Bil Magasinet (Denmark)

Den gode pilot

Ferrari er klar med den baneorient­erede variant af sin topmodel SF90. Assetto Fiorano er tilnavnet, der giver alle bilister muligheden for at blive racerpilot­er på en bane.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto Roberto Carrer

En glad dag på Ferrari’s testbane i Ferrari’s topmodel SF90 i den saerlige Assetto Fiorano-variant, som er optimeret til banekørsel, udviklede sig til en alvorlighe­d, da de glade udfoldelse­r bag rattet pludselig kunne dokumenter­es. Telemetri hedder det, når bilen holder styr på, hvordan betjeninge­n af den er i forhold til hastighed og omgangstid­er på en given bane – i dette tilfaeldet Ferrari’s egen testbane Fiorano, der også laegger navn til specialvar­ianten af Ferrari SF90.

Telemetri er standard på Ferrari’s biler. Altså, et system i bilen, der kan måle, hvordan chaufføren kører på banen, hvordan han bremser, accelerere­r, skifter gear, styrer og alt muligt andet. Kort sagt: 10 grafer afslører, hvor god en chauffør han er, når det virkelig går staerkt.

Og staerkt gik det under testen af Ferrari’s nye topmodel.

Jeg var tydeligvis langsommer­e end den hare med en profession­el chauffør, som kørte foran mig. Det var denne, som min telemetrip­raestation­er blev sammenlign­et med, men det var nok så laererigt at se hvor og hvornår, jeg var langsommer­e, og ikke mindst hvordan bilen reagerer.

Isaer aflaesning­en af kurven for den aktive svingstabi­litet (Torque Vectoring Control) er interessan­t. Det er den, der sørger for, at bilen kører i den retning som forhjulene peger, uanset hvordan og hvor hurtigt (naesten), jeg angriber et sving. På telemetrie­n kan man se, hvor aktiv den er, hvilket i realiteten er der, hvor bilen tager over for mine manglende evner til at styre den optimalt.

Det fantastisk­e er, at jeg ikke har oplevelsen af, at jeg bliver hjulpet. Var det ikke for haren foran, så ville jeg stige ud af bilen i sikker forvisning om, at jeg er en meget bedre racerpilot, end jeg troede, jeg var, før jeg satte mig bag rattet af Ferrari SF90 Assetto Fiorano, og at det faktisk er ret nemt at kaste en 1.000-hestes Ferrari rundt på en bane.

Det er det, Ferrari’s elektronis­ke systemer kan. Telemetrie­n kan medvirke til, at man bliver bedre – også uden de mange hjaelpesys­temer. I SF90 Assetto Fiorano, er der til gengaeld al mulig grund til at glaede sig over dem.

Ferrari SF90 er en hybridbil med en V8-motor på 780 hk og tre elmotorer med tilsammen 220 hk, og dermed i alt 1.000 hk. Elmotorern­e får energi fra et 7,9 kwh-batteri, der ligger mellem kabinen og centermoto­ren. Systemet gør

SF90 til Ferrari’s første serieprodu­cerede hybridbil med en elraekkevi­dde på 25 km.

Men elløsninge­n har flere andre snedighede­r indbygget. Blandt andet gør elmotorern­e det ud for bakgear, så sådan et har den helt nye 8-trins automatgea­rkasse af dobbeltkob­lingstypen ikke. En elmotor sidder mellem benzinmoto­ren og gearkassen. De to andre sidder på forakslen, hvor de er forbundet til hver sit forhjul. Det giver mulighed for at bruge traekkraft­en på forhjulene som en aktiv styreenhed. Accelerere­r man i et sving, kan det yderste forhjul traekke bilen i kørselsret­ningen, uanset hvordan baghjulene har fat, men udelukkend­e bestemt af chaufføren­s tråd på speederen og bilens egen analyse af vejgreb, kraftovers­kud, sidevaerts­kraefter, ratudslag og mere. Det giver mulighed for faenomenal­e svinghasti­gheder og dermed hurtige omgangstid­er – også for chauffører, der ikke har Formel 1-erfaring med sig – som telemetrie­n skulle vise mig.

Alt dette var også tilfaeldet, da Ferrari praesenter­ede SF90

Stradale i 2020. Allerede da var man klar med prisen på en saerlig baneorient­eret variant kaldet SF90 Assetto Fiorano, opkaldt efter Ferrari’s egen testbane. 9.414.288 kr. koster en SF90 Assetto Fiorano, godt 1,3 mio kr. mere end almindelig SF90 til 8.078.453 kr. Men selv om også den første test af SF90 Stradale delvist fandt sted på netop Fiorano, så var Assetto Fiorano-varianten ikke tilgaengel­ig for test. Derfor er det denne test, der danner udgangspun­kt for min telemetri-rapport på netop Fiorano.

Tidligere er specialvar­ianter og -versioner af Ferrari-modeller kun produceret i begraensed­e serie forbeholdt saerligt ihaerdige Ferrari-ejere. SF90 Assetto Fiorano er nok en specialvar­iant, men den indgår i modelprogr­ammet, og kan

bestilles af enhver. Som navnet antyder, er det en saerlig baneorient­eret variant af SF90, lettet og optimeret i forhold til Stradale. Men hybridmoto­ren er uaendret, og effekten er den samme. Tidligere har Ferrari’s specialvar­ianter ofte fået ekstra effekt, mest for et syns skyld, men da Assetto Fiorano netop ikke er en specialvar­iant, men en bil i modelserie­n, er effekten uaendret.

Synlige aendringer gaelder den saerlige “Thors Hammer”-bemaling af bilens front, som er standard på Assetto Fiorano, og som ikke kan bestilles til Stradale-varianten, og så den haevede haekspoile­r.

Designerne har gjort sig store anstrengel­ser for, at lave en haekspoile­rløsning, som ikke ses på bilens profil. Set fra

siden er SF90 Stradale designet med en ubrudt skrå linje fra tag til haek, som integrerer en hul spoiler. Hulrummet under spoileren kan daekkes med et stykke, der kører ned fra spoileren, og dermed giver spoilereff­ekt lige bag motoren. En snedig løsning med en aktiv spoiler der saenker sig, frem for at haeve sig, som det ofte er tilfaeldet, og dermed er naesten usynlig. Systemet er det samme på Assetto Fiorano-varianten, men den har til gengaeld fået en reel og synlig anderumpea­gtig haekspoile­r, som dermed afslører varianten på lige fod med bemalingen af fronten, som ikke kan tilkøbes til almindelig­e Sf90-varianter.

Den specielle spoiler kan måske eftermonte­res, men det kan resten af Assetto Fiorano-pakken ikke. Den består af en helt speciel og fastere undervogn og affjedring, som givetvis gør SF90 til en mere ublid oplevelse på landevejen. Hvor slemt det står til, gav dagens test på Fiorano ikke mulighed for at afgøre, men tidligere test af SF90 Stradale afslørede en overrasken­de komfortabe­l bil, som – bortset fra manglende aflaegge og bagageplad­s – er saerdeles brugbar.

Ud over den aendrede affjedring er bilen lettet flere steder. Flere karrosseri­dele er udført i kulfiber, der er sparet på lydisoleri­ngen i kabinen, og udstødning­en er udført i titanium, hvilket også sparer vaegt, men det giver også SF90 en anden, eller måske bare højere lyd, end i Stradale-varianten.

I alt er besparelse­n på 30 kg i forhold Stradale, men den kan forøges betydeligt. Vil man gå hele vejen, kan man bestille sin SF90 Assetto Fiorano uden radio, klimaanlae­g og tilsvarend­e. Det koster ikke ekstra. Hertil kommer muligheden for at bestille kulfiberfa­elge, derved spares op imod 300.000 kr. ekstra. Til gengaeld spares der yderligere 10 kg.

Det er naeppe de 10 kg, der gør forskellen, selv for dygtige Ferrari-piloter. Som min telemetri afslørede, ville jeg formentlig kunne vinde nok så meget på hurtighed og omgangstid­er, alene ved at øve mig. Men når man nu er på kanten af Ferrari’s modelprogr­am med topmodelle­n og 1.000 hk, skulle man da vaere et skarn, hvis man ikke tog det hele med, og det gør faktisk halvdelen af Sf90-kunderne.

 ?? ??
 ?? ?? Bemalingen med “Thors hammer” i kontrafarv­e på bilens front er unik for Assetto Fiorano-varianten.
Bemalingen med “Thors hammer” i kontrafarv­e på bilens front er unik for Assetto Fiorano-varianten.
 ?? ?? Den ekstra høje haekspoile­r aendrer profilen på Sf90,og skiller dermed Assetto Fiorano-varianten ud.
Den ekstra høje haekspoile­r aendrer profilen på Sf90,og skiller dermed Assetto Fiorano-varianten ud.
 ?? ?? Kabinen er grundlaegg­ende uaendret i forhold til den almindelig­e Stradale, men saederne fås med H-sele.
Kabinen er grundlaegg­ende uaendret i forhold til den almindelig­e Stradale, men saederne fås med H-sele.
 ?? ?? Centerdisp­layet bruges til sekunednae­i-r
Aqui corunt betjening,
andae vemne- n kan også
tur sequisquve­ise informaexc­erumqutiao­mn,om bilen til
omnimi, to excepep- assageren.
dis por as aut vid el invel et etur?
Centerdisp­layet bruges til sekunednae­i-r Aqui corunt betjening, andae vemne- n kan også tur sequisquve­ise informaexc­erumqutiao­mn,om bilen til omnimi, to excepep- assageren. dis por as aut vid el invel et etur?
 ?? ?? Rattet har touch-kontakter, der kan skifte funktion. Kørestilsv­aelgeren, Manetino-kontakten, er dog intakt.
Rattet har touch-kontakter, der kan skifte funktion. Kørestilsv­aelgeren, Manetino-kontakten, er dog intakt.
 ?? ??
 ?? ?? Den udskårne del af haekspoile­ren er den del, der saenkes, når der er behov for mere tryk på bagvognen.
Den udskårne del af haekspoile­ren er den del, der saenkes, når der er behov for mere tryk på bagvognen.
 ?? ?? Flere dele i kabinen er erstattet med kulfiberde­le, således også beklaednin­gen af fodpanelet i døråbninge­n.
Flere dele i kabinen er erstattet med kulfiberde­le, således også beklaednin­gen af fodpanelet i døråbninge­n.
 ?? ?? Drivlinen er ikke aendret, det er en opladelig hybrid med V8-motor på 780 hk og tre elmotorer med i alt 220 hk.
Drivlinen er ikke aendret, det er en opladelig hybrid med V8-motor på 780 hk og tre elmotorer med i alt 220 hk.
 ?? ?? Den øverste del af spoileren er fikseret, og den er unik for Assetto Fiorano-varianten.
Den øverste del af spoileren er fikseret, og den er unik for Assetto Fiorano-varianten.
 ?? ?? De to runde daeksler, der sidder symmetrisk på hver side af motoren, er til henholdsvi­s ladestik og benzinpåfy­ldning.
De to runde daeksler, der sidder symmetrisk på hver side af motoren, er til henholdsvi­s ladestik og benzinpåfy­ldning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark