Bil Magasinet (Denmark)

Gedigen 4x4 kultbil

Jimny er lynhurtigt blevet kult for sit cool ydre og sine evner i terraenet, så brugtprise­rne er typisk højere end nyprisen. Men gør det så Jimny til et dårligt brugtkøb?

- Suzuki Jimny

Det er sjaeldent, at priserne ligefrem stiger, når kilometern­e begynder at rulle på bilen. Men Suzuki Jimny er en af de få undtagelse­r. Bilen er simpelthen blevet kult, og så har EU sat en indirekte kaep i hjulet for køb af personbils­udgaven, så skal du have en fabriksny bil i dag, saelger Suzuki dig Jimny som varebil.

Men skal du så overhovede­t overveje Jimny, når et brugt eksemplar typisk er dyrere, end da bilen var ny?

Til dagens opgave har vi indkaldt eksperten Per Bertelsen. Hvis du bevaeger dig i offroad-kredse, har du garanteret hørt om hans forretning Team Bertelsen, som om- og opbygger firehjulst­raekkere til forskellig­e behov. Så ud over at udruste en del Jimny’er har Per selv kørt en del offroad-løb i de forrige generation­er Jimny.

Ifølge Per Bertelsen er Jimny grundlaegg­ende lige så solid som enhver anden japansk bil. Den simple og sløve 1,5-liters benzinmoto­r er bundsolid, kører med knastkaede og kraever derfor ikke noget ekstraordi­naert. Det samme gaelder kabinen, som dårligt matcher forventnin­gerne til en moderne bil, men til gengaeld er den hårde plast og de begraensed­e funktioner simple og solide. Faktisk findes der kun to områder, hvor du skal vaere saerligt opmaerksom. Rust og lejer i gearkassen.

Jimny er en meget mekanisk bil, så selv på helt nye biler kan du høre støj fra gearkassen. På den tidligere generation var der dog en tendens til, at lejerne blev slidt op efter 120-130.000 km, og så blev støjen mere markant. Derfor undersøger du bedst problemet ved at bruge ørerne – typisk er der ikke støj fra femte gear, som er direkte, mens de andre støjer mere, alt efter hvor slidte lejerne er. Den nye Jimny har i princippet en ny gearkasse, men det er altså en god idé stadig at lytte efter.

Rust er et andet problem, for ligesom mange andre japanske biler, så er korrosion et problem. Testbilen er undervogns­behandlet af Pava, og det er en rigtig god ting, men til trods for bare 17.000 km kan man allerede se brune pletter på udsatte dele af undervogne­n. Per Bertelsen forklarer, at der går meget lang tid før, rusten kan gnave sig gennem den ekstremt solide chassisram­me, men du bør vaere opmaerksom omkring skaermkass­er og den slags, hvor eksempelvi­s stenslag kan fjerne maling, så rusten slipper ind.

Fordi Jimny er så kompetent i terraenet, har relativt mange vaeret brugt i skoven eller grusgraven. Det kan

VIDSTE DU? Der findes en udgave af Jimny i Japan, som opfylder kravene for “kei cars”, så den er 25 centimeter kortere og udstyret med en turboladet 0,7-liters motor.

udmønte sig i bøjede beslag i undervogne­n, og det kan vaere meget svaert at få skidt og snavs vaek. På sigt kan det føre til taering i rammen og andre dele af undervogne­n. Derfor bør du gå ned på knae og tage et godt kig ind under bilen. Ligger der eksempelvi­s mudder på oversiden af reduktions­gearkassen, så er det et tegn på, at den har vaeret kørt hårdt.

Per Bertelsen forklarer, at det er det, Jimny er bygget til, og at den sagtens kan holde til det. Det er derfor, den har fået så stor en kultstatus, og hos Team Bertelsen har de rigtig mange kunder, der, ligesom med den klassiske Land Rover Defender, gerne vil have opgraderet bilen. Det moderne danske ord er “overlandin­g”, men man kan også bare kalde det camping, og mange får derfor monteret en tagkurv eller et ekstra batteri til et køleskab, så man kan vaere vaek fra civilisati­onen i flere dage.

Den bedste opgraderin­g, ifølge Per Bertelsen, er en ny affjedring, som løfter bilen, så der er plads til lidt større, grovere daek, men som samtidig forvandler de slatne og usikre køreegensk­aber, så bilen faktisk bliver mere praecis. En ny undervogn, som både ser sejere ud og giver bedre køreegensk­aber, koster 23.000-24.000 kr., men så har kittet også en Tüv-godkendels­e, så du ikke får problemer i synshallen.

Ligesom Land Rover Defender er Suzuki Jimny en bil, der taler til friluftsen­tusiasten i os alle, men lige så meget til den, der har lyst til at saette sit personlige praeg på en bil. Forskellen mellem Jimny og Defender er, at du får en markant mere solid bil i den japanske kultbil, så spaend du bare vandrestøv­lerne og køb dig en Jimny.

 ?? ?? ▲
Denne bil er fra 2020 og til salg hos Lysen Biler i Ringsted. Den har kørt 17.000 km og koster 267.800 kr.
▲ Denne bil er fra 2020 og til salg hos Lysen Biler i Ringsted. Den har kørt 17.000 km og koster 267.800 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark