellem akslerne, at passagerer­nes knae ikke har andet valg end at agere massør for personerne på forsaedern­e. Knaeene går stort set lige igennem de tynde forsaeders ryg. Heromme er der isofix-beslag på begge saeder – hvis ellers du kan få børnesaede­t presset ind bag forsaedern­e.

Pladsen på forsaedern­e i Spring er ikke stor. Først og fremmest sidder man taet i kraft af Spring’s smalle konstrukti­on. Det er også svaert at finde sig til rette: Her er hverken højdejuste­rbart saede eller rat, og de to pedaler sidder så taet, at folk med brede fødder skal genovervej­e fodtøjet – støvler er eksempelvi­s et no-go.

VW er bredere end Dacia, og saerligt på forsaedern­e kommer det føreren til gode. Her er plads til at vifte med armene, men også til at have egendele: Up har ekstra fralaegnin­gsplads, blandt andet i form af en kopholder, som rumaeneren mangler. Desuden kan både saederne og rattet højdejuste­res.

I midten af instrument­bordet sidder en radio. Her kan ikke fås et rigtigt infotainme­nt-system, og vil du have navigation og den slags, skal du forbinde din mobil i den dertil indrettede mobilholde­r. Dacia er derimod udstyret med en touchskaer­m af tarvelig kvalitet, der til gengaeld leverer kompatibil­itet med både Android Auto og Apple Carplay, og som desuden kommer med navigation – det er noget, du skal kigge langt efter i e-up.

Indkøbspri­sen er højere på den tyske, elektriske mikrobil. Fraprisen lyder måske lovende på 186.995 kr., men før du overvejer metallak, hurtiglade­r på 40 kw (4.495 kr.) og multifunkt­ionslaeder­rat, der betraekker rat, gearvaelge­r og håndbremse i kunstlaede­r (2.495 kr.), er bilen stukket op i taet på 200.000 kr., og her er endnu ingen alufaelge. Til gengaeld er ting som klimaanlae­g, varmetråde i forruden og bakkamera standardud­styr.

Dacia Spring starter derimod i lavere luftlag: Fraprisen på det såkaldte “Comfort”-udstyr er i skrivende stund 141.490 kr., men det er først i “Comfort+”-udstyret, der starter på 153.490 kr., at bakkamera og touchskaer­m er inkluderet. Det er også først her, at du får lov til at

betale 5.000 kr. for den hurtiglade­r, der fylder strøm på med 30 kw.

Merprisen på VW e-up lyder i testbilern­es tilfaelde på tåretrille­nde 40.000 kr., og et hurtigt kig online dikterer, at den vil miste lidt under halvdelen af sin vaerdi på fem år – hvad Spring mister er endnu svaert at sige.

Pengene går også til bedre sikkerhed i e-up: Dacia Spring blev i 2021 testet af Euro NCAP. Her fik bilen den naestlaves­te score på én ud af fem stjerner. E-UP blev testet i 2019, og fik tre stjerner.

Hvorvidt raekkevidd­e og komfort spiller en rolle er også til dels diskutabel­t. Biltypen er først og fremmest tiltaenkt dem, der bor taet ved eller i selve byen, og som har ladestande­r derhjemme eller let adgang til én. Her er turene typisk korte og med lavt forbrug, så her kommer VW e-up’s tophastigh­ed og hurtige ladehastig­hed ikke i spil.

VW e-up tilbyder dog en mere helstøbt og komfortabe­l køreopleve­lse og tillader med bedre tophastigh­ed og laengere raekkevidd­e også laengere ture på motorvej – altså fortsat med hyppige ladestop.

 ?? ?? Dacia Spring’s omdømme er plettet af en sikkerheds­score på én stjerne, der primaert skyldes mangel på elektronis­k sikkerheds­udstyr.
Dacia Spring’s omdømme er plettet af en sikkerheds­score på én stjerne, der primaert skyldes mangel på elektronis­k sikkerheds­udstyr.
 ?? ?? Man sidder naermest skulder mod skulder på forsaedet. Komponente­r er tydeligt genbrug fra gamle modeller. ▼
Man sidder naermest skulder mod skulder på forsaedet. Komponente­r er tydeligt genbrug fra gamle modeller. ▼
 ?? ?? Skaermen i Spring er ikke fra øverste hylde, men Apple Carplay ordner problemet.
◀
Skaermen i Spring er ikke fra øverste hylde, men Apple Carplay ordner problemet. ◀
 ?? ?? Dc-hurtigladn­ing er ekstraudst­yr til 5.000 kr. De 30 kw giver i teorien en ladetid på ca. 45 min. fra 0-80 pct. ◀
Dc-hurtigladn­ing er ekstraudst­yr til 5.000 kr. De 30 kw giver i teorien en ladetid på ca. 45 min. fra 0-80 pct. ◀
 ?? ?? VW Up er en kendt bil i bybilledet – det er kun de blå streger og logo’et på bagsmaekke­n, der afslører, at bilen kører på el.
VW Up er en kendt bil i bybilledet – det er kun de blå streger og logo’et på bagsmaekke­n, der afslører, at bilen kører på el.
 ?? ?? ▲ Design og armplads er bedre i den bredere e-up. Kabinen har laederpakk­e til 2.495 kr.
▲ Design og armplads er bedre i den bredere e-up. Kabinen har laederpakk­e til 2.495 kr.
 ?? ?? ▶ Radioen styres fra en Lcd-skaerm, der hverken gør brug af touchfunkt­ioner eller har navigation.
▶ Radioen styres fra en Lcd-skaerm, der hverken gør brug af touchfunkt­ioner eller har navigation.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dacia Spring kan udstyres med et reservehju­l i fuld størrelse. Det findes ikke i VW e-up, hvor hjulnøgle og donkraft koster 295 kr.
Dacia Spring kan udstyres med et reservehju­l i fuld størrelse. Det findes ikke i VW e-up, hvor hjulnøgle og donkraft koster 295 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark