Bil Magasinet (Denmark)

SET I BAKSPEJLET

Vi pudser de nostalgisk­e motorbrill­er og laeser gamle bilblade med friske øjne. Denne gang Bilen, Motor & Sport fra august 1981, hvor BMW M1 skaber motorsport­sassociati­oner på redaktione­n.

- Tekst & foto Søren Juul

DEN IRSKE “SUPERSPORT­SVOGN”

Kun 2,5 år efter at John Delorean åbner sin fabrik i det borgerkrig­shaergede Belfast, er de første 400 DMC Delorean på vej til USA, kan man laese i “netop nu” sektionen, som rapportere­r om den “mågevinged­e irlaender” med karrosseri i rustfrit stål og en V6 Prv-motor med 132 hk i haekken. Der spekuleres i europaeisk debut året efter – helt uvidende om Delorean’s totale deroute i oktober 1982, hvor bossen i en desperat jagt på kapital lokkes i en faelde af FBI og saettes i forbindels­e med 25 kg kokain på et hotelvaere­lse i Los Angeles.

UDE AT KØRE MED DE SKØRE

Ferrari’er, Porscher og Lamborghin­i’er og andre eksotiske biler får den lille by Støvring til at koge, da startskudd­et går til en europaeisk version af det legendaris­ke, illegale Cannonball-raes fra USA. Der er 30.000 kr. på højkant til den, der kører hurtigst fra Nordjyllan­d til Gibraltar. Vinderen klarede turen på 20 timer med 150 km/t i gennemsnit!

DÅRLIGT NYT FRA ØSTFRONTEN

Motorredak­tør Rogers Søgaard udholder 2059 km i en Lada 1300 S til 50.000 kr. Den har fået nye forlygter – og en ny karburator til at saenke braendstof­forbruget. Testholdet må justere den for at starte bilen – og russeren kører kun 9,5 km/l ved 90 km/t. Synlig rust, grov finish og et styretøj med 5 cm slør traekker ned, mens bagageplad­s som i en Ford Taunus og en kabine knap så stor som en Escort, giver “Den billige kammerat” et skulderkla­p.

TO KNASTAKSLE­R GØR RITMO RÅ

På en “fri specialstr­aekning” (host…) sparker Bilen, Motor & Sport den nye Tc-variant af Ritmo op på 187 km/t. Den er udstyret med den 1,6 liters dobbeltkna­stede motor fra Fiat 131 Super Mirafiori tilsat større ventiler og en Abarth-udstødning, som øger effekten til 105 hk. Med sin spraelske undervogn udråbes til den en rå Golf Gti-konkurrent. På sigt vandt Vw’en den duel: Alle Ritmo’er er jo rådnet vaek!

BAGSIDE FRA EN SVUNDEN TID...

Omtalen af “i naeste nummer” ville i dagens Danmark nok servere chefredakt­ørens hoved på et sølvfad hos Kvinfo. Laeserne kan se frem til en historie om en tunet Porsche 911 Turbo, omtalt som “den fraekkeste model at lege med” og illustrere­t med en veldrejet kvinde, der tilsynelad­ende har fået hold i ryggen...

“KØREMAESSI­GT OPLEVES LADA’EN SOM EN BIL FRA MIDT-TRESSERNE. TUNGSTYRET, UHANDIG OG STØJENDE”.

 ?? ?? BMW M1 var en superbil i 1981. I dag er den blot 0,1 sek. hurtigere til 100 km/t end den Cupra Leon, som Mathias Brandt tester på side 93.
BMW M1 var en superbil i 1981. I dag er den blot 0,1 sek. hurtigere til 100 km/t end den Cupra Leon, som Mathias Brandt tester på side 93.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark