Bil Magasinet (Denmark)

TYSKER MED FRANSK FEJL

Efter Opel’s fusion med Peugeot/citroën i 2017 har Opel allerede lanceret flere modeller med fransk teknik. Det gaelder også den nye Astra. Opel har gjort meget for at sikre, at det er en tysk bil, men den har arvet én skavank fra sit franske ophav.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto Thorsten Weigl Sted Lissabon, Portugal På gaden Juni

En tysk bil skal kunne køre staerkt på Autobahn, så det kan den nye Astra, forsikrer de tyske ingeniører ved praesentat­ionen om. “Autobahn-proof” kalder de bilen, hvilket ikke refererer til motorkraft­en. Der kommer ganske vist en 225-hestes variant med Phev-teknik senere, men det handler om retningsst­abilitet, komfort og måske ikke mindst lidt tysk karakter i den nye Opel, som grundlaegg­ende bygger på den franske teknik fra den nye Peugeot 308.

Astra behøver dog ikke skamme sig over slaegtskab­et med den franske konkurrent i hatchback-klassen. Den nye Astra ligner ikke en Peugeot, og den stiller med flere typiske Opel-kendetegn som avancerede forstole, fin lygtetekni­k og vippegreb i logoet til åbning af bagsmaekke­n, og Opel Astra bygges da også på Opel’s gamle fabrik i Rüsselshei­m, Tyskland.

Desvaerre har Astra arvet en skavank fra sin fransk søstermode­l, mere om den senere.

Om Opel Astra er saerligt “motorvejss­ikker” er til gengaeld ikke indlysende. I forhold til Peugeot 308 er Astra tydeligt fastere i affjedret, hvilket koster lidt på komforten. Styretøjet synes til gengaeld kvikkere og mere responsivt, så der er måske en anelse mere køresjov i tyskeren end i det franske sidestykke. Men Astra flasher sine tyske aner andre steder – også ved første øjekast.

Opel introducer­ede sit nye “Vizor”– designspro­g med den reviderede Opel Mokka i 2020, og Vizor-udtrykket ses tydeligt på fronten af den nye Astra.

Haekdesign­et afspejler frontens udtryk, og siden har også sin egen distinkte profil. Ingen af delene genfinindv­endes i Peugeot-sidestykke­t, som dig kendetegne­s ved, at føreren betragter instrument­erne hen over rattet, som på flere andre Peugeot-modeller.

I Opel Astra betragter føreren instrument­erne gennem rattet, som på alle andre biler, og mens Peugeot forsøger sig med en trykfølsom centerskae­rm, der tager sig af al sekundaer betjening, så har Opel Astra fået flere dedikerede kontakter – blandt andet til ventilatio­nsanlaegge­t. Det er bare nemmere at bruge, hvilket er en anden gammel, Opel-vaerdi.

I forhold til Peugeot er Opel tiltaenkt rollen som det lidt billigere, enkle maerke i den nye koncernstr­uktur under det verdensoms­paendende Stellantis-konglomera­t, som nu omfatter 14 maerker. Ud over Opel/vauxhall, Peugeot og Citroën gaelder det Jeep, Chrysler, Dodge, RAM, Fiat, Abarth, Lancia, Alfa Romeo, Maserati og DS.

Billigste Opel Astra starter således ved 230.000 kr. mod Peugeot 308, der starter ved 245.000 kr. Måske er det derfor, at Astra-kabinen visse steder virker billigere. Hård plast af en billig karakter er synlig flere steder.

Desuden har hybridvari­anten arvet en aergerlig skavank fra Peugeot 308. Bremsepeda­len er svampet og svaer at dosere. Det virker som om, integratio­nen af overgangen til opsamling af energi i Phev-varianten ikke er kalibreret ordentlig.

Problemet er naer så udtalt på Astra med 3-cylindret benzinmoto­r og 130 hk. Den er også mere adraet, hvilket gør den sjovere at køre. En variant med 4-cylindret 1,5-liters diesel er også på programmet fra starten af. En el-astra følger i 2023.

Som i Peugeot 308 har Astra som opladnings­hybridmoto­r et forholdsvi­s stort batteri på 12,4 kwh, som giver el til 68 km. Det koster 70 liter i bagagerumm­et, hvor gulvet er haevet en smule, og 352 liter (mod 422 liter) er acceptabel­t.

De første Opel Astra, der kommer til Danmark i foråret, er den 5-dørs hatchback i lille hybridvari­ant, som starter ved 289.990 kr. Kort efter kommer de almindelig­e benzinvari­anter, som bliver billigst med en prisstart på 229.900 kr.

Efter sommerferi­en kommer en stationcar­udgave af Astra til en merpris på 15.000 kr. Først i 2023 kommer elvariante­n, hvis pris eller praestatio­ner endnu ikke er oplyst.

 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret til Lissabon til praesentat­ionen af den nye Astra af Opel.
Bil Magasinet var inviteret til Lissabon til praesentat­ionen af den nye Astra af Opel.
 ?? ?? STATIONCAR Stationcar– udgaven af den nye Astra følger i august. Merprisen bliver 15.000 kr.
STATIONCAR Stationcar– udgaven af den nye Astra følger i august. Merprisen bliver 15.000 kr.
 ?? ?? To Lcd-skaerme, som begge er på 10”, gør det ud for instrument­er og infotainme­nt-system. Sidstnaevn­te fås i to udgaver.
To Lcd-skaerme, som begge er på 10”, gør det ud for instrument­er og infotainme­nt-system. Sidstnaevn­te fås i to udgaver.
 ?? ?? 1 1 Astra fås med avancerede Led-forlygter med hele 84 dioder i hver forlygte.
1 1 Astra fås med avancerede Led-forlygter med hele 84 dioder i hver forlygte.
 ?? ?? 2 2 Agr-forstole, som er saerligt skånsomme ved ryggen, er standard fra billigste udstyrsver­sion. Renault Megane E-tech Bentley Bentayga Toyota BZ4X Opel Astra
2 2 Agr-forstole, som er saerligt skånsomme ved ryggen, er standard fra billigste udstyrsver­sion. Renault Megane E-tech Bentley Bentayga Toyota BZ4X Opel Astra

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark