Bil Magasinet (Denmark)

“DET KAN TOLKES SOM AT BLIVE MERE TRYGT AT KØBE BRUGTBIL HOS FORHANDLER, MEN MULIGVIS OGSÅ DYRERE.”

-

VIGTIGSTE RÅD TIL SAELGER 1

Aerlighed

Fortael alt det om bilen, du selv ville vide. Så undgår du en laengere vred korrespond­ance med din køber. Overvej at få lavet en Fdm-test af din bil, så du ved praecis, hvad du saelger. Det gør salgsproce­ssen hurtigere, når saelger ved, hvad de skal forvente af bilen – og ikke selv behøver at få den testet.

2

Kør med, når der skal køres prøvetur!

Det er nok det vigtigste råd. Sørg for at køre med i bilen, når den skal testes. Ellers risikerer du i vaerste fald, at testpilote­n får konfiskere­t din bil.

3

Når handlen er i hus:

Hvis alt er i orden, mangler I bare en fast aftale. En hjemmelave­t kontrakt er bindende, og man behøver ikke en jurist til at lave den. Lennart Fogh anbefaler, ikke overrasken­de, at man skriver aftalen ned, og er så detaljeret som muligt, så både køber og saelger ved praecist, hvad de går ind til. FDM tilbyder også en skabelon til formålet.

VIGTIGSTE RÅD TIL KØBER 1

Tjek bilens nummerplad­e på nettet

Med privat handel skal man lave sin egen research. Et godt sted at starte er på hjemmeside­n Tjekbil.dk. Her kan du søge på en bils nummerplad­e og få informatio­n om pant, forsikring, kilometert­al og synshistor­ik. Tinglysnin­gsretten har også en hjemmeside, hvor du kan kontroller­e bilen ud fra stelnummer.

2

Få bilen tjekket mekanisk af en profession­el

Du kan selv undersøge bilmodelle­ns svage sider og tjekke servicebog. Men er du ikke uddannet mekaniker, kan det vaere svaert at vide, om koblingen er ved at stå af.

Af den årsag kan det anbefales at køre bilen forbi et vaerksted og få dem til at tjekke den for dig. FDM tager 2.900 kr. for deres tre timer lange proces, og de oplyser, at de finder fejl på 94 pct. af de brugte biler, som de tester. Til biler, der er over 10 år eller mindre vaerd end 75.000 kr., har FDM en mindre test, som koster 1.900 kr.

3

Restgaeld, restgaeld, restgaeld

Ifølge Lennart Fogh fra FDM bør du som køber isaer fokusere på restgaeld, så du undgår, at gaelden videreføre­s til dig.

“Mange brugte biler er jo belånt. Det er en god idé at tage fat i banken eller finansieri­ngsselskab­et, som har penge til gode i bilen. Banker har som regel et faerdigt koncept. Så hvis der skyldes 80.000 kr. i bilen, så betaler man de 80.000 kr. direkte til banken, og et eventuelt restbeløb til den private saelger. Problemet kommer, hvis en bil til 100.000 kr. er belånt til 120.000 kr. Derfor er det vaesentlig­t, at man tager fat i finansieri­ngsselskab­et om, hvordan man håndterer det”, fastslår han.

Her kan Tjekbil.dk og Tinglysnin­g.dk vaere behjaelpel­ige med at fastslå, om der overhovede­t er restgaeld.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark